18 Mart 2011
Sayı: SİKB 2011/11

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfına kurulan tuzakları
boşa çıkaralım!
Çürümüş düzen partileri seçim oyununa hazırlanıyor!
Mücadele kaçkınları soluğu burjuva parlamentosunda alıyor!
Birleşik Metal yönetiminin
önderlik sınavı
Metal greviyle dayanışma iradesi.
“Direnişçi işçilere her türlü desteği vereceğiz!”
BDSP’den blokajla boykota destek
Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor..
Sağlık emekçileri “Çok Ses Tek Yürek” oldu
“Ankara mitingi güçlü bir itirazdı”
Direniş ve mücadele
deneyimleri tartışıldı
İzmir’de kurultay çalışmaları
Arap dünyası halk hareketleriyle sarsılıyo
NATO Bakanları “füze kalkanı” ve “Libya işgali” için toplandı
Yer sallanıyor, kapitalizm öldürüyor!
Güvenilir bir gelecek
sosyalizmle mümkündür!
Almanya’da kitlesel nükleer santral protestoları
G-20 Konferansı yeni saldırılar için İstanbul’da toplanıyor
Dünya Kadın Konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı
Avrupa’da 8 Mart eylem ve
etkinlikleri...
16 Mart katliamları lanetlendi
Üniversitelerden...
Katliamın 16. yılında Gazi-Ümraniye şehitleri anıldı
Hüseyin Temiz yoldaş ölümünün ikinci yılında anıldı...
Kaleminden irin damlayan “yaratık”:
Engin Ardıç - B. Aziz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ontex-Canbebe işçilerinin
boykot çağrısı büyüyor

Sendikal bürokrasiye ve sermayenin sömürüsüne karşı mücadele bayrağını yükselten Ontex-Canbebe direnişçileri yürüttükleri boykot çalışmasını CarrefourSa mağazalarına taşıdılar. Tüm duyarlı kamuoyunu Canbebe, Helen Harper ve Canped ürünlerini boykot etmeye çağıran direnişçi işçiler boykot eylemlerine devam ediyorlar.

 

Carrefour’da blokaj

Direnişe başladıkları 17 Şubat tarihinden itibaren yükselttikleri Ontex ürünlerine boykot çağrısını 11 Mart akşamı Bahçelievler İncirli’de bulunan Carrefour mağazasında yineleyen işçiler mağazada bulunanları direnişlerine destek vermeye çağırdılar.

Saat 18.00’de İncirli Carrefour mağazasına giren İşçiler, mağazada bulunan tüm Ontex ürünlerini alışveriş arabalarına doldurarak kasalara geldiler. Mağazada bulunan tüm kasaları Canbebe, Canped ve Helen Harper ürünleriyle dolduran direnişçiler ödemenin nasıl yapılacağı sorusuna sloganıyla cevap verdiler.

Mağazada bulunanlara dönük ajitasyon konuşmalarıyla Canbebe patronunun işçi düşmanı yüzünü teşhir eden Ontex işçileri mağaza güvenliğinin engellemesiyle karşılaştılar. Mağazadan çıkartılmaya çalışılan işçiler ajitasyon konuşmalarına devam ederken bir yandan da direnişlerini anlatan bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdiler.

“Canbebe’ye boykot, direnişe destek!”

Eylemi ilgiyle izleyen müşteriler işçilere destek verdiler. Ontex direnişçilerinin boykot çağrısını olumlu bulduklarını ve destekleyeceklerini bildiren bazı müşteriler alkışlarla bunu gösterdiler. Mağaza güvenlikleri tarafından dışarı çıkartılmaya çalışılan işçiler bir süre daha boykot sloganlarıyla eylemlerini sürdürdüler.

Mağazadan çıktıktan sonra da bildiri dağıtımına devam eden direnişçiler otobüs duraklarında ve metrobüs köprüsünde ajitasyon konuşmalarıyla boykot çağrılarını sürdürdüler.

 

Taksim eylemleri üçüncü haftasında

Ontex-Canbebe işçileri Taksim eylemlerinin üçüncü haftasında boykot çağrılarını yinelediler. 12 Mart akşamı, Ontex’in de sahibi olan Goldman Sachs Capital Partners ve Texas Pacific Group bünyesindeki Burger King önüne yürüyen işçiler direnişle dayanışma çağrısı yaptılar. Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen Ontex işçileri “İşimizi geri istiyoruz Yaşasın onurlu direnişimiz” pankartını açarak Taksim Meydanı’ndaki Burger King önüne sloganlar ve ıslıklarla yürüdüler.

