<

18 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/24

 Kızıl Bayrak'tan
“Eksen kayması” tartışmaları safsatadan ibarettir
Zorlu mücadele gündemleri ve
görevler
Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar sürüyor
Sivas’ın hesabını soracağızi
Madenlerde ölümlerin
sorumlusu kapitalizmdir!
30 madencinin kanı kurumadan bir madenci daha katledildi
15-16 Haziran Direnişi selamlandı.
ÜNSA Çuval’da sendikal ihanet ve sınırsız sömürü.
HABAŞ Demir-Çelik’te iş bırakma eylemi
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Seyfettin Gülengül ile MESS Grup TİS süreci üzerine konuştuk
KESK üyeleri tasarıya
karşı eylemdeydi.
İşçi ve emekçi hareketinden..
Karadağ cinayeti davası avukatlarıyla dava üzerine konuştuk!
Karadağ cinayeti davasının ilk duruşması yapıldı 
Karadağ davası duruşması eylemlerle karşılandı
Gençlik işçi sınıfının çelik disiplini ile kavga alanlarında,
fabrika havzalarında sınanmalıdır!
Gençlik eleme sınavlarına karşı alanlardaydı
BM Güvenlik Konseyi, İran’a yeni yaptırım tasarısını kabul etti...
Çin’den Avrupa’ya kölece çalışma
can alıyor!..
Dünya’dan işçi ve emekçi eylemleri
Kırgızistan’da çatışmalar sürüyor!
Kadına yönelik cinsel taciz ve
tecavüz gün geçtikçe artıyor!
Yeni-Osmanlıcılık ve Kürdistan sorunu…
- M.Can Yüce
Kayıp yakınlarının
Ankara yürüyüşü başladı..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Türk-İş şubelerinden UPS direnişine destek

UPS Kargo işçilerinin TÜMTİS çatısı altında sürdürdükleri direnişlerinin 43. gününde Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri direnişteki işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Ziyarette konuşan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak,Türk-İş ve bağlı sendikalar olarak; işçilerin ve sendikanın taleplerinin kabul edileceği güne kadar direnişi destekleyeceklerini, maddi ve manevi olarak işçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Büyükkucak’ın konuşmasının ardından eylem atılan sloganlarla son buldu.

Bunun yanısıra işçilerin sendikal mücadeleleri çeşitli şekillerde devam ediyor. Sabah vardiyasında yeni işbaşı yaptırılmak istenen işçilerin önü sabaha karşı 04.00 sularında direnişçi işçiler tarafından kesilerek iş başı yapmaları engellendi. Yaklaşık 10 işçi bu şekilde geri çevirdi. İşçilerin işbaşı yapması direnişçi işçiler tarafından engellenince aktarma merkezindeki müdürler tırlara yükleme yapmak için çalışmak durumunda kaldı.


Sigortasız çalışmaya karşı

İzmir’de Deri İşçileri Derneği, Kundura İşçileri Derneği, İşçi Hakları Derneği, Özgür Yaşam Kooperatifi, Ortak Yaşam Kooperatifi, Kondularda Yaşam Kooperatifi, Afrikalılar Derneği ve 78’liler Derneği’nin ortak örgütlediği “Herkese sigorta” kampanyası kapsamında toplanan imzalar gerçekleştirilen eylemle TBMM’ye gönderildi. YKM önünde bir araya gelen kitle buradan SGK’ya yürüdü.

“Sigortasız ve güvencesiz çalışmaya hayır” pankartının açıldığı basın açıklamasını Deri İşçileri Derneği Başkan yardımcısı İlhan Hepgülenler okudu. Açıklamada, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi anlatıldı. Daha sonra sigortasız ve kayıt dışı çalışmanın önlenmesi için başlatılan kampanya anlatıldı. Eyleme BDSP ve Alınteri de destek verdi.


Deva Holding’te işçi öfkesi

Kocaeli Köseköy’de kurulu Deva Holding’e ait ilaç fabrikasında “kısım kapatma” gerekçesiyle Petrol-İş üyesi 8 kadın işçi işten atıldı. Petrol-İş Kocaeli Şubesi ve fabrikada çalışan sendika üyesi işçiler işten atma saldırısına karşı eylem gerçekleştirdi.

İşten atma saldırısına tepki gösteren Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işten çıkarılma gerekçelerinin hukuki olmadığını söyledi. Yaklaşık 130 işçinin çalıştığı Deva Holding’e ait ilaç fabrikasında Petrol-İş Sendikası geçen yıl örgütlenmişti.


Kadıköy Belediyesi’nde grev kararı

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, Kadıköy Belediyesi’nde grev kararı aldı. 11 Haziran günü Kadıköy Rıhtım’da toplanan işçiler Kadıköy Belediyesi’ne yürüdüler.

Belediye önünde basın açıklamasını okuyan Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven, taşeronlaştırmanın, güvencesiz, kölece çalışma koşullarının dayatıldığını ifade etti. Açıklamanın devamında Kadıköy Belediyesi’nin tutumu eleştirildi.

