22 Ekim 2010
Sayı: SİKB 2010/41

 Kızıl Bayrak'tan
Çürümüş burjuva cumhuriyeti
“ılımlı islam” kimliğine bürünürken.
Sermaye devleti ABD’ye “kalkan” olmaya hazırlanıyor!
Irkçı-inkârcı çizgide ısrarın
büyüttüğü açmaz
“Büyük birader” bizi izliyor!
Metal toplu sözleşmelerinde
kritik aşamaya girildi
Metal İşçileri Birliği sokağa çağırıyor
BMİS Genel Sekreter Yardımcısı
Mehmet Beşeli ile konuştuk
Sermayenin vurucu gücü
MESS 51. yılında
İşçi ve emekçi hareketinden...
Emekli Sen Buca Şubesi Örg. Sekreteri Orhan Saygınar’la konuştuk.
Meşaleler sendikal bürokrasiye
karşı yakıldı!.
BETESAN direnişi Tuzla tersanelerinde odak oldu
Sendikalar sorunu ve sendikal bürokrasiye karşı
mücadele görevleri
İGDAŞ ve İDO özelleştirme kıskacında sendika ağaları susuyor!
Türban tartışmaları ve
genç komünistlerin tutumu
YÖK’e ve düzenine karşı 6 Kasım’da Ankara’dayız!
Soruşturma-ceza terörüne karşı mücadele sürüyor!
Emekçilerin öfkesi
Fransa’yı sarsıyor
Sınıf hareketinin yeni odağı:
Akdeniz Havzası - Volkan Yaraşır.
Kapitalizm kirletir,
yozlaştırır ve öldürür!
Boyalı basının radikalliği ya da Radikal’in peynir devrimi - Z.Us
Bir şey çıkabilir miydi?
M. Can Yüce
ÇHD İstanbul Şubesi
Alaattin Karadağ Dava Takip Komisyonu’nun çağrıs
Kapitalizm kadın erkek
eşitsizliğini büyütüyor
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden

İleri Elektrokimya işçisi direnişte!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu İleri Elektrokimya’da, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atılan Saim Karaçay, patronun işten atma saldırısına karşı fabrika önünde direnişe başladı.

6 Ekim Çarşamba gününden itibaren çalıştığı fabrikanın önünde direnişe başlayan İleri Elektrokimya işçisi Saim Karaçay, 13 Ekim Çarşamba günü gazetemize bilgilendirmede bulundu. Haksız yere işten atıldığını, geriye dönük tüm haklarını alana kadar mücadelesini sürdüreceğini ifade etti. Sözleşmeli olarak işe başladığını belirten Karaçay, aynı zamanda sözleşmeli çalıştırmanın da kaldırılmasını talep ediyor.

6 Ekim Çarşamba günü fabrika önünde direnişe başladığında jandarma tarafından gözaltına alındığını belirten Saim Karaçay, jandarma ekipleri ile yapılan tartışmanın ardından kendisine desteğe gelen 2 UİD-DER üyesi işçiyle birlikte zorla jandarma aracına bindirildiklerini söyledi.


Fatura işçiye kesildi

Çelik-İş ve Türk Metal çetesinin KARDEMİR AŞ’de yetki mücadelesi adı altında sürdürdüğü rant kavgasında şimdiye kadar 100 işçi işten atıldı.

Kardemir yönetimi, Eylül ayında 10’u tazminatsız olmak üzere 27 işçinin daha sözleşmesini feshetti. Ekim ayında da iş akti fesihlerini devam ettiren Kardemir yönetimi şimdiye kadar 100 işçiyi işten attı.


Kardemir’de “iş kazası”

Kardemir’de 18 Ekim günü yaşanan “iş kazası” kok fabrikalarındaki benzol tankında yapılan kaynak sırasında yaşandı. Burada meydana gelen patlama sonucu tankın içinde bulunan iki işçi yaralandı. Yahya Kapucu (28) isimli işçinin ellerinde yanıklar oluşurken, Cengiz Uzun (27) isimli işçinin vücudunda ağır yanıklar meydana geldi.


Paşabahçe direnişi 100 günü devirdi

Taşeron sağlık işçisi Türkan Albayrak’ın direnişi 100. gününü geride bıraktı. İstanbul Beykoz’da bulunan Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde yönetim tarafından işten atılan Albayrak, 17 Ekim Pazar günü direnişinin 100. günündeydi. 3 ayı aşkın süredir hastane bahçesindeki direnişine geceli-gündüzlü devam eden Albayrak için etkinlik gerçekleştirildi.

Direnişin 100. gününde ilerici, devrimci güçlerin yanısıra sanatçılar ve çeşitli sendikaların yöneticileri Albayrak’ın yanındaydı.


Fatih Belediyesi’nde parmak izi uygulaması

Tüm Bel Senİstanbul 1 No’lu Şube yaptığı yazılı açıklama ile Fatih Belediyesi’nde süregiden baskıcı ve anti-demokratik uygulamalara bir yenisinin eklendiğini belirtti. Belediye çalışanlarına parmak izi uygulamasının dayatıldığını bildiren sendika, bu uygulamanın insan haklarına ve temel çalışma normlarına aykırı olduğunu ifade etti.

Tüm hukuki yollara başvuracağını belirten Tüm Bel Sen, bu baskıları, sürgünleri, haksız uygulamaları yaşamın her alanında açığa çıkararak teşhir edeceğini belirtiyor.


