22 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/34

Gerici düzenin siyaseti emekçilere umut olamaz!
Halklar arası gerçek kardeşleşme için
devrimci sınıf mücadelesi!
Ayakları hep Kürt halkının değerleri üzerinde
Lice’de devlet terörü:
Bir kişi katledildi
Bedeli Suriyeli ve Türkiyeli emekçiler ödüyor!
Sendikal harekette ne(ler) oluyor?
Tıkanan sendikal hareket ve ‘zorunlu zor’ ilişkisi! - D. Sinan
“Örgütlenmek dışında bir çaremiz var mı?”
Yatağan işçileri
barikatları kurdu!
Türk Metal ‘şemsiye’ açıyor!

“İşveren hiçbir şekilde ‘barış’ beklememeli!”

Sermaye kana doymuyor!

Ağaç-İş ağalarının son ihaneti: Kocaeli şube kapatıldı

Madencilerin devlete
vefa borcu varmış!

Yürüyüş’ün subjektif eleştirilerine zorunlu yanıt! - O. Kara
Uluslararası sermayenin grev korkusu!
“İşçi sınıfı birdir ve sınır tanımaz!”
Dünyada grev ve eylemler
IŞİD kapitalist emperyalizmdir!
ABD emperyalizminin
kendi halkına karşı savaşı
Avrupa’da IŞİD katliamları lanetlendi
Ebola’dan ölüme terk edilmek…
21. yüzyıl müritleri ve post-modern medrese hayalleri - K. Ehram
Kızıl Bayrak yukarı,
daha daha yukarı!
“Gelin hep birlikte direnelim, örgütlenelim, özgürleşelim!”
İşçi kadınlar hakları ve özgürlükleri için örgütlenmelidir!
Cezaevlerinde saldırılar ve hak ihlalleri
Zulmün değil, kavganın ateşiyle tutuşan iki yürek!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Lice’de devlet terörü: Bir kişi katledildi

 

PKK’nin 15 Ağustos silahlı eyleminin komutanı Mahsum Korkmaz’ın (Agit) Diyarbakır Lice’deki heykelini yıkmak için mahkemeden karar çıkarılması üzerine halk heykeli korumak için nöbet tutmaya başladı. 19 Ağustos sabahı erken saatlerde helikopter ve zırhlı araçlar eşliğinde bölgeye gelen polis ve asker saldırıya geçti. Gaz bombası ve gerçek mermilerle yapılan saldırı sonucunda birçok kişi ağır yaralandı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne götürülen Mehdi Taşkın hayatını kaybetti. Taşkın’ın başından bir kurşunun girip çıktığı tespit edilirken, saldırıdan saatler sonra ortaya çıkan ayrıntılar ise devletin katliam girişiminde bulunduğunu gösterdi. Askerler, uyarısız yaylım ateşi açarken kitlenin saklandığı binanın odalarına dahi ateş açtı.

Bölge halkı, heykelle ilgili yargı kararının ardından böylesi bir saldırı beklenmesine rağmen herhangi bir milletvekilinin ya da belediye başkanlarının alanda olmamasına tepki gösterdi. Devlet saldırısı karşısında yalnız bırakıldıklarını dile getiren emekçiler, askerlerin katliam girişimine öfkelerini dile getirdiler.

Mehdi Taşkın’ın cenazesi, sabah saldırıya karşı direndiği “Şehît Amed û Şehît Hêvidar Şehitliği”ne defnedildi. Binlerce emekçinin katıldığı cenaze töreninde devlet terörü lanetlendi.

Akşam saatlerinde Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması ve Mehdi Taşkın’ın katlini protesto etmek için gençler, Lice-Hani karayolunu trafiğe kapattı. Hani İlçesi’ne bağlı Serin (Serde) Köyü çevresinde Lice’ye giden yolu kesen gençler, yoldan geçen araçlara el koyarak askerlerle çatıştı.

Lice başta olmak üzere Bağlar ve Sur ilçelerinde de çatışmalar çıktı. Sur İlçesi’ndeki saldırıda polis kitleye ateş açtı.

