10 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/31

Dikta rejiminin açmazları büyüyor
“100 Günlük Eylem Planı”: Sermayeye hizmet programı
Dolar yükseldikçe “yerli ve milli” patronlar işçileri vuruyor
Sermaye krizin faturasını emekçilere kesiyor
Akaryakıta ‘gizli’ zamlar acı faturayı kabartıyor
Sermaye devletinin unuttuğu, ABD’nin hatırlattığı efendi-uşak ilişkisi
10 Ekim Katliamı davasında karar: 9 tetikçiye ceza
Karadeniz’de hayat felç: “Nedense sel felaketiyle karşılaşıyoruz”
“Emeğin korunması” uğruna mücadelenin anlamı ve önemi
Sermaye düzeni işçilerin canını alıyor
İşçi sağlığı ve işçi güvenliği semineri
“Her şeyi tersine çevirebilecek güç işçilerin ellerinde!”
“Flormar direnişine dokunma!”
İşten atılan Aygaz işçisi: Amacım işten atmalara karşı ses olmaktı!
General Elektrik ve General Motor işgali
Şantaj aracı olarak BRICS
ABD’nin İran yaptırımları başladı
Tek adam rejiminde kadınları daha zor günler bekliyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye düzeni işçilerin canını alıyor

 

Sermaye düzeni kölece çalışma ve sefalet koşullarında yaşamaya mahkum ettiği işçileri iş cinayetlerinde katlediyor.

İzmir’in Torbalı ilçesinde Muratbey Mahallesi’ndeki bir otopark inşaatında 8 Ağustos’ta kalıp sökme işlemi sırasında göçük meydana geldi. 20 basamaklı merdivenin altında kalıp sökerken göçük altında kalan 53 yaşındaki Mehmet Gündüzeli, olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Torbalı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Gündüzeli, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

İstanbul’un Silivri ilçesinde belediyede temizlik işçisi olarak çalışan 44 yaşındaki Mustafa Ünal, 8 Ağustos günü Beyciler Mahallesi’nde çalıştığı sırada kalp krizi geçirdi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin 45 dakika boyunca kalp masajı yapmasına rağmen kurtarılamayan Ünal, yaşamını yitirdi. Ünal’ın cenazesi, Silivri Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Karabük’ün Kurtuluş Mahallesi’nde kurulu bir haddehanede düzensiz olarak istiflendiği iddia edilen hurda metaller 7 Ağustos akşamı aşağı doğru kaydı. Haddehanede çalışan işçilerden Mustafa Ünal, metaller ile duvar arasına sıkışarak ağır yaralandı. Sağlık ekipleri tarafından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Ünal, burada yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Köseköy Sanayi Sitesi’nde boya ve kaynak işleri yapan bir firmada kaynak işçisi olarak çalışan Kemal Baş, 6 Ağustos’ta forkliftten devrilen malzemelerin altında kaldı. Diğer işçilerin haber vermesiyle gelen sağlık ekipleri, Baş’ın yaşamını yitirdiğini belirledi.

Bolu’nun Göynük ilçesindeki termik santralde çalışan işçi Fatih Boztepe, 6 Ağustos’ta temizliğini yaptığı makinenin bandına sıkışarak yaşamını yitirdi

6 Ağustos’ta, İstanbul Tuzla’daki İçmeler Mahallesi Tersaneler Caddesi’nde aşırı hızlı gittiği öne sürülen araç yoldan çıktı. Yoldan çıkan araç kaldırıma çıkarak, evlerine dönen tersane işçilerine çarptı. Güney Ersan ve Ramazan Kuş adlı işçiler çarpma sonucu yaşamını yitirdi.

Sivas’ta 9 Temmuz’da meydana gelen “iş kazası”nda ağır yaralanan ve bir aydır tedavisi devam eden işçi 6 Ağustos’ta yaşamını yitirdi. Asfalt kesme makinesi kullanan Şenol Çiğdem adlı işçiye, Kılavuz Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi üzerindeki çalışma sırasında araba çarpmıştı.

