31 Mayıs 2013
Sayı: KB 2013/22

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfı grev ve direnişlerle çıkış arıyor
MESS Grup TİS sürecinde kritik günler ve olası gelişmeler
Seçim hesapları aynasında “çözüm süreci”
AKP gericiliği topluma egemen kılmak istiyor
Erdoğan’ın Reyhanlı şovu sonuç vermedi
Alaattin Karadağ’ın
katilleri aklandı
Av. Zeycan Balcı Şimşek ve Av. İbrahim Ergün’le Alaattin Karadağ Cinayet Davası üzerine konuştuk
Yasağa karşı eyleme polis saldırısı
Polis tacizlerine karşı açıklama
Bosch direnişçisi
Akan Yılmaz ile konuştuk
Gebze’de metal işçilerine mücadele çağrısı
THY’nin oyunlarına karşı grev kararlılıkla sürüyor
THY’de grev ve mücadele sürüyor
Atilay Ayçin ile
THY grevi üzerine konuştuk
15-16 Haziran’ın yolunu açan işgal, grev, direniş ve özyönetim deneyimleri
Çin çalışma rejimi küreselleşiyor! - Volkan Yaraşır
Dünyanın sokakları hareketli

Fransız emperyalizminin
Afrika politikası

Tetikçileri kurtarma telaşı
Suriye’de yıkıcı savaş ve krizden çıkış arayışları
Rusya: S 300’ler Suriye’ye teslim edilecek!
Bu kuşun kanatlarında
barış yok! - T. Kor
“Marjinal” değil özgürlük ve gelecek isteyen yüzbinleriz!
AKP gölgesini satamadığı tüm ağaçları kesiyor
Deli Dumrul’un sahte cenneti
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

THY’nin oyunlarına karşı grev kararlılıkla sürüyor

 

Hava-İş Sendikası üyesi işçiler, THY’de çıktıkları grevi kararlılıkla sürdürüyorlar. Her gün THY Müdürlüğü önünde, 24 saat nöbet tutarak, gündüzleri ses aracından müzik yayınları yaparak grevi diri tutuyorlar. Ayrıca grevci işçilerin ziyaretçileri hiç eksik olmuyor. Toplumun tüm kesimlerinden destek ziyaretleri alan işçiler, dayanışmalarla daha da güçleniyorlar.

Bu gelişmelerin yanında sermaye de boş durmuyor. THY yönetimi ve AKP iktidarı mücadeleyi karalayan, zayıflatan saldırılarını sürdürüyorlar.

İşçiler bir hafta boyunca, her türlü saldırılar karşısında, aldıkları destekler ve greve yeni katılımlarla direnişe devam ediyorlar. Yapılan eylemler ve iç toplantılarla daha da güçlenmek için yeni adımlar atıyorlar.

9. gün

THY grevi 9. gününde greve yeni katılan işçilerle coşkulu bir şekilde devam ediyor. Grevciler kendilerini “dışardan gelen insanlar”, “destekçiler” gibi gösteren açıklamalarda bulunan THY yönetiminin bu saldırısı karşısında THY çalışma kartlarını kaldırarak sloganlarını daha gür haykırdılar. Grevciler THY ID kartlarını boyunlarına takarak grev çadırındaki bekleyişlerini halaylarla sürdürdüler.

Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, İstanbul Barosu Başkanı Av. Ümit Kocasakal grevcileri ziyaret etti.

Grevin 9. gününde THY Teknisyenleri Derneği TALTA’dan bir açıklama geldi. TALTA yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “THY, bünyesindeki tüm çalışanların geleceğine dair sendikasız toplu sözleşmesiz bir çalışma ilişkisini tarif etmektedir. TALTA olarak sözleşme hukukundan sendika ve grev hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemeyeceğini/vazgeçmeyeceğimizi THY yönetiminin ve kamuoyunun bilmesini isteriz”

THY yönetimi İstanbul İş Mahkemesi’ne resmi başvuru yaparak grevin sonlandırılmasını istedi. Grevin “amaç dışı grev” olduğunu iddia eden THY yönetimi greve katılımın olmadığını, sendikanın greve çıkış gerekçesinin işçilerin haklarıyla ilgili olmadığını savunarak mahkemenin grev için sonlandırma kararı almasını istedi.

THY’de oyun bitmez

Grevin 10. gününde yeni alınan bilgilerle, THY yönetiminin greve çıkan personelden doğan açığı kapatabilmek adına tüm eğitim ve sınav personelini kabin ekiplerine eklediği belirtildi.

THY Kabin Hizmetleri Başkanlığı, grevin ilk gününden beri zorlanırken kimi zaman eksik personelle kimi zaman part-time elemanlarla uçuşlar gerçekleştirerek durumu korumaya çalışıyordu. Fakat greve katılımın artmasıyla birlikte kabin memuru ihtiyacı daha yakıcı bir hal aldı.

THY yönetimi de açığı telafi edebilmek adına eğitmenlerini ve kontrol amirlerini uçuşa yönlendiriyor. THY yönetimi, kabin personeline yönelik bütün eğitim programlarını süresiz olarak iptal ederek eğitmen eksikliğinden doğan boşluğu öteledi. Yine kabin amirliği ve İngilizce sınavlarının da yapılmayacağı açıklandı. Kabin personelinin rutin sağlık kontrollerine de bu ay sonuna kadar ara verildi.

THY grevinde 11. gün

THY grevcileri “Alanda THY işçisi yok” sözüne tepki olarak THY kimliklerini gün boyunca ellerinde ve yakalarında dolaştırdılar.

