30 Eylül 2016
Sayı: KB 2016/36

İşçi sınıfı üzerindeki gerici cendereyi parçalamak için...
Uzatılması planlanan OHAL’le hedeflenen...
Hapishaneler devrimin bir mevzisidir
Ulucanlar Katliamı şehitleri anıldı
Alevilere dönük tehditler artıyor
Barış isteyen akademisyenlerin davası görüldü
“Ya aç kalırsın, ya da direnir hakkını alırsın!”
Her “müjde”, sınıfa yeni bir pranga!
“Korku ve baskı iklimini dağıtmak için birleşik mücadeleyi büyütmeliyiz!”
Katliamcılık bu devletin mayasında var - H. Fırat
Beyaz Kitap: Dinmeyen emperyalist ihtiraslar
Emperyalizm ve işbirlikçileri yenilecek, direnen halklar kazanacaktır!
Fransa’da El Khomri yasasına karşı mücadele ve büyüyen tehlike
ABD ve İsrail: Ortadoğu halklarının eli kanlı katilleri
ABD’de hapishane grevi devam ediyor
Güney Kore’de Hyundai işçileri şalterleri indirdi
Yurtlarda dinci-gerici politika
Meslek liseliler birleşiyor!
DGB Türkiye Meclisi: Geleceğimiz ve özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz!
Kirpiklerimiz yere düşmesin diye… / 2
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sermaye işbirliğine, patronlara yetkiye, sömürüye karşı...

Meslek liseliler birleşiyor!

 

Meslek liseleri sistem için bir “amiral gemisi” olmaya devam ediyor. Sermaye için eğitim sistemi içerisindeki mesleki ve teknik eğitimin misyonu, sömürüyü nasıl katmerleştireceklerini ifade ediyor.

Sermayenin uzun erimli hedefleri ile birlikte yeni olarak gündeme getirdiği “ihtisaslaşmış meslek liseleri”, “özel meslek liselerinin açılması için teşvik verilmesi”, “Suriyeli öğrencilerin mesleki eğitime dahil edilmesi”, “çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması” gibi uygulamalarla birlikte meslek liselilerin üniversiteye gitmemesi, “ahilik ruhunun canlandırılması” ve birinci sınıftan itibaren zorunlu stajın başlatılması birbirlerini tamamlayan ve hepsi birleştiğinde de gençlik açısından tehlikesi büyüyen uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak İstanbul Milli Eğitim Müdürü Faruk Yelkenci tarafından yapılan açıklamalar bunu bir kez daha gösterdi. İstanbul’da İstanbul Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde çalıştıklarını ifade eden Yelkenci şöyle konuştu: “Bizim İstanbul olarak iki projemiz var. Biri tematik lise, diğeri ise okul-sanayi işbirliği İstanbul projesi.” Eğitim-özel sektör işbirliği toplantılarının da temel gündemlerini oluşturan bu başlıklarla meslek lisesi öğrencilerinin geleceği sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirilmek istenmektedir.

Projeler sermayenin olsun, gelecek bizim!

Geleceğimizi kazanmanın yolu ise birliğimizi kurmaktan geçiyor. Meslek liselilerin birliğini inşa etmek için iki önemli talep alanı bulunuyor. Meslek liselileri birliğe kazanmak için öne süreceğimiz bu sorun alanlarını dönem içerisinde talepleştirmek için adım atmış bulunuyoruz.

Birincisi meslek liselilerin eğitim hakkını savunmak. Eğitimin genel olarak niteliksiz boyutu orta yerde duruyor. Meslek liselerindeki eğitimin niteliksizliği ise ayyuka çıkmış durumdadır. Sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yapboz tahtasına dönen eğitim sisteminde meslek liselilerin “eşit, parasız, bilimsel, anadilde, demokratik” eğitim hakkını savunmak önemli bir yerde durmaktadır.

İkincisi ise sömürüye karşı acil demokratik talepler etrafında mücadeleyi yükseltmek. Ahilik adı altında mesleki eğitimin Osmanlı’daki sömürü geleneğini devralıp, geleceğe yön vermeye çalışıyorlar. “Dört gün iş, bir gün okul” uygulamasını hayata geçirdiklerinde meslek liseliler işçi sınıfının organik olarak parçası olacaklar.

İş alanlarındaki staj uygulaması meslek liselilerin üzerindeki sömürünün bir boyutudur. Bir de okul içerisinde “görünmeyen emek” olarak karşımıza çıkan atölye uygulamaları vardır. Bu atölyelerde bir çok şey üretilir, sistemin çok yönlü ihtiyaçları karşılanır. Bunların döner sermayeden aldığı bir pay vardır. Yasal mevzuatta ortaya konulanın hiçbir biçimde uygulandığı görülmemiştir. Sermayeye teşvik altında giderek özelleşen bir yapı karşımızda durmaktadır. Tüm bu saldırılar ve patronların meslek liselerinde elinde tuttuğu yetkiye karşı meslek liselilerin birliğini oluşturmak önemli bir yerde duruyor.

İki proje ortaya koyan MEB’e, sermaye devletine karşılık tek çözüm yolumuz var: Meslek liselilerin birliği! Taleplerimizi, tartışmalarımızı ve pratiğimizi bu dönemin ilk yarısı yoğunlaştıracağız. Meslek liselilerin birliği, sömürüye karşı bir savaş ilanı olacaktır. Sömürünün en katmerlisi için kollarını sıvayan sermayeye, karnını ovuşturan patronlara, sırtımızı sıvazlayan okul idarelerine karşı meslek liselilerin birliği yükseliyor!

Sermaye-okul işbirliğine, patronlara verilen yetkiye, sömürüye karşı... Meslek liseliler birleşiyor!

Meslek Liseli DLB’liler

 

 

 

 

DLB: Öğretmenime dokunma!

 

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) bir açıklama yayımlayarak “proje okulu” adı altında yürütülen liselerdeki tasfiye ve kadrolaşma adımlarına karşı ilerici öğretmenlere sahip çıkma çağrısı yaptı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Öğretmenime dokunma!

Karanlığa sırtımızı döndüğümüz okullarımızda birçok öğretmenimiz okullarımızdan uzaklaştırıldı. “Proje okul” diyerek 4 ve 8 yılı dolduran öğretmenlerin norm fazlası ilan edilip, başka okullara gönderilmesini zorunlu kılan uygulama ile bizlerin birliğini kırmaya çalışıyorlar.

Kamu alanında gerçekleştirilen tasfiye ile birlikte çoğunluğu Eğitim Sen üyesi olan öğretmenlerimizi görevlerinden aldılar. Üniversitelerde akademisyenleri görevlerinden alıp, hapishanelere koydular.

Bu atmosfer içerisinde biz liselileri de cezalandırıyorlar. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından toplumda estirdikleri devlet terörünün bir parçası olarak biz liselilere “sırtını dönemezsin” diyorlar. AKP iktidarı proje okul diyerek kendi projesi ile bizleri teslim almaya çalışıyor.

Onların projelerini bizler biliyoruz: “Dindar ve kindar” bir nesil projelerini, imam hatiplerin yaygınlaşmasını, mesleki eğitim ile ucuz iş gücü ihtiyaçlarını karşılamalarını, eğitimi özelleştirerek “paran kadar oku” dediklerini...

Şimdi de öğretmenlerimizi görevden alarak bizleri tehdit ediyorlar. Biz liselilerin kaderi onların iki dudakları arasında değildir!

Öğretmenime dokunma!

Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!

Devrimci Liseliler Birliği
26 Eylül 2016

 
§