Samsun’un İlkadım ilçesine bağlı Baruthane Mahallesi’ndeki inşaatta çalışan Yılmaz Mansız, 6 Ağustos’ta iskelede 1. kattan düşerek ağır yaralandı.

Adıyaman’a bağlı Kömür beldesinde bulunan bir mermer ocağında 6 Ağustos’ta patlama meydana geldi. Tiner kazanında yaşanan patlamada, ocakta çalışan işçiler Mustafa Yaren ve Şükrü Yaren ağır yaralandı.

Kuzey Kıbrıs’ta Hamitköy’deki asfalt çalışması sırasında 6 Ağustos’ta patlama yaşandı. Atış alanı yakınında yapılan çalışma sırasında, işçilerin buldukları cismin patladığı bildirilirken, patlama nedeniyle 5 işçi yaralandı.

Rize Güneysu’da bir şantiyede çalışan 26 yaşındaki Aslan Atalay, 6 Ağustos’ta üzerine vinç devrilmesi sonucunda yaşamını yitirdi.

Bingöl’de ise yalıtım yaptığı binanın ikinci katındaki iskeleden düşen 38 yaşındaki inşaat işçisi Alaattin Arik ağır yaralandı. Ağır yaralanan Arik hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı.

Ankara’nın Altındağ ilçesinde Kazım Karabekir Caddesi üzerindeki 20 katlı inşaatta çalışan Ramazan Aktaş, 4 Ağustos’ta 13. katta asansörde çalışırken 4. kata düşerek yaşamını yitirdi.

Antalya’nın Demre ilçesindeki mermer ocağında hidrolik kaya delici ustası olarak çalışan Bayram Ali Özel, 4 Ağustos’ta ocakta çalıştığı sırada üzerine taş düşmesi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Sarıçam Mahallesi’nde bulunan Geri Dönüşümcüler Sitesi’ndeki iş yerinde çalışan Burak Aşikar 3 Ağustos’ta iş cinayetine kurban gitti.

Maraş’ta Ahir Dağı Yedikuyular Kayak Merkezi’nde bakım çalışmaları kapsamında telesiyeje çıkan makine mühendisi Tolga Ünlüdalgıçer ile elektrik mühendisi Nurettin Doğan, çalışma sırasında 15 metre yükseklikten yere düştü. Mühendisler ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılırken, Ünlüdalgıçer sağlık ekiplerinin müdahalelerine rağmen kurtarılamadı.

3 Ağustos’ta, Urfa’da Organize Sanayi Bölgesi’ne giden işçi servis aracının, Sigorta Mahallesi’nde bulunan SSK kavşağında şarampole devrilmesi sonucu 10 işçi yaralandı.

 

 

 

 

 

Temmuz ayında en az 195 işçi yaşamını yitirdi

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2018 Temmuz’da yaşanan iş cinayetlerine ilişkin raporunu hazırladı. Meclisin raporuna göre, Temmuz ayında 195 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Raporda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen sadece dört iş cinayeti olduğunu (üç çiftçi ve bir inşaat işçisi) belirten meclis, oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olduğunu hatırlattı.

Yılın ilk yedi ayında en az 1103 işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, Temmuz ayında yaşamını yitiren 195 emekçinin 156’sının ücretli, 39’unun kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştuğu belirtildi.

Rapora göre, ölen işçilerden 8’i kadın, 187’si erkek olurken, kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Rapora göre, 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve inşaat işkollarında gerçekleşti. 16 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedeni yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük. Temmuz’da Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleşti.

‘Birçok sendika ölen üyesini sahiplenmiyor’

Raporda dikkat çeken bölümlerden biri de sendikalı işçilerin durumu oldu. Temmuz ayındaki iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ünün (yüzde 2,05) sendikalı işçi, 191’inin ise (yüzde 97,95) sendikasız olduğu belirtilen raporda, sendikalı işçilerin gıda ve enerji işkolunda çalıştığı kaydedildi.

Diğer yandan, ölen başka sendikalı işçiler de olabileceği belirtilen raporda, kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi nedeniyle meclisin net bir bilgi verme şansı olmadığı vurgulandı.