29 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/42

 Kızıl Bayrak'tan
Türban sömürü ve köleliği örten
bir şal olarak kullanılıyor
Seçim odaklı düzen siyasetini
sınıf odaklı mücadeleyle aşalım!
Yolsuzluk operasyonlarının
gösterdikleri
Katil Ogün Samast çocuk mahkemesinde
MESS-Türk Metal satış senaryosunda finale doğru
MESS’in yalan rüzgarı
Mutaş işçileri
ÇEL-MER’in yolunda!
Metal işçisi boyun eğmiyor
Emperyalizmin “son kahramanı” Lech Walesa Türkiye’de.
Tek Gıda-İş’in
“tecrit” kampanyası sürüyor.
Kapitalizm işçi kanıyla besleniyor..
BETESAN direnişiyle
sınıf dayanışması büyüyor..
Fransa’da büyük
mücadele dalgası ve gösterdikleri
Fransa’da tasarı onaylandı
emekçiler pes etmiyor
Kamu emekçilerine baskı ve sürgün
Polisin bir cinayet dosyası
daha aklandı!.
Katillerden hesap sormak için omuz omuza!
YTÜ’de soruşturma terörü!.
6 Kasım çalışmalarından
“YÖK’e ve efendilerine Ankara’da tok bir yanıt vereceğiz!”.
“İki devletli çözüm
hayal ürünü…”

Wikileaks 400 bin belge ile ABD vahşetini sergiledi ”
İnsanca bir yaşam ve
temiz bir çevre için.
Sağlık haktır gasbedilemez!
Yerel işçi bültenlerinde mücadeleyi yükseltme çağrısı
Zindanlar yıkılsın
tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal işçisi boyun eğmiyor

Akdeniz Çivi’de işten atma

Mersin’de kurulu Akdeniz Çivi Tel Nakliyat San. ve Tic. Ltd.Şti’nde Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler işten atıldı. 14 Ekim 2010 tarihinde çoğunluk tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunan sendika işten atma saldırısıyla karşılaştı.

Akdeniz Çivi patronu 26 Ekim gece vardiyasından itibaren işçileri tek tek yanına çağırarak başka bir firmaya geçmeye zorladı.Sendika üyesi işçileri, son zamanlarda faaliyeti durmuş olan Nail Çivi isimli firmaya geçirerek sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışan patronun bu çabası sonuç vermedi.

Patronun dayatmalarına ve baskılarına karşı tok bir tutum alan işçiler başvuru formlarını imzalamayı reddettiler. İşçiler bu dayatmaya hayır dedikleri için patron Serhat Dövenci tarafından “pılını pırtını topla çık dışarı” denilerek kapı önüne konuldular. Gece vardiyasında çalışan işçilerden 4’ü işten atılırken 27 Ekim günü ise gündüz vardiyasında çalışan 8 işçi işten atıldı. Atılan işçiler işbaşı yapma talebiyle fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak / Mersin


Net Civata’da yeniden iş durdurma

Geçtiğimiz ay, maaşlarının düzenli ödenmesi talebiyle iş durduran fakat sendikanın ve işyeri yönetiminin işbirliğiyle yeniden işbaşı yapmak zorunda kalan Türk Metal üyesi Net Civata işçileri kendilerine verilen vaatlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle 26 Ekim sabahı yeniden iş durdurma eylemi başlattı.

İstanbul Küçükçekmece’de kurulu Net Civata’da maaşlarının yatmadığını öğrenen işçiler 26 Ekim sabahı işbaşı yapmadılar. Yaklaşık 1.5 saat sonra işçilerle toplantı yapan işyeri genel müdürü, maaşların en geç 27 Ekim akşamına kadar yatacağını, maaş günlerinde böyle birkaç günlük sarkmalar olabileceğini, bunun için üretimi durdurmamak gerektiğini ifade ederek bu durumda şirketin zarar edeceğini ve bunun sonucunda da daha çok sıkıntıya gireceklerini söyledi. İşçileri işbaşı yapmaya ikna etmeye çalıştı.

