21 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/16
(50)

 Kızıl Bayrak'tan
Savaş bütçesi, asgari ücret ve sendikal bürokrasi
Halkların birleşik-militan direnişi!
NATO kirli bir
iç savaş örgütüdür!
ABD destekli savaş hazırlıkları sürüyor!
Roboski katliamının sorumlusu devlettir
Kolluk güçleri yeni katliam silahlarıyla donatılıyor
“Taraf”ın liberal yazarları misyonlarını tamamladı
Taşeronluğa karşı mücadele hayati ve acildir!
CHP’li belediyede
taşeron köleliği
Asgari ücretlinin açlık ve sefaletle imtihanı
İmkânsızı başarmak ve Netaş Grevi
Direniş alanlarında özgürleşenler, özgür ve eşit bir dünyayı
inşa ediyor!
Hey Tekstil işçileri:
TKİP IV. Kongresi Kapanış Konuşması
Eğitim bütçesi neden artıyor?
AKP şefi Erdoğan’a ODTÜ’de geçit yok!
Mısır’da siyasal bunalım devam ediyor
Silahlı çeteler El Yarmuk kampına saldırdı!
Dünyadan emekçi eylemleri
Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!
Direniş geleneği devrim mücadelesinde sürüyor
19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
“Partiyi sevmek, onu anlamak, ona sarılmaktır”
Devlete hizmetten “Şaşmayanlar”dan “Açlığa Doymak”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!

 

19 Aralık Katliamı’nın 12. yıl dönümünde ülkenin birçok yerinde gerçekleştirilen eylemlerle katliam lanetlenirken direniş selamlandı.

Bursa:

Osmangazi metro çıkışında açılan “19 Aralık Katliamı’nı unutmadık unutmayacağız! Hesabını soracağız!” pankartı arkasında toplanıldı. Buradan meşaleler ve 19 Aralık şehitlerinin fotoğraflarıyla Kent Meydanı’na yüründü.

Kent Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasına geçildi. F tipi saldırısının emperyalizm merkezli IMF ve Dünya Bankası’nın öngördüğü soygun ve talan reçetesinden, emperyalizme uşaklık eden egemen sistemin Kürt ulusuna karşı yürüttüğü inkâr ve imha siyasetinden bağımsız ele alınamayacağı dile getirildi.

Tıpkı bugün olduğu gibi katliam öncesi egemen sistemin, emperyalizmin tüm reçetelerine koşulsuz olarak boyun eğdiği söylendi.

Açıklama 19–22 Aralık’ta ve ölüm orucu direnişlerinde yaşamını yitiren devrimcilerinin yol gösterdiğinin söylenmesi ile son buldu. Eylemi BDSP, HDK, Partizan ve SDP örgütledi.

Adana:

İHD’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylem saat 18.00’de 5 Ocak Meydanı’nda yapıldı. İnönü Parkı’na yürüyüş olarak planlanan eylem polisin engellemesi nedeniyle basın açıklaması toplanma yerinde yapıldı.

Yapılan açıklamada 19 Aralık katliamının faillerinin yargılanmadığı ifade edilerek, 19 Aralık katliamının hesabının verilmesi, tüm karanlık tertiplerin açığa çıkartılması, tüm siyasal tutsakların özgürlüğe kavuşması çağrısıyla son buldu.

Eylemin imzacı kurumları arasında BDSP’nin yanısıra İHD, HDK, Tuhay-Der, Halkevleri, ÖDP, TİHV ve ÇHD bulunmaktaydı.

İzmir:

19 Aralık Katliamı İzmir’de Karşıyaka’da gerçekleştirilen yürüyüşle lanetlendi.

İzmir’de Alınteri, BDSP, Devrimci Hareket, EÖC, ESP, İzmir Hareket Tiyatrosu, Kaldıraç, Köz, Partizan, TKP 1920 tarafından gerçekleştirildi.