UPS’ye taraftarlardan destek

İstanbul’da taraftar gruplarının Taksim yürüyüşünde sendikalar, meslek odaları, ilerici ve devrimci kurumlar da yer aldı. Eyleme Tek Gıda-İş önünde bekleyişlerini sürdüren TEKEL işçileri de katıldı.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kitle “UPS’de sendikal nedenle işten çıkarılan işçiler geri alınsın / TÜMTİS” pankartı açarak Taksim Tramvay Durağına yürüdü. Yürüyüşte sık sık “UPS işçisi yalnız değildir!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Beşiktaş Çarşı faşizme karşı!”, “UPS’ye sendika girecek başka yolu yok!”sloganları atıldı.

Ayrıca eylemde, “Atılan hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek - UPS işçileri kazanacak / Spor Emekçileri Sendikası” pankartı göze çarptı.

Taksim Tramvay Durağı’nda basın açıklamasını okuyan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, sorunun çözümü için patronların somut bir adım atmadıklarını belirtti.

Forza Livorno, Halkın Takımı, Tekyumruk, FenerbahCHE, Altay, İstanbul Tayfası, Sakaryaspor taraftarları, Beleştepe (Beşiktaş), Ìnadına (Bursaspor), Boranlar (Kartalspor) isimli taraftar grupları adına ayrı ayrı yapılan konuşmalarla UPS direnişi selamlandı. Konuşmalarda endüstriyel futbola karşı sürdürülen mücadeleye değinilirken, UPS işçisinin mücadele çağrısının yanıtsız bırakılmayacağı belirtildi.

Spor-Sen eski başkanı Metin Kurt da söz alarak direnişi selamladı ve “Tarihi maç başlamıştır ve bu maçta UPS’de yerini almıştır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BDSP’nin aralarında yer aldığı ilerici ve devrimci kurumların da destek verdiği eylem yapılan konuşmaların ardından sona erdi.


İzmir’de coşkulu yürüyüş

UPS işçilerinin her cumartesi yaptıkları eylem UPS aktarma merkezi önünde başladı. UPS giriş-çıkış kapısına gerçekleştirilen yürüyüşte Buca ve Bornova Emekli-Sen Şubeleri ile bir grup Altay taraftarı da yer aldı. Taraftarlar, “Karanlık yolun sonunda doğacak güneş” ve “Zafer bizim olacak / YSKA” pankartlarını açtılar ve UPS işçileriyle dayanışma içerikli dövizler taşıdılar.

Yürüyüşün sonunda TÜMTİS Şube Başkanı Şükrü Günseli kısa bir konuşma yaptı.

Mücadeleye ilk başladıkları günlerde UPS patronunun TÜMTİS hakkında karalama kampanyaları başlattığını belirtti.

Günseli’nin konuşmasının ardından sözü Emekli-Sen üyesi aldı.

Eyleme desteğe gelen Altay taraftarları da direnişi selamlayan kısa bir konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul – İzmir



 

Yıldızlar ve İstanbul Matbaası’nda
hak gasbı

İstanbul Topkapı’da kurulu Yıldızlar ve İstanbul matbaalarında çalışan işçiler bir süre önce, uğradıkları hak gasplarına karşı iş bıraktılar. İslamoğlu Ailesi’ne ait matbaalarda çalışan işçiler uğradıkları hak gaspına karşı Topkapı İşçi Derneği’ne başvurdular.

Matbaalarda, sigorta hakkının gasbedilmesi, sigorta primlerinin eksik yatırılması, fazla mesai ve ücretlerin geç ödenmesi gibi bir dizi hak gaspı tespit eden Topkapı İşçi Derneği yöneticileri iş bırakma eyleminden bir gün sonra Yıldızlar ve İstanbul Matbaası patronuyla gerçekleştirdikleri görüşmede yaşanan sorunları aktardılar.

Matbaada yaşanan sorunların çözüleceği sözünü alan dernek yöneticileri yapılan görüşmelerde Yıldızlar ve İstanbul matbaacılık işçileri adına iş sözleşmesi hazırlama sürecinin başlatılmasını istediler. İşçilerle beraber hazırlanan iş sözleşmesi taslağını patron vekillerine ileten dernek yöneticileri daha sonra gerçekleşen son görüşmede ise Yıldızlar ve İstanbul Matbaacılık’ın da içerisinde yer aldığı Adım Yayın Grubu Genel Koordinatörü İsmail R. Kıdeyş ile bir araya geldiler.

Görüşmede, işçilerle aralarındaki sorunları çözdüklerini ifade eden yetkili, hiçbir sorun kalmadığını iddia ederek dernek yöneticilerini başından savmaya çalıştı.

Patron vekilinin, işçilerin sözleşme gibi bir talebi olmadığını ifade etmesi üzerine dernek yöneticileri tarafından üretim alanına inme ve işçilerle görüşme teklifi ise patron tarafından kabul edilmedi.

Bunun üzerine işyeri yetkilisi 3 ustabaşını çağırarak fikirlerini sordu. Söz alan ustabaşının sözleşme talebini onaylaması üzerine demagojiye sarılan yetkili, işçilerle yapılmış sözleşmeler olduğunu iddia etti.

Yıldızlar ve İstanbul Matbaacılık işçileri ise böyle bir sözleşme imzalamadıklarını ifade ettiler. Yaşanan tartışmalar üzerine patronla yapılan görüşmede uzlaşma sağlanamadı.

Dernek, yaşanan hak ihlalleri giderilene kadar Yıldızlar Matbaacılık, İstanbul Matbaacılık işçileri ve Topkapı İşçi Derneği olarak fiili ve hukuki mücadelenin süreceğini duyurdu.

Kızıl Bayrak / Topkapı