27 Eylül 2013
Sayı: KB 2013/38

AKP’den savaş tezkeresi
Yayılmacılık ve yağma odaklı dış politika
Suriye halklarıyla dayanışmayı büyütelim!
CHP’nin sahte savaş karşıtlığı
Yeni Haziranlar işçi sınıfının önderliği ile zafere ulaşacak! - K. Toprak
Haziran ruhu AKP’yi korkutuyor!
Asimilasyon politikalarına karşı birleşik-kitlesel-militan direniş!
“Emekçilerin direnmesinden daha doğal bir şey olamaz!”
“Benimle aynı durumda olan arkadaşları yan yana gelmeye çağırıyorum!”
Çocuklarımızın katili bu düzendir!
Feniş direnişi eylemlerle sürüyor!
Gericiliğin ağırlığı ve devrimci çıkış yolu
İran-Batı yakınlaşması
Yunanistan, ırkçı-faşist saldırganlık ve çözüm

Almanya seçimleri ve sonuçları

Kapitalist düzene rahat yok!
Güney Kürdistan’da seçimler
Gençlik forumlarda mücadeleyi büyütüyor
Düzen üniversitelerde baskılarını arttırıyor…
Savunma sanayinin bir parçası olarak üniversiteler
“Direniş dediğimiz aslında tam bir diriliş!”
“Devrim yürüyüşümüz ON’larla sürüyor!”
ODTÜ yolu, ‘çevreci’ AKP ve direniş çizgisi - T. Kor
Faşist devlet terörüne karşı direnişi yükseltelim!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik forumlarda mücadeleyi büyütüyor

 

Okulların açılmasıyla birlikte forumlar da başladı. Gençlikten duyulan korku ise devrimci faaliyetlere yapılan saldırılarla kendini gösteriyor.

Marmara Üniversitesi

Marmara Üniversitesi Nişantaşı Kampüsü’ndeki forumların ikincisi 23 Eylül günü yapıldı. Forumda ağırlıklı olarak okuldaki sorunlara karşı bir öğrenci kulübü kurularak etkinlikler yapılması tartışıldı. Önceki forumun yapıldığı orta bahçedeki bankların hepsi boyandığı için forum Diş Hekimliği binasının önünde yapıldı. Fişlemeleriyle ünlü İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’ın bankları boyattığı düşünülüyor.

Ayrıca sivil polisler, ÖGB ve sivil faşist çeteler forumu sürekli taciz etti.

ODTÜ

24 Eylül günü, ODTÜ U3 Amfisi’nde “Yol Meselesi”yle ilgili geniş katılımlı bir bilgilendirme paneli gerçekleştirildi. Toplantıya ODTÜ öğrencileri, mezunlar, avukatlar, akademisyenler ve rektör Ahmet Acar dışında 100. Yıl Mahalle sakinlerinden de katılım oldu. Yaklaşık 3 saat süren panelde uzun bir süre çeşitli konuşmalar gerçekleştirildi, ardından da forum şeklinde panel devam etti.

İlk olarak, Anadolu Bulvarı’nı Dikmen’e bağlayacak olan ve yapımına başlanan yolun Dikmen’de ulaştığı bölgeye dair bir video gösterimi yapıldı. Ardından Ulaşım Plancısı Erhan Öncü “Ankara’da Yeşilden Geçirilen Yollar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Panel-forumun politik anlamı ise daha sonraki konuşmalarda ortaya çıktı. Rektör ve emekli akademisyen Ali Türel, yapmış olduğu konuşmalarla “ODTÜ’nün yasal olarak yapabileceği hiçbir şey kalmamıştır” diyerek istemeden de olsa gerçek direnişin ve mücadele yolunun sokaktan geçtiğini göstermiş oldu. Rektör Ahmet Acar yapmış olduğu konuşmada, ODTÜ’yü ikiye bölecek yolun yapımına engel olduklarını ve Anadolu Bulvarı’nın devamı olan yolun güzergahını da mümkün olduğunca değiştirdiklerini, kabul edebilecekleri sınıra çektiklerini belirterek, “Biz ODTÜ’nün bütünlüğünü bozacak adımlara yasal olarak engel olduk ve biz görevimizi yaptık” diyerek aslında kendi koltuğunu kurtardığını, iktidarla ve belediyeyle anlaştıklarını, gerisinin teferruat olduğunu ima etti.

Konuşma yapan öğrenciler, “ne yapılmalı” sorusunun yanıtını sokağın gösterdiğini belirttiler. İnci Gökmen ve 100. Yıl’dan gelen bir mahalleli, öğrencilerin konuşmasını destekleyerek rektörlüğü eleştirdiler.