Kadıköy Belediyesi’nin birinci yıl için %2, ikinci yıl için 0 zam gibi komik önerilerde bulunduğunu söyleyen İlseven ortak mücadele çağrısı yaptı. Eyleme BDSP de destek verdi.


Adana’da TEKEL işçilerinden protesto

Adana’da Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği önünde bir araya gelen TEKEL işçileri güvencesiz çalışma koşullarını protesto ettiler.

“4/C’ye hayır – Direnen TEKEL işçileri” pankartının taşındığı eylemde AKP hükümetinin güvencesiz çalışma biçimlerini yaygınlaştırdığı vurgulandı.

TEKEL işçisi Kenan Aslantaş’ın gerçekleştirdiği basın açıklamasında hükümetin, esnek, güvencesiz, sigortasız ve sendikasız çalışma sistemini en ağır şekilde uyguladığı söylendi.


Emekli-Sen’den oturma eylemi

Emekli-Sen, emekli maaşlarından dernek aidatı kesintisi yapılmaması, emekli aylıklarının yükseltilmesi, emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması ve emeklilere sendika hakkının tanınması istemiyle 11–12 Haziran’da şube ve temsilciliklerinin bulunduğu tüm merkezlerde iki günlük oturma eylemi yaptı.

Bursa’da 11 Haziran günü Fomara Meydanı’nda toplanan Emekli-Sen üyeleri iki gün süren oturma eylemi başlattılar.


Kot işçileri Ankara’da buluşuyor

Çalıştıkları merdiven altı kot taşlama ve yıkama atölyelerinde ölümcül silikozis hastalığına yakalanan kot işçileri “sosyal güvenlik hakları”nın tanınması talebiyle 3 gün boyunca Ankara’da olacaklar. Aileleriyle beraber Ankara’ya gidecek olan kot işçileri 22-23-24 Haziran tarihlerinde, yaşadıkları sorunları ve taleplerini hükümetin yanısıra meclis gündemine de taşıyacaklar.

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi (KKİDT) tarafından gerçekleştirilecek 3 günlük eylem öncesinde dayanışma çağrısı yapan kot işçileri herkesi, çadır kurarak konaklayacakları Güvenpark’a çağırıyorlar.


Assan Gıda işçileri kararlı

Balıkesir-Susurluk yolu üzerinde kurulu bulunan Assan Gıda’da Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan işçilerin direnişi 1 ayı aşkın süredir devam ediyor.

Fabrika önüne kurdukları direniş çadırıyla kararlı bekleyişlerini sürdüren işçileri ziyaret eden Tek Gıda-İş Sendikası Genel Teşkilat Sekreteri Recep Ali Çelik burada yaptığı konuşmada direnişlerine devam eden Assan işçilerine teşekkür etti. Tek Gıda-İş Sendikası olarak bu mücadelenin sonuç almadan bırakılmayacağını ifade eden Çelik, Assan Gıda’ya tanıdıkları sürenin dolduğunu belirtti. İşten atılan işçilerin işe geri almasını ve yasalara saygılı davranılmasını talep eden Çelik, “hem işyerlerini, hem işverenlerini çok sevdiklerini, kıymet verdiklerini” dile getirdi.


Kartal Koşuyolu’nda eylem

İstanbul’da Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken 26 Mayıs genel eylemine katıldıkları için işten atılan Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi taşeron işçileri 14 Haziran günü hastane önünde eylemdeydiler.

Genel-İş üyesi Kartal Belediyesi işçileri, SES üyesi sağlık emekçileri, TEKEL işçileri, BDSP, BDP, Dr. Lütfü Kırdar Hastanesi çalışanları, Yakacık Kadın Doğum çalışanları, İstanbul Tabip Odası, Validebağ çalışanları ve hemşirelerin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını okuyan Dev Sağlık-İş üyesi Ziya İncedere atılan işçiler olarak hastaneye, geleceklerine ve onurlarına sahip çıktıklarını söyledi.


Balcalı’da taşeron ihalesi yaptırılmadı

Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde 14 Haziran günü sağlık emekçileri taşeron firmaların girişini engelleyerek hizmet alım ihalesinin yapılmasına engel oldu.

Saat 09.30’da Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçileri ihale salonlarının kapılarını tutarak taşeron firmaları içeri almadı ve ihalenin iptal edilmesini sağladı. Dışarıda SES ve Dev-Sağlık İş üyesi 50 emekçi de eyleme destek verdi. Yarım saat sonra güvenlik şefi, başhekimin eylemin bitirilmesi talimatı verdiğini ve işçilerin burayı terk edip dışarıda eylemlerine devam etmesi gerektiğini bildirdi. Sağlık çalışanları ise bunu kabul etmeyeceklerinin, ihale iptal edilmeden gidilmeyeceğinin başhekime bildirilmesini istediler. Yarım saat sonra eylem yerine gelen hastane başhekimi sağlık emekçileri ile görüşmek istedi.

Başhekimle görüşen sağlık emekçilerinin mücadelesi sonuç verdi. Başhekim dışarı çıkarak firmalara bu ihalenin süresiz iptal edildiğini söyledi. Eylem alkışlarla sona erdi.