21 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/16
(50)

 Kızıl Bayrak'tan
Savaş bütçesi, asgari ücret ve sendikal bürokrasi
Halkların birleşik-militan direnişi!
NATO kirli bir
iç savaş örgütüdür!
ABD destekli savaş hazırlıkları sürüyor!
Roboski katliamının sorumlusu devlettir
Kolluk güçleri yeni katliam silahlarıyla donatılıyor
“Taraf”ın liberal yazarları misyonlarını tamamladı
Taşeronluğa karşı mücadele hayati ve acildir!
CHP’li belediyede
taşeron köleliği
Asgari ücretlinin açlık ve sefaletle imtihanı
İmkânsızı başarmak ve Netaş Grevi
Direniş alanlarında özgürleşenler, özgür ve eşit bir dünyayı
inşa ediyor!
Hey Tekstil işçileri:
TKİP IV. Kongresi Kapanış Konuşması
Eğitim bütçesi neden artıyor?
AKP şefi Erdoğan’a ODTÜ’de geçit yok!
Mısır’da siyasal bunalım devam ediyor
Silahlı çeteler El Yarmuk kampına saldırdı!
Dünyadan emekçi eylemleri
Erdal Eren kavgamızda yaşıyor!
Direniş geleneği devrim mücadelesinde sürüyor
19 Aralık katliamını unutmadık, unutturmayacağız!
“Partiyi sevmek, onu anlamak, ona sarılmaktır”
Devlete hizmetten “Şaşmayanlar”dan “Açlığa Doymak”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ABD destekli savaş hazırlıkları sürüyor!

 

Almanya ve Hollanda’nın ardından ABD’nin de Türkiye’ye NATO bünyesinde Patriot füzesi ve asker göndereceği duyuruldu. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre Ocak sonuna kadar füzelerin konuşlandırması tamamlanacak. Almanya ise tezkere diye tabir edilen yasayı meclisten geçirdi ve ilk NATO askeri kafilesi Türkiye’ye geldi.

Almanya ve Hollanda hazırlıkları tamamlıyor!

Suriye’ye yönelik saldırganlığın en heveslilerinden olan Türk sermaye devletinin NATO ile girdiği ilişkiler aracılığıyla Anadolu topraklarını emperyalistlerin savaş üssü, bir ön savaş cephesi haline getirmeye çalıştığı bilinmekte.

Başta Suriye’deki çeteleri destekleyerek sürece dahil olan sermaye devleti, NATO’nun da devreye girmesiyle saldırganlık politikalarını tırmandırmıştı. Bu uğursuz planda Suriye sınırına “Nükleer Müdahale Gücü” yerleştirilmesi ve kara harekatına karşı “Acil Mukabele Gücü” oluşturulması, AWACS alımı da yer alıyordu. Tüm bu savaş hazırlıkları içerisinde Patriotlar’ın konuşlandırılması kuşkusuz ki özel bir yerde duruyordu.

NATO tarafından füze gönderiminin karar altına alınmasının ardından ülkeler konuyu meclislerine götürdüler. Alman parlamentosunda görüşülen “tezkere” Türkiye’ye iki Patriot bataryası, 400 Alman askeri ve 1 AWACS gönderilmesini kapsıyordu.

Federal Parlamento’daki partilerin Linke/Sol Parti hariç hepsi, ‘insan hakları’ adına Patriotlar’ın ve Alman askerlerinin bir an önce sınırlara yerleştirilmesini istiyorlar ve bunu beyan ettiler. Karar onaylanmadan önce Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklama ise kararın çoktan alındığını göstermektedir. Zira açıklamada füzelerin Kahramanmaraş’a yerleştirilmesinin planlandığı belirtiliyordu.

Tezkere Alman parlamentosundan geçti!

Tezkere beklenildiği gibi Federal Alman Parlamentosu’nda onaylandı. Sonucu önceden belli olan oylamada 461 milletvekili kabul oyu kullandı. 86 milletvekili Türkiye’ye asker gönderilmesine karşı çıkarken, 8’i de çekimser kaldı. Oylamada, koalisyonda yer alan Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti’nin (FDP) yanı sıra muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller, Türkiye’ye Patriot füzeleri ve Alman askerleri gönderilmesine destek verirken, muhalefetteki Sol Parti’li milletvekilleri ise hayır oyu kullandılar.

Hristiyan Demokrat Birlik Partileri Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder NATO üyesi Türkiye’nin yardım talebine karşılık vermenin son derece olağan olduğunu belirttiği konuşmasında, “Kanımca Türkiye bizim önemli stratejik ortağımız ve dostumuz. Türkiye olmadan, Suriye’deki sorunlara çözüm bulabileceğimizi sanmıyorum” diyerek Alman emperyalizminin planlarını da anlatmış oldu.

Almanya’nın kararı onaylamasının ardından ilk asker kafilesinin de Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Alman Hava Kuvvetleri’ne ait bir kargo uçağı ile Adana’ya inen askerler geceyi İncirlik Üssü’nde geçirdikten sonra Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı. Alman askerlerine TSK personelinin de eşlik ettiği öğrenildi.

