19 Ağustos 2016
Sayı: KB 2016/31

Tek yol direniş, tek yol devrim!
Dinci iktidarın dış politikada çöküşten çıkış arayışı
AKP’nin karanlık planları ve devrimci sorumluluklar
İşçi sınıfı anti-emperyalist mücadelede onurlu yerini almalıdır
“Ya darbe başarılı olsaydı?”
Devlet Mezarlığı’nda yatan bir darbeci: Kenan Evren
Düzen demokrasisi
Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma törenlerinin gösterdikleri!
Özgür Gündem’e kapatma saldırısı ve polis baskını
Kirli savaşa ilişkin torba yasa
TKİP V. Kongresi sunumlarından... - Kamu emekçileri hareketi
Tofaş’taki kıyımla açığa çıkan gerçekler!
OHAL’de işçiler hakları ve gelecekleri için direniyor
Kot taşlama işçileri Silikozis’le katlediliyor
Filler tepişir çimenler ezilir
Tekstil sektöründe kadın işçilerin durumu
Meslek liseleri sömürünün “amiral gemisi” olacak!
Almanya’da yeni saldırı yasaları hazırlığı: Gerçek hedef ilerici ve devrimci güçlerdir
İspanya’nın kızıl çiçeği: Federico Garcia Lorca!
Onurlu sanatçının yeri işçi sınıfının mücadele saflarıdır
Sacco ve Vanzetti’nin zaferi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

OHAL’de işçiler hakları ve gelecekleri için direniyor

 

İşçi sınıfı hak gasplarına ve işten atma saldırılarına karşı direnmeye devam ediyor. Tedi ve Özkar Madencilik işçileri gibi direnişe geçen işçi bölüklerine ise sermaye ve polis işbirliğinde OHAL ilanı bahane edilerek direnişten ve haklarından vazgeçmeleri için baskı yapılıyor.

Tedi’de direniş yasaklandı, işçilere polis saldırdı

DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Tedi işçileri, İstanbul Tuzla ve Topkapı’da sürdürdükleri direnişin 10. gününde (12 Ağustos) OHAL yasağıyla karşılaştılar.

Sabah Tedi’nin Tuzla’daki deposu önüne gelen polisler, direnişin OHAL gerekçesiyle valilik tarafından yasaklandığını söylediler. Ancak buna ilişkin hiçbir belge sunmadılar.

Çevik kuvvet ve TOMA’yla depo önüne barikat kuran polisler, işçilerin direniş alanına girmesine izin vermedi. Duruma tepki gösteren işçiler ise depo önünde oturma eylemi yaptı.

Direnişin yasaklanmasına karşın bekleyişlerine devam eden işçiler, bir süre sonra basın açıklaması yaptı. Tedi patronunun isteği üzerine fabrikayı ablukaya alan polisler ise işçilere cop ve tazyikli suyla saldırdı. Saldırı sırasında polislerin havaya ateş açtığı da görüldü. Saldırıda yaralanan işçiler, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Özkar Madencilik işçileri yeraltında açlık grevi yaptı

Ermenek Katliamı’nın baş sorumlularından Abdullah Özbey’in sahibi olduğu Cenne Linyit Kömür İşletmeleri’ne bağlı Özkar Madencilik’te işçiler 5 aylık alacakları için 13 Ağustos’ta kendilerini ocağa kapattı.

Kendilerini ocağa kapatarak açlık grevine başlayan işçiler, daha önce de 4 gün boyunca üretimi durdurmuştu. Patronlar işçilere çeşitli sözler vermiş ancak işçilerin alacaklarını gasp etmeye devam etmişti. İşçiler alacakları için yer altında açlık grevi yaparken, eyleme 35 işçi katıldı.

Bu arada, Hatem Özbey direnişteki işçilere “ayda 1000 TL’ye çalışırsanız çalışın” dedi. İşçiler ise bunu kabul etmedi.

Akşam saatlerinde madene giren jandarma komutanı, OHAL’i gerekçe göstererek işçilerden eylemlerini bitirmelerini istedi. İlgili bakanlıklara, SGK ve MİGEM’e durumu bildirdiklerini belirten komutan, 15 Ağustos itibarıyla 3 müfettişin madene geleceğini, gelmedikleri takdirde işçilerin istediği eylemi yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine işçiler eylemi akşam saatlerinde sonlandırdı.

Şişli Belediyesi’nde açlık grevi

Şişli Belediyesi’nde karşılaştığı işten atma saldırısına karşı 1 Ağustos’tan bu yana direnişini sürdüren Nilüfer Parlar 15 Ağustos’ta açlık grevine başladı. Gazetemize konuşan Parlar, direnişine dair gelişmeleri aktardı.

