22 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/28

 Kızıl Bayrak'tan
Eşitlik ve özgürlük iradesini kırmak için ırkçı-şoven saldırganlık…
Uşak etkin taşeronluğa hazırlanıyor! ..
Kürt halkına karşı topyekün
saldırıya geçtiler
DTK’dan ‘Demokratik Özerklik’ ilanı
Faşist güruhlar sokaklara salındı!.
Sermayenin saldırı stratejisi
ortaya çıktı!
Kıdem tazminatı hakkı gaspedilmek isteniyor
"Yalanlarla göz boyayıp dikensiz gül bahçesi yaratmayı hedefliyorlar”
Kamu TİS’leri ve
sendikal ihanet gerçeği!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Temmuz Ayı Toplantısı Sonuçları!
GEA’da kanunsuz lokavt
Mas-Daf’ta engeller aşıldı
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat
Mısır’da sınıfsal çizgiler netleşiyor, talepler farklılaşıyor
Yemen’de halk hareketinin
dinamikleri ve açmazları
Douwe Egberts’te direniş kazandı!
Şili’de öğrencilerden militan gösteri
Artık tek bir zayıf halka yok! - Volkan Yaraşır
Libya Temas Grubu İstanbul’da toplandı
Kıbrıs’tan kirli elinizi çekin!.
“Ben bölücü ve terörist
değilim, bir Kürdüm”
Parti değerlerini
özümsemenin önemi
“8. Mamak Kültür-Sanat
Festivali’nde buluşuyoruz!”.
Kapitalizm, yabancılaşma ve DÖNÜŞÜM
Cumartesi Anneleri’nden
sessiz protesto.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mamak Kültür Sanat Festivali buluşalım!

Bu yıl 8.’si düzenlenecek olan Mamak Kültür Sanat Festivali’nin hazırlıkları başladı. Mamak İşçi Kültür Evi’nin çağrısı ile oluşturulan Festival Hazırlık Komitesi’nin planlamaları doğrultusunda başlayan festival çalışmaları Temmuz’un ilk haftasından itibaren yoğunlaştırıldı.

Yapılan toplantılarda festivalin politik gündeminin ne olacağı tartışıldı. Tartışmalar sonucunda, son süreçte yaşanan halk ayaklanmaları ve işçi grev ve direnişlerinin sesinin işçi ve emekçilere taşınması kararlaştırıldı. Bu çerçevede Türkiye’nin çeşitli illerinde yaşanan işçi direnişleri ile irtibata geçilerek direnişçi işçiler fastivale davet edildi.

Etkili bir ön çalışma...

Bunun yanısıra festivalin ön çalışmasına dair çeşitli planlamalar yapıldı. Festival tanıtım bülteni, bildiri, afiş, radyo programı ve haftalara yayılan festival tanıtım etkinlikleri ile örgütlenecek bir ön hazırlık programı çıkarıldı.

Festival tanıtım etkinliklerinin ilki Menekşe Erbay Parkı’nda yapıldı. İlerleyen haftalarda Mamak’ın çeşitli parklarında Mamak Kültür Sanat Festivali Tanıtım Belgeseli gösterilecek. Tanıtım etkinlikleri ile Mamaklı emekçiler ön çalışmalara ve 5-6-7 Ağustos’ta yapılacak olan festivale çağrılıyor.

Mamak 8. Kültür Sanat Festivali’nin sesi Mamak’ın yanısıra şehrin başka bölgelerinde yaşayan işçi ve emekçilere de ulaştırılmaya çalışılacak. Bu kapsamda şehir merkezinde bulunan demokratik kitle örgütleri gezilmeye başlandı. Bunula bağlantılı olarak çeşitli kurum ve kişilerin festivali politik olarak desteklemesini sağlayabilmek için bir deklarasyon metni hazırlandı. Bu metin Ankara’da bulunan kurumlara ulaştırılmaya başlandı, ilerleyen günlerde ise bu imza metninin daha geniş bir şekilde kullanılması hedefleniyor.

Festival tanıtım bülteni ise festivalin politik gündemlerinin daha ayrıntılı bir biçimde emekçilere ulaştırıldığı bir araç olarak kullanılıyor. Bültende genel bir festival çağrısı ile birlikte geçmiş festivallerin birçok açıdan anlatımına, direnişçi işçiler ve Ortadoğu’daki halk ayaklanmalarını anlatan yazılara yer verildi. Bültende ayrıca bir dizi başlıkta daha yazılar bulunuyor. Bülten Mamak’ta kapılar tek tek çalınarak işçi ve emekçilere ulaştırılıyor. Evlerin yanısıra esnaf, yöre-köy dernekleri gidilen kurumlar arasında.

Ayrıca binlerce bildiri ve afişle Mamaklı emekçilerine gitmek kararlaştırıldı. Geçen senelerde olduğu gibi radyo programı ile de emekçilere seslenilecek.

Direnişçi işçilerin kürsüsü...

Festival programında İstanbul ve Adana’dan katılacak olan direnişçi işçiler ile birlikte birçok halk ozanı bulunuyor. Ontex, PTT ve Balcalı’dan direnişçi işçilerin katılacağı festivalde akşam parkta yapılacak etkinliklerin yanısıra gündüz işçi söyleşileri yapılacak. Direnişçi işçiler deneyimlerini Mamak’taki işçi ve emekçilerle paylaşıp onlara kurtuluşun mücadeleden geçtiğini anlatacaklar.