İstanbul Üniversitesi

24 Eylül günü Beyazıt ve Fen-Edebiyat forumları toplandı. Edebiyat Fakültesi Hergele Meydanı’nda gerçekleştirilen forum öncelikle moderatör seçilmesiyle başladı. Ardından gündem önerileri sunmak üzere katılımcılar söz aldı. Gündem önerileri sunulması ile forum, üniversite sorunları ve özelde polisin üniversitelere gelmesi konusuna hapsedilince öğrenciler bir süre sonuçsuz ve somut önerisiz sözlerden sonra forumu terk etmeye başladı.

Bir süre sonra söz alan Ekim Gençliği okurları, üniversitelerin diğer toplumsal sınıf ve kesimlerden ayrı olmadığı, bu nedenle sorunlarında ayrı ele alınamayacağını vurguladılar. Fakat bir takım gençlik örgütleri polisin üniversitelere gelme konusunu döne döne vurgulaması ve forumu bu eksene oturtma çabaları sonucu foruma katılan öğrenciler forumda oluşan dağınıklık ve hiçbir önerinin somut karara bağlanmaması nedeniyle forumdan ayrıldılar. Forum bunun üzerine yapılan somut önerilerin bir sonraki forumda tartışılması için sona erdirildi.

DEÜ

Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi’nin çağrısıyla 25 Eylül günü Dokuz Eylül Üniversitesi Dokuzçeşmeler Kampüsü’nde forum gerçekleştirildi.

Eğitim-Sen adına yapılan açılış konuşması ile başlayan forumda polisin üniveristelere girmesi ve yurt sorunu en çok tartışılan konu oldu. Ayrıca, forumun örgütlenmesi, bundan sonra her hafta yapılacak forumların konuları tartışıldı.

Sürgün edilen Eğitim-Sen’li bir emekçi, yaptığı konuşmada mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirtti ve Eğitim-Sen’i devrimci ve ilerici öğrencilere yeterince destek olmamakla eleştirdi.

Daha sonra Eğitim-Sen adına yapılan konuşmada eleştiriler kabul edilerek devrimci ve ilerici öğrencilerle daha yakın ilişkide bulunulacağı söylendi.

Tartışmalar sonucunda, iki haftada bir kampüslerde, ayda bir de merkezi olarak DEÜ forumları yapılması dile getirildi.

Ekim Gençliği / İstanbul-Ankara-İzmir

 

 

 

 

İÜ’de ÖGB saldırısı

 

Okulların açılmasıyla faaliyetlerini sürdüren Ekim Gençliği okurları, 20 Eylül günü sabah saatlerinde afişlerini asarken Hukuk Fakültesi’nde ÖGB’lerin saldırısına maruz kaldı.

Bunun üzerine biraraya gelen devrimci, demokrat, ilerici öğrenciler ortak bir tutum alarak hazırladıkları afişleri Hukuk Fakültesi koridorlarına asarken ÖGB’lerin saldırısıyla karşılaştı. Asılan afişleri korumaya çalışan öğrenciler ile ÖGB arasında dakikalarca arbede yaşandı. ÖGB’ler hem saldırı esnasında hem de okul dışında Ekim Gençliği okurlarını tehdit etti. ÖGB’ler saldırıya karşı direnen öğrencileri de darp etti.

Afişleri indirtmemek için direnen öğrenciler ÖGB’yi geri püskürttü. Yaşanan arbede sırasında diğer öğrencilerin de destek vermesiyle ÖGB’ler geri çekilmek zorunda kaldı.

23 Eylül günü erken saatlerde Edebiyat Fakültesi’nde açılan standda dergi, gazete, broşür gibi materyaller öğrencilere ulaştırıldı. Ardından fakülte kantininde de broşür dağıtımı yapıldı. Üniversitenin bahçesine “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!’” şiarlı pankart asıldı.

25 Eylül günü Edebiyat Fakültesi’nde “Gençlik direnişe!” şiarlı materyalleri kullanan Ekim Gençliği okurları ardından Beyazıt Merkez Kampüsü’ne geçti.

Burada Hukuk Fakültesi’nin kantini karşısına pankart ve afişler asıldıktan sonra fakülte içine de afiş asmak için giren Ekim Gençliği okurlarını ÖGB bir kere daha engellemeye çalıştı. Daha önceki gibi “duvarların zarar gördüğü” bahanesiyle afiş astırmayacağını söyleyen ÖGB amirine afişlerin nereye asılacağına kendisinin karar veremeyeceği, duvarlara da okulun her tarafına da afişlerin asılacağı vurgulandı.

Yaşanan arbede sırasında diğer gençlik örgütlerinin de gelmesi ile yasağa karşı ortak tutum alındı.

 
§