6 Ocak 2011
Sayı: SYKB 2012/01

 Kızıl Bayrak'tan
Amerikancı rejim saldırganlıkta sınır tanımıyor
Kürt halkıyla omuz omuza!
Tecrit saldırısına karşı birleşik-militan mücadeleye!
Uludere katliamı protesotlarla lanetlendi
Kürt hareketinden katliama tepkiler
Sermaye hükümeti katliamı sahiplendi
Ücretler asgari, sömürü azami
Aralık ayında 52 işçi öldü
Maltepe Belediyesi taşeron işçileri: "Süresiz direnişteyiz!"
Metal İşçileri Birliği MYK Ocak ayı toplantısı sonuçları
Anayasal hayaller üzerine - V.İ.Lenin
Yemen'de yüzbinler alanları terketmiyor
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Büyük madenci yürüyüşü 21. yılında...
2011'de sınıf hareketinin tablosu
Billur Tuz'da direniş başladı
Zulmünü arttır ki çöküşün hızlansın!
Kampüslerden "boykot" sesleri yükseliyor
Üniversitelerde faşist saldırılar...
"Baskılar bizi yıldıramaz!"
'96 Ümraniye: Bir kez daha katliam ve direniş!
Hüzün hasatçısı bir halkın "kaçağa çıkan" 35 evladına
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist saldırılar...

Faşist saldırılara karşı omuz omuza!

Sermaye devleti dönem sonunda faşistlerinin iplerini serbest bıraktı. Faşistlerin satır ve bıçaklarla devrimci, ilerici ve yurtsever öğrencilere saldırmalarının ardından kampüslere giren çevik kuvvet polisleri terör estirdi.

Anadolu Üniversitesi’nde faşist çetelerin 29 Aralık günü “Noel babanın çocukları değil Dede Korkut’un çocuklarıyız!/Anadolu Üniversitesi Ülkücüleri” imzasıyla bildiri dağıttığının haberini alan devrimci öğrenciler yemekhanenin önünde toplandı. Kısa süreli bekleyişin ardından sloganlarla kampüs dışındaki Açık Öğretim Fakültesi’ne doğru yürüyüşe geçildi.

Yolda faşistlerin bildiri dağıtımını durdurduğu haberi gelince kitle Yunus Emre Kampüsü girişinde durdu ve sloganlarla, ajitasyon konuşmaları yaparak bekleyişe geçti. Ardından kitle yemekhaneye doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Rektör Davut Aydın’ın pencereden kitleye bakması üzerine bir süre rektörlük önünde durularak “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!” sloganı atıldı.

Hacettepe Üniversitesi'nde 30 Aralık Cuma günü saat 09.00’da derse giren devrimci ve yurtsever öğrenciler geçen haftakinden daha saldırgan bir tutumla karşılaştılar. Derse girmeden önce ÖGB’lere tutanak tutturan Aktaş, hemen önlemlerini (!) aldı. Derse girdikten sonra söz alan Ekim Gençliği okuru Aktaş’tan özür beklediklerini söyledi. Aktaş, ÖGB’leri sınıfa çağırdı. Daha sonra bir öğrenci daha söz alarak AİT dersinin YÖK dersi olduğunu, bu derste resmi tarihin anlatıldığını, eğitimin tarafsız ve bilimsel olması gerektiğini söyledi. Bu sırada zaten gergin olan ortam bir öğrencinin yutseverlere küfür etmesiyle daha da gerildi ve kavga çıktı. Yurtsever öğrencilere küfür eden öğrenci ÖGB korumasında dışarı çıkarılarak, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Aktaş bu anlarda da “dağın uzantıları, dinazorlar, hayvanlar, eşkiyalar...” şeklinde hakaretlerini sürdürdü. Bir öğrencinin kendisinin akademisyen olduğunu hatırlatması üzerine sınıfın dışında akademisyen kimliğinden soyunduğunu söylemesi oldukça manidardı.