 

 

 

 

Lice için açıklamalar

 

Lice’de Mahsun Korkmaz’ın heykelinin yıkılması ve Mehdi Taşkın’ın katledilmesi üzerine KCK ve çeşitli ilerici, devrimci kurumlar açıklamalar yaptılar.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Lice’de PKK şehitliğine saldırılması ve bir kişinin hayatını kaybetmesi üzerine açıklama yayınladı. “AKP’nin zihniyeti, IŞİD’in zihniyetidir!” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

AKP’nin zihniyeti, IŞİD’in zihniyetidir. IŞİD, insanların kafasını keserek nasıl bir cellat – çete örgütü olduğunu ortaya koyarken AKP, Kürtlerin değerlerini, Agit yoldaşın heykelini yıkıp - yok sayarak aynı zihniyete sahip olduğunu bir kez daha göstermiştir. ‘Bugün heykel yıkar, mezarlığı ateşe verir, yarın da katliam yapar, sizleri ateşe veririm’ zihniyetidir bu.”

Halkın gösterdiği direnişi selamlayan KCK, Kürdistan halkını direnişi daha da yükseltmeye çağırdı.

KCK’nin yanı sıra yayınlanan açıklamalarda da Mahsum Korkmaz’ın heykelinin kaldırılması ve Mehdi Taşkın’ın katledilmesi kınandı.

Sermaye iktidarı “çözüm süreci” adı altında katliamlarına devam ediyor.” ifadelerini kullanan 11. Mamak Kültür Sanat Festivali Hazırlık Komitesi, tüm işçi ve emekçileri, Agit’in devrimci bilincini kuşanarak Mehdi’nin hesabını sormaya çağırdı. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Onlarca yıldır katliam ile yok edilmeye çalışılan Kürt halkı direnişe devam ediyor. Ve biz Festival Hazırlık Komitesi olarak tüm bu katliamlara karşı inatla ezilen halkların yanında olduğumuzu haykırıyoruz. 10 yıldır Mamaklı emekçilere ezilen halkların sesini taşıyoruz. Bunu türkülerimizle, şiirlerimizle, halaylarımızla ve tiyatrolarımızla yapıyoruz. Devrimci kültür sanat çalışmamız türlü baskılara rağmen ezilen Kürt emekçilerinin sesini Mamak’a taşıyor. Gözaltılar, tutuklamalar bizim ezilen halklarla dayanışmamızı engelleyemedi. Kurşunlar da bizi engelleyemeyecek.”

Çağdaş Hukukçılar Derneği Genel Merkezi ise katliamı “Güç gösterisi görünümündeki bu gibi saldırılar gerçekte rejimin acizlik göstergesidir.” sözleriyle kınadı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bugüne kadar olduğu gibi bu saldırının sorumlularının da yargı ve halk önünde hesap vermesi için üzerimize düşeni yapacağız. Çağdaş Hukukçular Derneği, hakları için mücadele edenlerin avukatlığını kararlılıkla sürdürecektir.”

 

 

 

 

Kürt halkına ve değerlerine saygı gösterin!”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Lice’de yaşanan devlet terörüne karşı saldırıların sürdüğü gün basın açıklaması yaptı ve “Kürt halkına ve değerlerine saygı gösterin!” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Neriman Çelik, devletin son dönemde gerçekleştirdiği katliamları hatırlatarak şunları söyledi:

2013 yılında 2’si çocuk olmak üzere 19 kişi dur ihtarına uymadıkları gerekçesi ile öldürülmüş, 19 kişi yaralanmış, 2 kişi köy korucuları tarafından öldürülmüş, 5 kişi yaralanmış, sınır hattında 3’ü çocuk 1’i asker olmak üzere toplam 22 kişi öldürülmüş, 58 kişi yaralanmış, özel güvenlik görevlileri tarafından da 1 kişi öldürülmüştür.

Adana’da İbrahim Aras, Lice’de Haziran ayında katledilen Hacı Baki Akdemir ve Ramazan Baran, Van’da TSK’nın açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren PKK gerillası Alican Erkmen en yakın zamanda devletin katlettiği Kürtlerdir.”

Kadıköy’deki Lice eyleminde provokasyon

HDP/HDK Kadıköy Gençliği Boğa Heykeli’nde toplanarak, Bahariye Caddesi üzerinde yürüyüş gerçekleştirdi. Ara sokaklarda sivil faşistlerin provokasyonuyla karşılaşan kitle, faşistlere tepki gösterdi.

Eylemi sürdüren kitle, ana cadde üzerinde molotofkokteyli ve havai fişeklerle yolu kesti. Faşistler bir kez daha cezalandırılırken, polis de kitleye saldırdı. Polisin tazyikli su ve plastik mermi ile saldırıya başlamasının ardından kitle ara sokaklara çekilerek eylemi sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§