22 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/41

 Kızıl Bayrak'tan
Çürümüş burjuva cumhuriyeti
“ılımlı islam” kimliğine bürünürken.
Sermaye devleti ABD’ye “kalkan” olmaya hazırlanıyor!
Irkçı-inkârcı çizgide ısrarın
büyüttüğü açmaz
“Büyük birader” bizi izliyor!
Metal toplu sözleşmelerinde
kritik aşamaya girildi
Metal İşçileri Birliği sokağa çağırıyor
BMİS Genel Sekreter Yardımcısı
Mehmet Beşeli ile konuştuk
Sermayenin vurucu gücü
MESS 51. yılında
İşçi ve emekçi hareketinden...
Emekli Sen Buca Şubesi Örg. Sekreteri Orhan Saygınar’la konuştuk.
Meşaleler sendikal bürokrasiye
karşı yakıldı!.
BETESAN direnişi Tuzla tersanelerinde odak oldu
Sendikalar sorunu ve sendikal bürokrasiye karşı
mücadele görevleri
İGDAŞ ve İDO özelleştirme kıskacında sendika ağaları susuyor!
Türban tartışmaları ve
genç komünistlerin tutumu
YÖK’e ve düzenine karşı 6 Kasım’da Ankara’dayız!
Soruşturma-ceza terörüne karşı mücadele sürüyor!
Emekçilerin öfkesi
Fransa’yı sarsıyor
Sınıf hareketinin yeni odağı:
Akdeniz Havzası - Volkan Yaraşır.
Kapitalizm kirletir,
yozlaştırır ve öldürür!
Boyalı basının radikalliği ya da Radikal’in peynir devrimi - Z.Us
Bir şey çıkabilir miydi?
M. Can Yüce
ÇHD İstanbul Şubesi
Alaattin Karadağ Dava Takip Komisyonu’nun çağrıs
Kapitalizm kadın erkek
eşitsizliğini büyütüyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK / Emekli Sen Buca Şubesi Örgütlenme Sekreteri Orhan Saygınar'la emekli maaşlarına yapılan zamlar üzerine konuştuk...

"İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz!"

- Hükümet emekli maaşlarına yapılan zamları açıkladı. Krizin ardından sefalete mahkûm olan emeklileri bu yeni zamlarla neler bekliyor?

Orhan Saygınar: Sendika olarak, biz yüzdelik zamlara karşıyız. Bu yüzdelik zamların emeklilerin genel sorunlarını çözmediğini, çözemediğini biliyoruz. Yaşadığımız onca deneyim bunu göstermiştir. Emeklilere verilen %21.7 zamdır. Yani bu 60 TL'ye tekabül ediyor. Bu bile kimi kesimler tarafından özellikle burjuva medya tarafından emeklilere işte şu kadar zam yapıldı, maaşları işte şu kadar iyileştirildi denilerek sunuluyor.

Bir kez daha bunların sözlerinin ne kadar aldatıcı olduğunu anlamış olduk. Aslında bilindiği gibi 371 lira maaş alan BAĞ KUR emeklilerine %21.7 zam yapıldı. Bu %21,7’lik zam aynı zamanda 2011 Ocak ve 2011 Temmuz kamu zamları olarak açıklandı. Yani bir yıl sonraki zamlar açıklanmış oluyor. Realiteye baktığımız zaman  zam gerçekte % 4'tür. Ama burjuva medya bu zamları %21,7 gibi gösteriyor ve emeklilerin aklını çelmeye çalışılıyor. Önümüzde seçimler var. Önümüzdeki seçimlerde AKP hükümeti referandumdan aldığı güçle de 9 milyonluk emekli kitlesini, kendisine yedeklemeye çalışıyor. Özeti bu.

- Emekli Sen Buca Şubesi olarak bu saldırılara karşı nasıl bir mücadele hattı izliyorsunuz?

- Şimdi bu dinci hükümetin bir programı var. Bu program için başta TÜSİAD olmak üzere diğer sermaye gruplarının onayını almış. Bundan hareketle sermaye gruplarına hizmet etmeye devam edecektir. Önümüzdeki Kasım ayında bütçe görüşmeleri yapılacak. Göreceğiz.

Burjuva medyanın zam oranlarını bu kadar sulandırmasının nedeni de emeklileri gerçek sorunlarından uzaklaştırmak, örgütlülüğün ve mücadelenin önünü kesmektir. Bugün yine Buca şubesi olarak yapmış olduğumuz toplantıda bu konu gündemimizdi. Görüşlerimizi ortaya koyduk. Buna karşı neler yapabiliriz. Nasıl bir mücadele programı hazırlayacağız, ortaya koyacağız. Bunun üzerine kafa yorduk, beyin jimnastiği yaptık. Bir taslak çıkardık. Bunları da üyelerimizle yapacağımız bir toplantıda paylaşacağız. Yani sermaye hükümetinin izlediği yol karşısında biz emekliler nasıl bir yol izleyeceğiz orada konuşacağız.

- Son olarak Türkiye'deki emeklilerin yaşam koşullarını nasıl değerlendiriyorsunuz!