Maaşları yatırma sözü

Genel müdürün konuşması sırasında konuşmayan işçiler genel müdür gittikten sonra sendika temsilcisiyle ayrı bir toplantı yaparak işbaşı yapmak istemediklerini, fabrikanın yönetimine güvenmediklerini söylediler. Bunun üzerine sendika temsilcisi “karar sizindir” diyerek işçilerin inisiyatifine uymak zorunda kaldı. Saat 11.00’e doğru yeniden işçilerle toplantı yapan genel müdür maaşların 27 Ekim akşamı işçilerin hesaplarına yatırılacağını, yapılan eylemin bir mantığının olmadığını söyledi. Genel müdür, işçileri tehdit etmekten de geri durmadı. “Eğer çalışmak istemiyorsanız çalışmayın. Zaten bu şekilde çalışmamız zor” diyerek işçileri tehdit eden genel müdür toplantıyı terk etti. Bunun üzerine sendika temsilcisi ve işçiler kendi aralarında yaptıkları tartışmalarda, ayın 10’unda yapılacak ödemelerin de gecikmesi durumunda bu sefer kesinlikle işbaşı yapmayacaklarını dile getirerek fabrika yönetimine bir “şans” daha verelim dediler. Yapılan oylamada “çalışalım” ve “çalışmayalım” diyenlerin sayıları aynı çıkınca sendika temsilcisi işbaşı yapalım çağrısında bulundu. “Yine aksama olursa yeniden iş durdurma eylemi yapabiliriz” diyen sendika temsilcisinin konuşmasının ardından Net Civata işçileri işbaşı yaptılar.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Anakonda patronu zor durumda

Kırklareli Lüleburgaz’da kurulu Anakonda Isıtıcı ve Pişirici Cihazları AŞ’de işten atılan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 6 işçinin direnişi 30’lu günlere ulaşmış bulunuyor. Her gün iş bitimine kadar fabrikanın önünde bekleyen işçilere içeride çalışan arkadaşları da öğle yemeklerinde, 15.00’teki çay molasında ve akşam çıkışında alkış ve sloganlarla desteklerini sunuyorlar. Gün boyunca içeride ve dışarıdaki işçiler birbirleri ile sürekli iletişim ve dayanışma içindeler.

İşten atma saldırısı ve direnişten önce fabrikada servis, esnek çalışma gibi birçok sorun varken direnişle beraber bu sorunların hepsi birkaç gün içerisinde çözülmüş durumda. Direnişin ikinci haftasında işçiler hiçbir mesaiye kalmamaya başladı. Bu durumdan kaynaklı Anakonda patronu işçilere ücretli izinler verdi. Daha sonrasında patronun direnen işçileri görmezden gelmesi üzerine, işyeri komitesi üretimi %20 düşürme kararı aldı. Fabrikadaki işçiler kendi inisiyatiflerini de kullanarak üretimi %50 oranında azaltmaya başladılar. Bu durumun üretimde büyük aksamalara neden olmasından dolayı işçilere birkaç günlük izinler verildi ve işyeri genel yönetim kurulu toplanarak sendika ile 28 Ekim Perşembe günü görüşme talep etti.

Direniş kazanana kadar sürecek

İşten atılan Anakonda işçileri; direnişlerinin bir hak arama mücadelesi olduğunu ve bunu sonuna kadar sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Birleşik Metal-İş Trakya Şube Başkanı Hazır Duvan ise “bu işçi arkadaşlar geleceklerini ancak ve ancak örgütlülükle güvence altına alabileceklerinin farkındalar” diyerek direnişin ve örgütlenmenin önemini anlatıyor. Yaş ortalamasının 22-30 olduğu bu fabrikada direnen işçiler içinden en kıdemlisi 6 aylık. Anakonda işçileri direnişlerine hergün işe giriş-çıkış saatlerinde ve çay molalarında söyledikleri “Asla yalnız yürümeyeceksiniz!” sloganı ile devam ediyorlar.

Ayrıca 25 Ekim günü DİSA Otomotiv’in TİS görüşmelerinden gelen işçi temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli, Anakonda işçilerini ziyaret etti. DİSA Otomotiv işçi temsilcisi Anakonda işçilerine DİSA Otomotiv direniş sürecini anlattı ve destekçisi olduklarını ifade etti.

Kızıl Bayrak / Çorlu


MAS-DAF işçileri yürüdü

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan MAS-DAF işçileri 20 Ekim akşamı fabrika önünden Düzce Anıt Park’a yürüdüler.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin fabrika önünde gerçekleştirdiği destek ziyaretinin ardından başlayan eylemde DİSK pankartı taşındı. 2 Ağustos 2010 tarihinden itibaren direnişlerini sürdüren işçiler mücadele kararlılıklarını bir kez daha haykırdılar. Düzce Anıt Park’a yapılan yürüyüşün ardından burada basın açıklaması gerçekleştirildi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de katıldığı eylemde Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu ve sendika üyesi işçiler de yer aldı.


Sinter’de işe iade davası

İstanbul Ümraniye’de kurulu Sinter Metal’de işten atılan işçilerin işe iade davaları sürüyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için 22 Aralık 2008 tarihinde işten atılan Sinter işçilerinin yaklaşık 2 yıldır devam eden işe iade davasında yargı kararı bir türlü çıkmıyor. Dava kapsamındaki duruşmalardan biri de 22 Ekim günü Üsküdar Çiçekçi’deki 3. İş Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaları takip eden Sinter işçileri de adliye önündeydi. İşe iade davasının bir sonraki duruşması 13 Aralık 2010 tarihine ertelendi.