Yürüyüş sonunda Burger King önünde oturma eylemi yapan işçiler adına basın açıklamasını Ontex işçisi Mustafa Bozkurt okudu. Ontex işçisi, demokratik haklarını ve işçilerin çıkarlarını koruyan maddeleri dile getirdirdikleri için işten atıldıklarını ifade etti. Bozkurt, Selüloz-İş Genel Başkan Vekili Hüseyin Canbal’ın Evrensel gazetesine verdiği demece atıfta bulunarak, sendikanın, işten çıkarılmalarında parmağı olduğunun bu sözlerle itiraf edildiğini söyledi. “Sendika temsilcilerinden Murat Taştan bizleri terörist ilan ederken baştemsilci Kemal Yıldırım ise hala yanımıza gelen ve el sallayan arkadaşları işten atmakla tehdit ediyor” diyen Bozkurt, bu mücadelenin sadece Ontex-Canbebe işçilerinin değil işçi sınıfının mücadelesi olduğunu belirtti.

Eylemde konuşan BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan, insanca bir yaşam istedikleri için işten atıldıklarını belirtti. Ontex işçilerinin direnişini selamlayan Kızılaslan, “Biz mücadelemizi büyüttüğümüzde bu asalaklar karşımızda kalamayacaklar” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BDSP adına yapılan konuşmada ise işçi ve emekçiler mücadeleye çağrıldı. Ontex işçilerinin sermayeye ve sendikal bürokrasiye karşı yürüttükleri mücadelenin önemine vurgu yapılan konuşmada kapitalist sömürüye karşı “ayağa kalkma” çağrısında bulunuldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Polis terörüne protesto

Ontex işçileri 13 Mart akşamı BDSP ile birlikte gerçekleştirdikleri blokaj eyleminde maruz kaldıkları polis terörünü 16 Mart günü İstanbul Valiligi önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto ettiler.

Yolu trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen işçilere direnişçi PTT ve KDS işçilerinin yanısıra BDSP’liler ve ÇHD İstanbul Şube üyeleri de destek verdi. İşçilerin Valilik binası önünde basın açıklaması yapma isteği polis amirlerince “Buna izin veremeyiz” gibi keyfi söylemlerle engellenmeye çalışıldı. Polis barikatı önünde yapılan konuşmada, Kozyatağı Carrefour’daki saldırıyı gerçekleştiren polislerin, Valilik önündeki eyleme da tahammül edemediğine vurgu yapıldı.

Aralarında Ekim Gençliği ve Kaldıraç’tan öğrencilerin bulunduğu gençlik güçlerinin attığı sloganlara işçiler de karşılık verdi.

“Saldırganlardan hesabı işçi sınıfı soracaktır!”

Polis barikatı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını direnişçi Ontex işçileri adına Gamze Kayhan yaptı.

 Kayhan, Ontex bünyesindeki Canbebe, Canped ve Helen Harper markalarına dönük boykot çağrılarını büyütmek için geçtiğimiz haftadan itibaren blokaj eylemlerine başladıklarını söyledi.

13 Mart akşamı yaşanan saldırıyı anlatan Kayhan, polisler tarafından keyfi bir biçimde alıkonulan Ontex direnişçisinin ağır küfürlere ve fiziki darbelere maruz kaldığını sözlerine ekledi.

Saldırganlıkta sınır tanımayan polisin eylemlerine destek veren BDSP’li işçileri de gözaltına almaya çalıştığını hatırlatan Kayhan, “Polis, yaşanan vahşi saldırıya karşı gösterilen kararlı duruş ve alış veriş merkezinde bulunan işçi ve emekçilerin destekleri sonucunda geri adım atmak zorunda kaldı, arkadaşımızı serbest bıraktı” dedi.

Eyleme destek veren direnişçi KDS işçileri adına konuşan Burcu Deniz ise yaşadıkları işten atma saldırısına ve ördükleri mücadele sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

“Ama birkaç gün önce de bir başka saldırıya maruz kaldık. Patron kendi eliyle Türk-Metal Sendikası’nı fabrikamıza soktu” diyen Deniz, fabrikalarında Birleşik Metal-İş örgütlülüğünü dağıtmak için patron tarafından gerçekleştirilen son saldırı hamlesine dikkat çekti.

KDS direnişçisinin ardından BDSP adına yapılan konuşmada, işçi sınıfı mücadelesi açısından bu direnişi büyütmenin önemine vurgu yapıldı.

Son olarak, eyleme destek veren öğrenciler adına bir konuşma yapıldı. İşçi sınıfının yanında olmanın önemine vurgu yapılan konuşmada, öğrencilerin Ontex işçilerinin direnişine her zaman destek verecekleri ve mücadelelerini büyütecekleri söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul