16 Kasım 2018
Sayı: KB 2018/43

Krizin kaynağı sistemin kendisidir!
Devrimci sınıf mücadelesini büyütelim!
Kriz, sınıf mücadelesi ve enternasyonalizm
“Türkçe ezan” tartışması üzerine
Tek adam rejiminin ilk 100 gününün bedelleri
Sendika ağalarını korku sarınca…
DEV TEKSTİL temsilcisiyle Greif davası üzerine röportaj
Sınıf mücadelesi yargılanamaz!
Kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz!
Alaattin yoldaş ya da bir davanın gerçek sahibi olmak!..
Bugünün devrimcileri Alaattin Karadağ’dan ne öğrenmeli?
“Barış” bir seremoni, “savaş” bir tehdittir!
Lufthansa’da azgın sömürü…
Dünyada grev, eylem ve işten atmalar
25 Kasım’da sokağa, eyleme, mücadeleye!
Sosyal yardımlar ve yoksulluk
Suriyeli göçmen emeği azgınca sömürülüyor
Hasta tutsaklar katlediliyor!
Çocuklarımızın yolunu gözleyenler
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyada grev, eylem ve işten atmalar

 

Güney Afrika

Güney Afrika’nın Grahamstone kentinde, acil tıbbi müdahale hizmetlerinde çalışan sağlık emekçileri ödenmeyen mesai ücretleri ve ambulans hizmetlerindeki kesintiler yüzünden greve gidiyor.

Güney Afrika Acil Müdahale Personeli Sendikası (SAEPU), Sağlık ve Diğer Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hospersa), Ulusal Sağlık, Eğitim ve Bağlı İşçiler Sendikası (NEHAWN), Kamu Hizmetleri Birliği (PSA) sendikalarında örgütlü işçiler, 2003 yılından itibaren biriken fazla mesai ücretlerinin ödenmesini talep ediyorlar.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile yapılan görüşmelerde uzlaşma sağlanamayınca, sağlık emekçileri 2 Kasım’da protesto gösterilerine başladı. Gösteriler grev tartışmaları ile sürüyor.

Sendika temsilcileri, bu kesintilerin halk sağlığı için de tehlikeli olduğunu, bu nedenle daha az personelin daha uzun saatler çalıştırıldığını söylüyorlar. 65 köye hizmet götüren 3 ambulansın bulunduğunu, 10 bin kişiye bir ambulans tesis edilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Nijerya

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da, eğitime ayrılan kaynağın yetersizliği ve ücretlerin düşüklüğü gerekçesiyle Üniversite Akademisyenleri Sendikası, talepleri kabul edilene değin ülke genelinde süresiz grev kararı aldı. Akademisyenler, öğrenim ücretlerinin arttırılmasını da protesto ediyorlar.

ABD

ABD’de “Hiç kimse hukukun üstünde değildir” sloganı altında birçok kentte Trump’a karşı protestolar gerçekleşti. Gösterilere on binlerce kişi katıldı. Göstericiler Trump’ın Özel Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü Rusya soruşturmasını tamamlamasına izin vermesini talep ettiler.

Trump’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Rusya soruşturmasını istediği zaman sona erdirebileceğini belirtmesi bu öfkeyi daha da körükledi.

Gösterilerde, ABD’deki ara seçimlerden bir gün sonra düzenlediği basın toplantısında Trump’a soru sormasına izin verilmeyen CNN muhabirinin Beyaz Saray akreditasyonunun askıya alınması da protesto edildi “Basını rahat bırakın!”, “Mueller’in üzerinden elinizi çekin”, “Trump gitmeli!” şiarları haykırıldı.

Avustralya

Avustralya’da halkın ve politikacıların küresel ısınmaya karşı duyarlılıklarını arttırmayı amaçlayarak gösterilere başlayan öğrencilerin hareketi büyüyor. Eylemler Castlemaine kentinde 13-14 yaşındaki öğrenciler tarafından başlatıldı ve ulusal çapta bir hareketlilik boyutu kazandı. Öğrenciler 28, 29 ve 30 Kasım’da dersleri boykot etmeyi planlanıyor.

Peru

Peru’da Çin’lilere ait Shougang Madeni’nde çalışan 800’den fazla işçi, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine greve gitti. Demir cevherinin sevkiyatı grev nedeniyle ciddi şekilde aksadı. Maden işçileri 7 Kasım’da ücret artışının kabul edilmesi üzerine işlerinin başına döndüler.