Kavga esnasında darp edilen ve şikayetçi olduklarını söyleyen devrimci ve yurtsever öğrencilerin bu talebi dikkate alınmadı. Edebiyat A Kapısı önünde öğrencilere seslenen ve olayı anlatan devrimci öğrenciler ÖGB’ler tarafından engellendi.

İstanbul Üniversitesi'nde de 2 Ocak günü provokasyon ve polis saldırısı yaşandı. Yurtsever öğrencilere bıçak çekerek provokasyon yaratan bir faşistin cezalandırılmasını bahane ederek okula giren çevik kuvvet polisi, yurtsever ve devrimci öğrencilere saldırdı. Olaya müdahale eden diğer öğrenci ve akademisyenlere de azgınca saldıran polis çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Çıkan çatışma sonucunda 30 öğrenci yaka-paça gözaltına alındı. Yaralananların da olduğu saldırıda okula ambulans girdi. Sonrasında ise ÖGB’lerin 35 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere katliamını teşir eden afişlere azgınca saldırdığı görüldü.

Akdeniz Üniversitesi'nde 2 Ocak günü Uludere katliamını lanetlemek için yürüyüş yapan devrimci, ilerici ve yurtsever öğrenciler önce ÖGB-polis barikatıyla, sonra da faşist saldırıyla karşılaştılar.

Devrimci, ilerici ve yurtsever öğrenciler Öğrenci Evi önünde Olbiya’ya doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşün önü önce ÖGB'ler tarafından kesildi. Arkasında çevik kuvvet olan barikatın açılmayacağını söyleyen üniversite yönetimi öğrencilerden alanı terketmesini istedi. Öğrenciler ise barikat açılıncaya kadar oturma eylemi yapacaklarını belirterek beklemeye başladılar.

Sloganlar ve marşlar eşliğinde süren bekleyiş sırasında yaklaşık 100 kişilik bir faşist güruhun taşlarla saldırması üzerine çatışma çıktı. Sivil polislerin de içlerine girerek “yakın ilişki” kurduğu faşist güruh geri çekildikten sonra araya çevik kuvvet barikatı çekildi.

Çatışmanın ardından basın açıklaması yapıldı. Öğrenciler eylem bittikten sonra üniversiteden toplu çıkış yaptılar.

Ekim Gençliği / Eskişehir - Ankara - İstanbul

 

 

 

Amatör'ün yeni sayısı çıktı!

2 yıllık bir aranın ardından YTÜ Öğrenci Gazetesi Amatör'ün 9. sayısı çıktı.

Gazete, “Amatör bir dünya için profesyonelce” diyen hazırlık, mimarlık, metalurji, elektrik-elektronik fakülteleri ve meslek yüksekokulundan YTÜ öğrencilerinin ortak tartışma ve emeğinin ürünü olarak hazırlandı.

9. sayıda son dönemde üniversite öğrencilerine yönelik artan baskı ve saldırılar, YTÜ Hazırlık Fakültesi'nin durumu, ÖGB terörü, HES, Kürt sorunu, 19 Aralık katliamı gibi gündem ile kitap ve film tanıtımına da yer verildi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde patronun işten atma saldırısı karşısında direnişe geçen ve kazanan Armine direnişçisi Yavuz Güneş'le gerçekleştirilen röportaja da dergide yer verildi.

Amatör'ün 9. sayısı Yıldız ve Davutpaşa kampüslerinde öğrencilere ulaştırıldı.

Amatör

 

 

 

Ankara Ekim Gençliği’nden yılbaşı etkinliği

30 Aralık Cuma günü 18.00’da Mustafa Suphi Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Ekim Gençliği okurları yılbaşı etkinliği gerçekleştirdiler. Etkinlik 2011 yılının değerlendirilmesiyle başladı. Sohbet şeklinde devam eden etkinlikte Türkiye sol hareketi açısından safların netleştiği bir dönemden geçildiğine dair de anlamlı tartışmalar yapıldı.

ODTÜ, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesinden öğrencilerin katıldığı etkinlik yeni yılda mücadeleyi büyütme çağrısıyla sona erdi.

Ekim Gençliği / Ankara