Hollanda’da da ise karar Bakanlar Kurulu’nda alındı ve hazırlıklar sürüyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile basın toplantısı düzenleyen Hollanda Başbakanı Mark Rutte “Patriotlar’ın Ocak ayı sonuna kadar operasyonel olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Hollanda’nın da iki adet Patriot bataryası göndermesi bekleniyor.

ABD’den “destek” mesajı!

ABD’nin elinde yeterince Patriot olmadığı için Türkiye’ye gönderemeyeceği yönlü açıklamalar basına yansımıştı. Ancak ABD adına yapılan son açıklama, savaş hazırlıklarına ABD’nin de doğrudan katıldığını göstermekte.

İncirlik üssüne ziyaret düzenleyen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, burada kararı imzaladı ve 2 Patriot bataryasıyla 400 ABD askerinin Anadolu’ya geleceğini duyurdu.

Pentagon basın danışmanı George Little ise yaptığı açıklamayla kararı değerlendirdi ve şunları söyledi: “Bu konuşlandırma ile, Amerika Birleşik Devletleri’nin NATO müttefikleriyle yakın işbirliği içinde olduğunun ve Türkiye’nin savunmasının, özellikle de Suriye’den kaynaklanan potansiyel tehditlere karşı destekleneceğinin kuvvetle vurgulanması amaçlanıyor.”

Ocak sonuna kadar füzelerin konuşlandırmasının tamamlanacağının da duyurulduğu açıklamada toplam 6 Patriot sisteminin kumandasının NATO’da olacağı da vurgulandı.

Suriye’ye dönük genel savaş hazırlıkları ile birlikte düşünüldüğünde ülke topraklarındaki bu hazırlık ve ABD savaş şeflerinin ziyaretleri hiç de tesadüf değil. Aksine hummalı bir savaş çığırtkanlığının göstergesi. Üstelik bu hazırlığın sadece Suriye ile sınırlı olmadığı da açık. Emperyalizm belli ki tüm Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme hamlesinde ülke topraklarına özel bir rol biçiyor ve sert çatışmalara hazırlanıyor.

 

 

 

 

Kurumlar 28 Aralık’ta Roboski’de!

 

KESK, DİSK. TMMOB ve TTB Roboski katliamının yıldönümünde Roboski’de olacaklarını duyurdu. Katliamın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorumluların bulunması ve cezalandırılması şöyle dursun, bombalama emri verenler madalyaya layık bulunarak ödüllendirildi. Yaşanan bu insanlık dışı katliamın takipçisi olmak için KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, katliamın birinci yıldönümünde Roboski’ye gideceklerini duyurdular.

Kurumlar adına yapılan açıklamada “Evet, katliamın üzerinden tam 1 yıl geçiyor. Bu geçen uzun zaman dilimi içerisinde canlı tanıklarını ifadesi dahil her şey ortadaydı, olmayan tek şey ise adaletin kendisiydi” denilerek katliamın üzerinin örtüldüğü belirtildi ve hesap sormak için Roboski’ye gidileceği duyuruldu.

Açıklamada ayrıca tüm Türkiye’de 28 Aralık Cuma günü AKP binalarına yürüyüş gerçekleştirileceği ifade edildi.

 

 

 

 

İHD’den yaşam hakkı yürüyüşü

 

İHD İstanbul Şubesi, 17 Aralık günü gerçekleştirdiği eylemle İnsan Hakları Haftası etkinliklerini sonlandırdı.

Taksim Tünel’de başlayan yürüyüşte İHD üyeleri dernek önlükleri giyerek insan hakları beyannamesinde belirtilen temel esaslara ilişkin dövizler taşıdılar.

Bu yılın İnsan Hakları Haftası kapsamında öne çıkarılan yaşam hakkı başlığı pankarta “Yaşam hakkına saygı” şiarıyla taşındı. Kitle sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.

Galatasaray Lisesi önünde açıklamayı İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe yaptı. Efe, 10 Aralık İnsan Hakları evrensel Beyannamesi’nin ilanının üzerinden 64 yıl geçmesine rağmen hak gasplarının devam ettiğini belirterek sözlerine başladı. Efe 11 Eylül’de gerçekleşen İkiz Kule saldırılarından sonraki sürece değindi. 11 Eylül bahanesiyle savaşların tırmandırıldığını, mazlum halklara yönelik tehditlerin artığını ifade etti. Bu “güvenlik merkezli” politikaların ülkemizde de uygulandığını ifade eden Efe, Kürt halkına yönelik saldırganlığa dikkat çekti.

İnsan Hakları Haftası’nın kutlandığı Aralık ayının Türkiye için aynı zamanda katliamlar ayı olduğunu belirten Efe, Erdal Eren’in idamına, 19 Aralık, Maraş ve Roboski katliamlarına dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / İstanbul