İsviçre

İsviçre’de emeklilik yaşının 62’ye yükseltilmesine ve çalışma saatlerinin 50’ye çıkarılmasına tepki gösteren inşaat işçilerinin eylemleri sürüyor. Salı günü Zürich kentinde yürüyüş düzenleyen 4 bin işçi “Emekliliğime dokunma!”, “Haftalık 50 saate hayır!” sloganları atarak yürüdü. Her gün bir başka kantonda greve çıkan işçiler, protesto gösterileri düzenliyor. Unia ve Syna sendikaları eylemlere Ekim ortasından bu yana 16 bin işçinin katıldığını bildirdi.

İşçiler emeklilik yaşının 60’ta kalmasını, maaşlarına 150 frank zam yapılmasını talep ediyorlar. Stajyer işçilerin düşük ücretle çalıştırılmasına karşı çıkıyorlar. Patronlar ise işçilerin zam dışındaki taleplerini kabul etmiyorlar. Erken emeklilikte ise yüzde 5 kesinti dayatıyorlar.

Gana

Gana’nın güneydoğusunda Adenta kasabasında yaşayan halk Madina-Adenta otoyolunu trafiğe kapattı, araba lastikleri yaktı.

Yaya üst geçitlerinin yetersiz olması, geçitlerdeki inşaatların bitirilmemesi, anayoldaki trafik ışıklarının düzensiz çalışmasından dolayı son bir yılda 194 kişi hayatını kaybetmiş, bu birçok kez protesto gösterisine neden olmuştu. 8 Kasım Perşembe günü genç bir kız öğrencinin hayatını kaybetmesinin ardından öfke sokağa taştı. Polis otoyolunu trafiğe kapatan halka ateş açtı, gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıda birçok gösterici yaralandı.

Kentte yine protesto gösterisi düzenleneceği açıklandı. Yetkililer sorunların çözüleceği sözünü vermek zorunda kaldı.

Arjantin

Hükümetin sağlık bütçesinde öngördüğü kesintileri Buenos Aires’te protesto edildi. Bu kesintilerden en fazla etkilenen kesimlerin başında engelliler olduğuna dikkat çekmek için protestocular boş tekerlekli sandalyelerle “Plaza de Mayo” meydanında gösteri düzenlediler. “Engelli haklarında kesintilere hayır!” tişörtleri giydiler.

Kanada

Kanada’da Posta Sendikası CUPE’un çağrısına uyan posta çalışanları, 22 Ekim’den bu yana yeni bir toplu iş sözleşmesi için 24 saatlik bir dizi grev düzenledi. Posta hizmetlerinde ülke genelinde büyük aksamalar yaşandı. İşçiler daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyorlar. Zorunlu mesai dayatmasına karşı da direniyorlar.

Hindistan

Delhi Transport Company’de çalışan 12 binden fazla taşeron işçisinin ücret kesintisine karşı başlattıkları grev sürüyor. Otuz yıldan bu yana gerçekleşen bu ilk büyük grev, taşeron işçilerinin ücretlerini yüzde 25 oranında azaltma kararına karşı başladı. Grev kırıcısı olarak işe alınan taşeron işçileri de hızla grevdeki işçilerin yanına geçerek greve katıldılar.

Güney Afrika

South Deep Altın Madeni’nde çalışan 3 bin işçi 2 Kasım’dan bu yana grevde. Grev, Gold Fields Group’un “daha kârlı çalışmak” için 1.500 işyerini yok etme planına karşı başladı. Grevciler, grev kırıcılarının madende çalıştırılmasını engellemek için girişleri kapattılar. South Deep Madeni, dünyanın en büyük ikinci altın madeni yataklarına sahip.

***

Kanadalı havacılık şirketi Bombardier

Kanadalı havacılık, teknoloji ve ulaşım şirketi Bombardier 5 bin işçinin işten atılacağını açıkladı. Bombardier, 4 bini Belfast’ta olmak üzere 69 bin 500 işçi istihdam ediyor. Şirketin bu yılın üçüncü çeyreğinde kârı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki kat artarak, 267 milyon dolara ulaştı.

Dev teknoloji şirketi Toshiba

143 yıllık Japon teknoloji devi Toshiba beş yıl sürecek yeni yapılanmaya gideceğini ve 7 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Yeni yapılanma kapsamında İngiltere’deki nükleer enerji birimi ve ABD’deki sıvılaştırılmış doğal gaz biriminin yanında birçok varlığını satacağını da açıkladı. Bu açıklamanın ardından şirketin hisseleri yüzde 13’e varan değer artışı yaşadı.