Grevin 11. gününde de destek ziyaretleri sürdü. TMMOB, BDSP, TKP 1920, DİP ve ÖDP grevci THY işçilerine yönelik destek ziyaretleri gerçekleştirdi. Ayrıca düzen partisi CHP milletvekilleri grevci işçileri ziyaret etti.

Hava-İş yönetimi yaptığı bir açıklamayla grev için yeni bir koordinasyon ekibi oluşturmaya karar verdiğini duyurdu. Ayrıca iki günde bir toplantılar yapılarak grevci işçilere sürece dair ayrıntılı bilgi akışı yapılacağı ifade edildi. Sayın Kaya, ayrıca 31 Mayıs Dünya Hostesler Günü dolayısıyla bir etkinlik düşünceleri olduğunu ve somut plan hazırlandığında açıklayacaklarını ifade etti.

12. gün

HKP, UİD-DER, İMD grevcileri yalnız bırakmadı. Yapılan ziyaretlerle gün sürdü. Amesha Spenta adlı grup, müzik dinletisi ile işçilerle dayanışma içerisinde oldu. Gün içerisinde yapılan açıklamalarla, 26 kişilik bir grev komitesinin toplantılarına devam ettiği belirtilerek, grevcilerin sorularını cevaplamak için her türlü desteğin sağlanacağı dile getirildi. Alana grevci işçilerin aileleri de gelerek, çocuklarını yalnız bırakmadılar.

Alevi derneklerinden greve destek

Grevin 14. günü 28 Mayıs’ta grevci işçileri ziyarete gelen Alevi dernekleri, grevdeki işçilerin yanında olduklarını göstererek getirdikleri yemekleri işçilerle paylaştılar. Destek ziyaretine katılan Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Derneği, Şahkulu, Garip Dede ve bir dizi Alevi derneğinin üyeleri ve yöneticileri yaptıkları konuşmalarla desteklerini sürdüreceklerini dile getirdiler.

Bursa’dan destek

Bursa’da ilerici ve devrimci kurumlar BDSP, BATİS-BAMİS, SDP, ESP ve Partizan tarafından THY greviyle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Fomara Meydanı’nda yapılan eylemde “THY greviyle dayanışmaya!” pankartı açıldı. Basın açıklamasında THY işçilerinin talepleri dile getirilirken, AKP ve THY yönetiminin grev kırıcılığı yaptığı belirtildi. Eylem THY greviyle dayanışma çağrısı ile son buldu.

 

 

 

 

BDSP, THY işçisinin sesini büyütüyor

 

Hava-İş Sendikası üyesi işçilerin sürdürdükleri grevle dayanışmayı büyüten Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Türkiye’nin çeşitli illerinde yaptığı eylemler ve çalışmalarla grevin sesini kamuoyuna taşımayı sürdürüyor. BDSP, yaptığı çalışmalarla grev yasağı ve işten atmalara karşı yürütülen mücadeleyle dayanışmaya çağırıyor. Emekçilerin greve olan ilgileri çalışmalar esnasında ortaya çıkıyor.

Kayseri

Kayseri BDSP, 26 Mayıs’ta yaptığı basın açıklamasıyla THY işçilerinin grevine destek verdi. BDSP temsilcisi tarafından okunan açıklamada, THY işçisinin grevi selamlanarak grevi kırmaya yönelik saldırılar kınandı. Açıklamada sigortasızlığın, sendikasızlığın kenti olan Kayseri’de alınteri ve göz nuruyla yaşayan işçilere grevle dayanışma çağrısında bulunuldu.

Bursa

Geçtiğimiz hafta şehir merkezine ve işçilerin servis noktalarına yapılan afiş çalışması bu hafta emekçi mahallelerine taşındı. “THY greviyle dayanışmaya!”, “THY’de grev kazanacak! Yaşasın sınıf dayanışması!” şiarlı afişler Emek ve Esenevler’de yapıldı.

Çorlu

Çorlu’da merkezi yerler olan Santral ve Kiler civarında “Sermayenin saldırılarına karşı grevdeki havayolu emekçileriyle dayanışmaya!” bildirilerinin dağıtımı 29 Mayıs’ta yaygın bir şekilde gerçekleştirildi. Dağıtım esnasında işçi ve emekçilerle grev üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

İstanbul

27 Mayıs’ta Demokrasi Caddesi’nde Kızıl Bayrak satışını kitlesel olarak yapan Ümraniye BDSP, havayolu emekçilerinin grevini selamladı. İşçi sınıfını grevle dayanışmaya çağıran “Sermayenin saldırılarına karşı grevde olan havayolu emekçileriyle dayanışmaya” şiarlı BDSP imzalı bildirilerin dağıtımı yapılan Sarigazi’de emekçilerin ilgisi yoğundu.

Sınıf devrimcileri 29 Mayıs sabah işe giriş saatinde İMES A kapısında ve Keyap önünde de bildirileri ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıttı.

Esenyurt BDSP, 28 Mayıs sabahı Esenyurt Köyiçi’nde toplu bildiri dağıtımı gerçekleştirdi. BDSP’liler geçtiğimiz hafta ise Doğan Araslı Bulvarı üzerindeki merkezi noktalara “THY greviyle sınıf dayanışmasını yükseltelim!” şiarlı ozalitleri yapmışlardı.

Kızıl Bayrak / Kayseri-Bursa-Çorlu-İstanbul