Öfkeli sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş sonunda Sinem Özkan basın açıklamasını okudu. 19 Aralık’ın öncesinin ve ekonomi-politiğinin anlatılmasıyla başlayan Özkan, toplumu teslim almanın ilk ayağının toplumun en ilerici kesimlerini, devrimci, demokrat kesimlerini teslim almak oluşturduğunu söyledi ve dışarıda saldırılarını pervasızlaştıran iktidarın zindanlarda da devrimci tutsakları teslim almak için 19 Aralık katliamını gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Basın metnini okunmasının ardından devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Eyleme HDK, SDP, DHF, Çiğli Pir Sultan Abdal Kültür Derneği destek verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) de 19 Aralık katliamı ile ilgili eylem gerçekleştirdi. Buca Cezaevi önünde yapılan eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şube Başkanı Av. Adnan Kaya okudu. Kaya, açıklamaya 19 Aralık 2000'de cezaevlerinde yapılan katliamı anlatarak başladı. F tiplerine geçiş sürecinden bahsetti. BDSP'nin de destek verdiği eylem, cezaevine karanfillerin atılmasının ardından bitirildi.

Sarıgazi:

İlerici ve devrimci güçler Sarıgazi’de gerçekleştirdikleri eylemle 19 Aralık cezaevleri katliamını lanetledi, devrimci tutsakların direnişini selamladı.

Eylem Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu ve Halkların Demokratik Kongresi tarafından örgütlendi.

Yürüyüş kortejinin en önünde üzerinde “Katliamcı devlet hesap verecek!” yazılı siyah bir tabut taşındı. “19 Aralık’ı unutmadık, unutturmayacağız! Katil devlet hesap verecek!” şiarlı pankartın açıldığı yürüyüşte 19 Aralık’ta ölümsüzleşen devrimci tutsakların resimlerinin bulunduğu pankart da açıldı. Tabut ve pankartlar, alnına kızıl bant takan eylemciler tarafından taşındı.

Yürüyüş boyunca gerçekleştirilen ajitasyon konuşmalarıyla devletin katliamcı geleneği teşhir edilerek işçi ve emekçiler mücadeleye çağrıldı.

Yürüyüşün sonunda devrim şehitleri adına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından basın açıklamasına geçildi. 19 Aralık 2000’de 20 cezaevinde gerçekleştirilen operasyon sonucu 28 devrimcinin katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Devlet devrimci tutsakları diri diri yaktı!” denildi. 19 Aralık katliamının esas amacının işçi ve emekçilere gözdağı vermek olduğu belirtilerek, devletin korku toplumu yaratmak istediği vurgulandı.

Ankara:

Ankara BDSP 19 Aralık katliamını yaptığı eylemle protesto etti.

Mimar Kemal İlköğretim okulunun önünde bir araya gelen BDSP’liler “faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak” pankartını açarak Yüksel Caddesi'ne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sırasında sık sık 19 Aralık katliam ve direnişinin unutturulmayacağını, devletin katliamcı yüzünü ve katillerden er ya da geç hesabının sorulacağı vurgulandı.

Basın açıklamasında katliamın amacı vurgulanırken, sermayenin sözcülerinin o dönemde katliam üzerine söyledikleri teşhir edildi. Son olarak ise 19 Aralık'ta şehit düşen devrimcilerin uğruna tereddütsüzce öldükleri davanın er ya da geç kazanacağı, 19 Aralık katliamının hesabının sorulacağı söylenerek basın açıklaması sona erdi.

HDK, DHF, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Alınteri’nin örgütlediği eyleme Halkevleri, ÖDP ve KESK de kitlesel destek verdi. Eyleme yaklaşık 200 kişi katılırken Yüksel Caddesi’nde başlayan eylem Meşrutiyet Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne yürünerek sona erdi. Sakarya Caddesi’nde 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylem okunan basın metninin ardından bitirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa-Adana-İzmir-

Sarıgazi-Ankara