04 Ekim 2013
Sayı: KB 2013/39

Gerçek çözüm ve kalıcı barış için devrimci mücadele!
‘Demokratikleşme paketi’ ucuz bir manevradır
Türk sermaye devleti Rojava’da katlediyor!
Gururu olmayanlar sözlerle oynuyor
Hasan Ferit’le horona duranlara... - T. Kor
Gülsuyu çetesi katletti, polis aklıyor!
Emekçilerden savaş tezkeresine hayır!
Kapsamlı yıkım saldırıları kapıda!
“Haklarımızı sokakta kazanacağız!”
Bursa Emek Forumu’nda direniş ruhu
Feniş işçileri kazanacak!
Feniş işçileri için kampanya
MİB MYK Ekim Ayı Toplantısı…
Başörtüsü, dinsel gericilik ve sosyalist tutum - Alper Suat
Devrimci, kitlesel ve coşkulu bir merkezi gece için ileri!
Suriye’yle ilgili BM kararı onaylandı

“İsrail olmasaydı biz icat ederdik…”

Tunus’ta dinci Nahda yönetimi yolun sonuna geldi
44 yıl önce Dev-Genç’i yaratan koşullar…
Sol içi yasakçı zihniyet ve şiddet hiçbir koşulda kabul edilemez!
Üniversitelerden haberler...
Gericilik kıskacında kadın!
Kanla yazılan tarih silinmez!
“Ulucanlar’dan Gezi’ye direniş sürüyor!”
Bahçelievler Katliamı 35. yılında...
“Çocuklarımız neden yargılanıyor?”
Komutan Che kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suriye’yle ilgili BM kararı onaylandı

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’deki kimyasal silahların imhasını düzenleyen karar tasarısını kabul etti. Tüm üye devletler karar lehine oy verdiler.

Bu kararla, Güvenlik Konseyi ilk defa Suriye ile ilgili karar almış oldu. Daha önce ABD ve işbirlikçileri tarafından gündeme getirilen karar tasarıları Rusya-Çin ikilisi tarafından veto edilmişti. Zira söz konusu karar tasarılarının amacı, emperyalist orduların Suriye’ye saldırmasına zemin hazırlamaktan ibaretti.

Karar, askeri saldırıyı dışlıyor

Kabul edilen karar metninde Suriye’nin tüm zehirli madde stoklarını imha etmesi ve uzmanların ülkeye engelsiz girişini temin etmesi gerektiği belirtildi. BM Şartı’nın 7. Maddesi kapsamı altına girmeyen ve şartların yerine getirilmemesi durumunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine karşı otomatik güç kullanımını öngörmeyen 2118 sayılı kararda, Rusya-ABD çözüm planının ihlal edilmesi veya kimyasal silahın kullanılması durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nin acil eylemleri uygulama lehine oylama hakkına sahip olacağı belirtiliyor.

Suriye’ye doğrudan saldırı gerekçesi yaratabilmek için 7. Madde’yi karara eklemek isteyen ABD-Fransa-İngiltere üçlüsünün hevesleri, bir kez daha kursaklarında kaldı. Sonuç itibarıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD’li meslektaşı John Kerry’in Cenevre’de gerçekleşen son görüşmelerinde üzerinde anlaştıkları metin esas alındı.

Çeteler ve onların destekçileri de sorumludur”

Şartların yerine getirilmesinden sadece Esad rejiminin sorumlu olduğunu iddia eden John Kerry, “Eğer rejim taahhütlerini yerine getirmezse sonuçları olacak” tehdidini savurmaktan geri durmadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sergey Lavrov ise, kararın uygulanmasından sadece Suriye hükümetinin değil, muhalefetin de sorumlu olduğunu ve muhalefetin, kimyasal silahların militanların eline düşmesini engellemekle yükümlü olduğunu belirtti.

Çetelere silah akışını durdurun

Kararın onaylanması üzerine açıklama yapan Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BMGK kararının pozitif olduğunu ancak uygulanması sorumluluğunu sadece Suriyelilerin değil, muhaliflere yardım eden devletlerin de üstlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Fransa, ABD ve İngiltere’nin de karardan sorumlu olduğunu vurgulayan Caferi, bu devletlerin çetelere sağladıkları silah akışını durdurmaları gerektiğini de vurguladı.

2. Cenevre Konferansı Kasım’da…

Güvenlik Konseyi’nin kararı onaylamasının ardından konuşan Genel Sekreter Ban Ki-mun, Suriye’deki siyasi geçiş için tasarlanan barış konferansını Kasım ayının ortalarında yapmayı planladıklarını açıkladı.

Ban Ki-mun, BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Ahdar el İbrahimi’nin, bu sürede muhalefet ile rejimin temsilcilerini biraraya getirmek için, konferans öncesi çalışma yürüteceğini ifade etti.

“Tüm şiddet sona ermeli. Bütün silahlar susmalı” çağrısında bulunan Ban Ki-mun, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’nin kimyasal silahları ile ilgili aldığı kararı selamladı.

ABD ve suç ortakları kararı sabote etmek için provokasyonlara girişmezlerse eğer, savaş olasılığı zayıflayacak. Buna karşın kaypak emperyalistlerle ilke ve ahlak yoksunu tetikçilerinin, yıkıcı savaşı körüklemek için yeni hamleler yapmaları olasılık dahilindedir.

 

 

 

 

Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…

 

İşçi ve emekçiler, dünyanın çeşitli yerlerinde eylemleri ve mücadeleyi sürdürüyor.

Manchester’da 50 bin kişi hükümeti protesto etti

Hafta sonu, İngiliz hükümetine ve onun sağlık politikalarına karşı 50 bin kişi yürüdü. Çağrısını sendikaların yaptığı protesto yürüyüşüne, işyerlerinin yok edilmesine karşı direnen NHS’den (Ulusal Sağlık Servisi) doktorlar ve hemşireler de katıldı.

Balear Adaları’nda protestolar

Mallorca’da onbinlerce kişinin katıldığı ve son yılların en büyük gösterilerinde Balear Adaları’nda “eğitim reformu” protesto edildi. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre pazar günü Palma de Mallorca’da gerçekleşen gösterilere 90 bin kişi katıldı. Komşu adalardan Menorca ve İbiza’da da gösteriler yapıldı, her iki adada da 8 bin kişi sendikalar ve eğitim emekçileri sendikalarının çağrısına uyarak sokağa çıktı.

Gösterilerde Balear Adaları’ndaki gerici yerel hükümetin bu öğretim yılı içinde hızla uygulamaya koyduğu “üç dil modeli” protesto edildi. Bu modele göre devlet okullarında eşit olarak İspanyolca, Katalanca ve İngilizce eğitim verilecek. Şimdiye değin Katalan dilinin öncelliği vardı ve Balear Adaları’nda İspanyolca resmi dili olarak okutuluyordu.

Kolombiya’da grevler birinci ayında

Kolombiya’da on yıllardır görülmemiş grev ve protesto dalgası bir aydır hız kesmeden sürüyor. Gösterilerde 12 kişi yaşamını yitirirken, 600 kişi gözaltına alındı.

Protestoların gövdesini, ABD ve AB’nin ucuz üretim için toprakları talan etmesine karşı çıkarak toprak reformu talep eden binlerce tarım emekçisi oluşturuyor. Ardından öğretmenlerin grevleri geldi ve son olarak Avianca Havayolları’nda çalışan bin pilotun grevi eklendi.

 
§