Kronik tansiyon-hiper tansiyon hastası olduğunu belirten Parlar, her gün tok karna ilaç alması gerekmesine rağmen karşılaştığı haksızlığın son bulması talebiyle açlık grevine başladığına dikkat çekti. İlaçlarını kullanmadığını belirten Parlar, açlık grevi nedeniyle karşılaşacağı her türlü sağlık sorunundan kendisini haksız yere işten atan belediye yönetiminin sorumlu olacağını ifade etti.

Parlar, geçtiğimiz günlerde Şişli Belediyesi’nin 3 maddelik bir protokol önerisiyle anlaşma yapmak istediğini belirtti. Protokole göre açılan işe iade davası Parlar lehine sonuçlandığı oranda belediye yönetimi karara itiraz etmeyecek ve Parlar’ı işe geri alacak. Diğer iki madde ise Parlar’ın davayı kaybetmesi karşısında iş akdinin feshedildiğini kabul edeceğini ve herhangi bir mahkeme-avukatlık gideri talebinde bulunmayacağını içeriyor.

Parlar, daha önce defalarca kendisini işe alacaklarını söyleyen belediye yönetiminin sözüne güvenilmeyeceğine dikkat çekerek protokolü bu haliyle kabul etmediklerini söyledi.

Direnişini ve açlık grevini kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayan Parlar, ayrıca TİS sürecinde işçilerin alamadıkları maaş farklarının da hâlâ ödenmediğini belirtti.

Genel-İş Sendikası İstanbul 3 No’lu Şube Yöneticisi Kakil Yazar da açlık grevine katılarak Parlar’ı yalnız bırakmıyor.

Avcılar Belediyesi sorumluluğu üzerinden atıyor

İşten atılan Avcılar Belediyesi temizlik işçileri, belediye önündeki direnişlerine devam ediyor. Direniş üç aya yaklaşırken Temmuz ayı içerisinde destekçi güçlerin işten atılan işçilerle ilgili belediyeye verdikleri dilekçelere de yanıt gelmeye başladı.

Direnişin başından beri direnişi karalayan, kendi sorumluluğunun üzerini örtmeye çalışan Avcılar Belediyesi, dilekçelere verdiği yanıtla bu tutumunu sürdürmeye devam etti.

Dilekçelere cevap olarak verilen, Avcılar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Nilgün Cendek imzalı yazıda Avcılar Belediyesi muhatap olarak taşeron firma Tomurcuk A.Ş. firmasını göstererek sorumluluğu üzerinden atmaya devam etti. Ayrıca konunun yargıya taşındığı ifade edilip, dilekçe verenlere çözüm yolu olarak hukuki süreç işaret edildi.

Ekoroma işçileri yetkililerden açıklama bekliyor

Ekoroma işçileri, ödenmeyen ücretleri ve kıdem tazminatları için yaklaşık 1 aydır Turgut Özal Bulvarı üzerindeki Esentepe şubesi önünde bekleyerek direnişlerini sürdürüyor.

8 Ağustos’ta Adana Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı yaparak durumlarını anlatan Ekoroma işçileri, vali veya yetkili birileri kendilerine bir açıklama yapana dek, Esentepe şubesi önünde bekleyişlerini sürdüreceklerini söylemişlerdi.

Aradan geçen süreye rağmen açıklama yapan olmadı. Ücret ve tazminatlarını alıp alamayacakları hâlâ netlik kazanmadı. Sürecin başındaki belirsizlik aynen sürerken, işçiler yetkililerin ilgisizliğinden şikayetçi.

 

 

 

 

Klisom işçileri: Devrimci tutsaklar onurumuzdur!

 

Ankara OSTİM’de Klisom işçileri, son dönemde hapishanelerde artan saldırıları ve işkenceleri protesto etti. İşçi sınıfını devrimci tutsaklara sahip çıkmaya çağıran işçiler, dayanışma için şu açıklamayı yaptılar:

Darbe girişiminin ardından hapishanelerde devrimci tutsaklara karşı uygulanan işkence ve insanlık dışı uygulamaları protesto ediyoruz.

İşçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinde tutsak düşen devrimcileri işçiler olarak selamlıyoruz.

Tüm işçi sınıfını ve duyarlı kesimleri tutsak sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Devrimci tutsaklar onurumuzdur, onuruna sahip çık.”

Tutsaklara kart gönderecekler

Klisom işçileri, çektirdikleri fotoğrafı da kart haline getirip devrimci tutsaklara postalayacaklarını bildirdiler.


 
§