Ayrıca Mamak Emekçi Kadın Komisyonu da Mamak’ta yaşayan ev emekçileri ve işçi kadınlara yönelik bir söyleşi gerçekleştirecek. Direniş çadırlarından da katılımın olacağı söyleşide emekçi kadının kurtuluşunun mücadelede olduğu örneklerle anlatılacak. Emekçi kadınların festivale katılımı için çalışmalarını yoğunlaştıran Emekçi Kadın Komisyonu anket çalışması ile Mamak’ta kapıları tek tek çalıyor. Ayrıca ev toplantıları düzenlenerek festivale yapılacak katkının düzeyi tartışılıyor.

Önümüzdeki günlerde festival çalışmaları yoğunlaşarak devam edecek.

Kızıl Bayrak / Ankara


 

Mamak’ta festival hazırlıkları başladı…

Mamak İşçi Kültür Evi tarafından yıllardır büyük özveri ve kararlılıkla örgütlenen kültür sanat festivallerinin bu yıl 8.’si “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” vurgusu ile 5-6-7 Ağustos tarihlerinde Tek Mezar Hacı Bektaşi Veli Parkı’nda gerçekleşecek olan festivalin hazırlıklarına başlandı.

Semtin değişik bölgelerinde “Festival Tanıtım Belgeseli”nin gösterimleri yapılıyor. Bu hafta ise Menekşe Erbay Parkı’nda belgesel gösterimi yapıldı. Gösterimden bir saat önce müzik yayınına başlayan Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları ajitasyon konuşmalarıyla Mamaklı emekçileri Kültür Evi’ni sahiplenmeye ve festivale güç katmaya çağırdı.

Havanın kararmasıyla belgesel gösterimine geçildi. Geçmiş festivallerin görüntülerinin yer aldığı ve yaratılan birikimin yansıtıldığı belgesel ilgiyle izlendi. Belgeselin ardından ise bir konuşma yapılarak işçi ve emekçiler festivalin bir parçası olmaya çağrıldı. Etkinlik sırasında 8. Mamak Kültür Sanat Festivali’ne çağrı yapan ve festival programının yazılı olduğu bildiriler dağıtıldı. Bunun yanında festival çalışmasının bir aracı olan “Festival Tanıtım Bülteni”nin satışı gerçekleştirildi.

Coşkulu halaylarla devam eden etkinlik park alanının emekçilerle birlikte toplanmasıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

İşsizliğe ve YÖK’e karşı mücadeleye!”

‘Gençler Meydana’ eylem grubu 17 Temmuz günü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Neden işsiziz? / Genç işsizleri neler bekliyor?” başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

Gençlik ‘sebepsiz asiler’ değil”

Panelde ilk sözü alan Daima yazarı Hakan Öztürk, 2008’de krizin gündeme teorik bir mesele olmaktan çıkıp somut sosyal yıkım saldırıları ile girdiğine değindi. Alt sınıfların mücadele ile karşıladıkları krizin AB’deki etkilerinin Türkiye ekonomisini çok daha yakından etkileyeceğini vurgulayan Öztürk, “Başka bir dünya mümkün” görüşünün bu süreçte daha geniş kesimlerin gündemine sokulması sorununa da değindi. Bu süreçte gençliğin geleceksizleştirilmesinin, geleceğin güvencesiz çalışanlarının yaratılmasına hizmet ettiğine değindi.

Güvencesizlik birleşik
mücadele zeminini güçlendiriyor”

Ardından söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası TİS Uzmanı İrfan Kaygısız da genç işsizliğin nedenleri üzerine görüşlerini paylaştı. Kamuda istihdamın düşmesi ile birlikte özellikle diplomalı işsizler için işsizlik sorununun büyümesine dikkat çekti. Hükümetin ve sermayenin “güvenceli esneklik” olarak hazırladıkları uydurmaca tanımlar ile güvencesiz çalışmayı yaygınlaştırdığına dikkat çeken Kaygısız, güncel çalışma rejimini “İş arayana güvence yok, güvence arayana iş yok” sözleriyle özetledi. Kaygısız, güvencesizliğin yaygınlaşması ile birlikte geniş emekçi yığınlarının birlikte mücadelesinin önünü alan kimi ayrıcalıkların ortadan kalktığına ve kitlesel bir mücadele zemininin daha elverişli olduğuna vurgu yaptı.

İşsizlik sistemin doğal bir ürünü!”

Gençler Meydana sözcüleri ise işsizlik oranlarına ve genç işsizlerin verilerine ilişkin bilgilendirmede bulundular. Gençliğin İspanya ve Yunanistan dahil dünya çapında işgücüne katılımının düşüklüğüne dikkat çeken sözcüler, hemen her öğrencinin bir şekilde iş aradığına değinerek resmi verilerde gerçek işsizlik oranının karartıldığına değindiler. Gençliğin iş beğenmeyen veya tembel olarak gösterilmek istendiğinin altını çizen sözcüler, gençliğe rekabet kapsamında kötü çalışma koşullarının ve güvencesizliğin dayatıldığını vurguladılar. Sözcüler, işsizliğin gençliğin eksikliklerinin bir parçası değil, sistemin doğal bir ürünü olduğunu belirterek mücadelenin önemini vurguladılar.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı panelde, İspanya’da eylemleri düzenleyen “Ulusal Komite”den bir kişi de internet aracılığı ile salonun sorularını yanıtladı.

Ekim Gençliği / İstanbul