- Türkiye'de emeklilere 21 çeşit kademe maaş yatırılıyor. Bu 21 çeşit maaşta en düşük 371 en yüksek 2000 TL civarında. Genele baktığımızda emekli maaşlarının açlık sınırının çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Görmekle kalmıyor biz bunu yaşıyoruz. 9 milyon emekli kitlesinin büyük bir bölümünü işçi emeklileri oluşturuyor. İşçi emeklilerinin aldığı emekli maaşı 720 TL civarında. Yani açlık sınırının altında. Emekli kitlesinin büyük kısmı yaklaşık 7 milyon işçi emeklisinin durumu bu! En mağdur olanlar BAĞKUR emeklileri. BAĞKUR emeklilerinin 371 lira aylıkları var.

Yapılan zamlarla birlikte değişen birşey yok. Yani genelde baktığımız zaman insanca yaşamaya yetecek maaş aldığımız söylenemez. Açlık sınırının altındadır. Bizim çocuklarımız var. Bizim torunlarımız var. Bıraktık onlara bakmayı, kişisel ihtiyaçlarımızı bile karşılayacak durumda değildir bu maaş. Fakat biz emekliler hiçbir zaman içimize kapanmayacağız. Mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu girdabı aşmak için sendikal mücadeleye diğer emeklileri de çağırıyoruz. Ve kendi sınırlarımızın dışına çıkıyoruz. Emekliler olarak bir işçi eylemi olsun, dayanışma eylemi olsun desteğe gidiyoruz. Onların sorunları bizim sorunlarımızdır. Nerede bir hak ihlali varsa, hak gasbı varsa orada kendimizi ifade ediyoruz. Bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz.

Şimdi biz Emekli Sen olarak 15 yıllık bir örgütüz. Fakat kapatılma durumu söz konusuydu. AİHM'e gitti. AİHM'den döndü. Şu anda anayasal bir hak olarak görülen sendikalaşma hakkı bile var olan hükümet tarafından uygulanmıyor. Buna bile tahammülleri yok. Diğer yandan Genç Sen, Çiftçi Sen gibi sendikalar da sistem tarafından kapatılmak isteniyor. Beraberinde işçiler sendikalaştıkları için saldırıya uğruyorlar. Sermayenin işçi sınıfına ve onun örgütlülükleri olan sendikalara karşı saldırıları karşısında, işçilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da desteklerimizi sürdüreceğiz. Bununla da kalmayıp son yapmış olduğumuz toplantıda (Emekli Sen Buca Şubesi Yürütme Kurulu Toplantısı) diğer emek örgütleriyle beraber neler yapabiliriz, mücadeleyi nasıl ortaklaştırabiliriz diye tartıştık. Önümüzde genel kurul var. Bunun hazırlığı içindeyiz.

- Son olarak Kızıl Bayrak okurlarına neler söylemek istersiniz?

- Ben de işçi emeklisiyim. Biz AKP'den salt daha iyi zam oranları istemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz! Türkiye'de emeklilerin insanca yaşamaya yetecek ücret almasını istiyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz! Hak mücadelesinden emekli olunmayacağını dosta düşman göstereceğiz! Teşekkür ederim.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Emeklilerden mücadele programı

Emekli-Sen, emeklilerin karşı karşıya kaldığı sorunları gündeme taşımak amacıyla bir eylem takvimi hazırladı. 14 Ekim günü Emekli-Sen Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısında, Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, gerçekleştirecekleri eylemler hakkında bilgi verdi.

Emekli maaşlarına yapılan zamma değinen Beysülen, Erdoğan’ın kamuoyunu aldattığını belirtti.

9 bölgede yaptıkları toplantılarda bu sorunları tartıştıklarını ifade eden Beysülen, MYK olarak bir eylem programı hazırladıklarını ifade etti. Kampanyalarını afişleme, basın açıklamaları, imza kampanyaları, yürüyüşler şeklinde sürdüreceklerini belirtti.

20 Ekim günü Ankara’da Emniyet Parkı’nda bir araya gelen Emekli-Sen üyeleri İçişleri Bakanlığı’na yürümek istedi. Kolluk kuvvetlerinin izin vermemesi üzerine basın açıklaması Atatürk Meydanı’nda yapıldı. Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen yaptığı açıklamada, sendikanın önüne idari ve hukuki engeller çıkarıldığını, sendikanın kapatılması için davalar açıldığını dile getirdi.


Elif Öğretmen için eylem

Eğitim Sen İstanbul Şubeleri, beyninde tümör oluştuğu içn 30 günlük rapor alması üzerine sözleşmesi feshedilen Elif Aybaç’a destek eylemi gerçekleştirdi.

16 Ekim günü Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri “Elif öğretmen işe geri alınsın. Mesleğimize, iş güvencemize, onurumuza sahip çıkıyoruz / Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri” pankartı arkasında Galatasaray Lisesi’ne yürüdü.

Burada Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Azim Şamiloğlu tarafından yapılan açıklamada, güvencesiz çalışma biçimlerinin yaygınlaşmasıyla sözleşmeli öğretmenlerin daha da acımasız uygulamalara maruz kaldığı söylendi.

Eğitimi de içine alacak biçimde birçok alanda sözleşmeli, güvencesiz, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırıldığını ifade eden Şamiloğlu, sosyal güvenlik sisteminin sermayenin ve piyasanın insafına terk edildiğini dile getirdi. Bu noktada Elif Öğretmen’in verdiği yaşam mücadelesinin, güvencesiz çalışma biçimlerinin insanlık dışı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul