23 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs hazırlıkları ve görevlerimiz
Taksim yasağı aşıldı, sıra sendikal bürokraside…
1 Mayıs’ta üç koldan Taksim’e!
Hapishaneler sömürü düzeninin
aynası olmaya devam ediyor!
Devrim ve devrimci düşmanı bir kontrgerilla hukukçusu
İşsizliğin kaynağı burjuva sınıf egemenliğine karşı mücadeleye!
Metal İşçileri Birliği’nden
1 Mayıs’a çağrı toplantısı
2. Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi
TARİŞ direnişi sonuçlandı...
İşçi ve emekçi hareketinden
Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd. Mehmet Beşeli ile 1 Mayıs ve sınıf hareketi üzerine konuştuk.
Veysel Demir ve Hasan Gülüm’le 1 Mayıs üzerine konuştuk
Kadın işçiler 1 Mayıs’a çağırıyor...
BDSP’nin 1 Mayıs
çalışmalarından.
İstanbul Devrimci 1 Mayıs Platformu çalışmalarından
Soruşturmalar-baskılar devrimci faaliyeti engelleyemez!
“Gelecek bizim!” diyen liseliler kurultayda buluştu...
Eğitim hakkı mücadelesi
“SOKAK”ta büyüyor!
Filistinli tutsaklar siyonist zorbalığa
karşı direniyorlar!
Dünyadan grev ve direnişler
Mimarlar Odası Genel Kurulu tamamlandı
1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma günü… - M. Can Yüce
Polis yargısız infaza kalkıştı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin 1 Mayıs çalışmalarından...

BDSP’nin 1 Mayıs çalışmaları, afişleme, bildiri dağıtımları, Kızıl Bayrak gazetesinin etkin kullanımı ve duvar yazılamaları ile devam ediyor. Sınıf devrimcileri “Yaşasın 1 Mayıs! İşçi Sınıfı Savaşacak Sosyalizm Kazanacak! / BDSP”, “Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara! / BDSP” şiarlı afişleri yaygın bir biçimde kullanırken “Sermayenin karanlığından emeğin baharına... Direnen işçilerin yolundan 1 Mayıs’a! / BDSP” şiarlı 1 Mayıs bildirileri de işçi ve emekçi semtlerinde, sanayi havzalarında dağıtıyorlar.


İzmir

BDSP’nin 1 Mayıs bildirileri, başta sabah saatlerinde Çiğli Organize’de olmak üzere, Çiğli merkezdeki işçi ve emekçilerin geçiş güzergahlarında sesli ajitasyonlar eşliğinde dağıtıldı. Serinkuyu ve Soğukkuyu servis güzergahlarında da bildiriler işçi ve emekçilerle buluşturuldu.

K. Çiğli, Santral, Çiğli merkez gibi emekçi semtleriyle beraber 1 Mayıs’a çağrı yapan bildiriler fabrikalara ulaştırılmaya devam ediyor.

1 Mayıs afişleri işçi servisleri güzergâhlarında ve İzmir’in merkezi noktalarında kullanıldı. Buca, Alsancak, Konak gibi merkezi yerlerin yanısıra Menemen-Çiğli hattındaki işçi servis güzergahlarına da yaygın bir şekilde afişleme yapıldı. Alsancak ve Konak hattına yapılan 1 Mayıs’a çağrı afişleri de sermayenin kolluk güçleri tarafından hızla söküldü. Afişlerin yapılmasının 1 saat sonrasında afişleri sökenler, tahammülsüzlüklerini ve korkularını bir kez daha göstermiş oldular.


Bursa

1 Mayıs bildirileri başta Ankara Yolu üzerindeki Esenevler Arabayatağı, Mesken, Santral Garaj, Uluyol ve işçi servis güzergâhlarına olmak üzere Kestel, Esenevler, Teleferik, Başaran, Panayır, Emek ve Bağlarbaşı’nda işçi, emekçilere ulaştırıldı.

Emekçi mahallelerinde kapı kapı dolaşılarak yapılan ziyaret ve konuşmalarla işçi ve emekçiler 1 Mayıs’ta alanlara çağrıldı.

1 Mayıs bildirileri işçi servis güzergâhları dışında, metal, petro-kimya, tekstil, inşaat ve matbaa sektörlerindeki işçilere de ulaştırıldı.

Bosch, Mako Elektrik, Baykal Makine, BTFC, Sun Tekstil, Teknik, Ergün Can Tekstil fabrikalarının çıkış saatlerinde kapıda ve servis araçlarının içinde yapılan ajitasyon konuşmalarıyla, Başaran Mahallesi girişinde kurulu bulunan irili ufaklı birçok metal, matbaa, tekstil ve dokuma atölyelerine dağıtılan bildirilerle işçi ve emekçilere 1 Mayıs çağrısı yapıldı.

1 Mayıs afişleri işçi servis güzergâhlarında, Kestel, Esenevler, Teleferik, Panayır semt ve mahallelerinde yaygın olarak kullanıldı.

Bursa İşçi Bülteni’nin Nisan sayısı, Ankara Yolu üzerindeki Esenevler Arabayatağı, Mesken, Santral Garaj, Uluyol, işçi servis güzergâhlarına ve Bosch, Mako Elektrik, Baykal Makine, BTFC, Sun Tekstil, Teknik Malzeme fabrika önlerinde işçilere ulaştırıldı.

Kestel, Teleferik, Panayır ve Esenevler’e düzenli olarak yapılan Kızıl Bayrak gazetesinin satışı 1 Mayıs gündemiyle devam etti.

Sanayi havzaları ve emekçi semtlerinde sürdürülen 1 Mayıs hazırlıkları devam ederken sermaye devletinin de devrimci faaliyete yönelik tahammülsüzlüğü giderek artıyor. İşçi-emekçi semtlerine yapılan afişler diğer gün sermayenin kolluk güçleri tarafından adeta yolunuyor. Bursa’nın emekçi semtlerinden biri olan Teleferik’e yapılan BDSP ve ESP afişleri Bursa Emniyeti’ne bağlı TMŞ ekipleri tarafından gece saatlerinde tek tek söküldü. Sivil kolluk güçleri gece yarısı çekerek yırtamadığı afişleri anahtar vb. aletlerle iyice kazıyarak devrimci faaliyete yönelik tahammülsüzlüğünü açıkça gözler önüne seriyor.

Teleferik semtinde kolluk güçleri tarafından sökülen BDSP afişlerinin yerine yenileri tekrar yapıştırılarak işçi-emekçiler bir kez daha geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara çağrıldı.


Ümraniye

1 Mayıs yaklaşırken Ümraniye BDSP çalışmalarına hız vererek işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırmaya devam ediyor.

BDSP imzalı 1 Mayıs afişlerini, işçi ve emekçilerin yoğun olarak kullandığı yol güzergâhlarına, sanayi çevrelerine ve semtlere-mahallelere yapan sınıf devrimcileri, 25 Nisan günü Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek “İşçiler genel grev-genel direnişi tartışıyor!” başlıklı etkinliğin çağrı afişlerini de İMES, Dudullu-Sanayi hattına yaygın bir şekilde yaptılar. Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a çağrı yapan BDSP imzalı bildirileri de işçi ve emekçilere ulaştırmayı sürdürdüler. Söz konusu faaliyetler bölgedeki işçi ve emekçilerin anlamlı ilgisine konu oldu.

Sınıf devrimcileri afiş ve bildiri kullanımına ek olarak, 1 Mayıs eylemine çağrı amacıyla Aşağı Dudulu Mahallesi’nde “İsyan” adlı filmin gösterimini düzenlendiler.


Küçükçekmece

İşçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta alanlara çağıran BDSP imzalı afişler, Halkalı Fabrikalar Yolu, Yenibosna-Güneşli, İkitelli, Altınşehir, İnönü Mahallesi ve Şahintepesi’nde yaygın bir biçimde kullanıldı. Faaliyet sırasında çevredeki işçi ve emekçilerin bir kısmı “Biz de Taksim’deyiz!”, “1 Mayıs bizim günümüzdür!” diyerek desteklerini dile getirdiler. 1 Mayıs afişleri bölgedeki işçi ve emekçilerin belirgin bir ilgisine konu oldu.

BDSP imzalı 1 Mayıs bildirileri Sefaköy merkezde, ajitasyon konuşmaları eşliğinde işçi ve emekçilere ulaştırıldı.


Gebze

BDSP tarafından 25 Nisan günü Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek “1 Mayıs’tan 26 Mayıs’a... İşçiler genel grev-genel direnişi tartışıyor” başlıklı etkinliğe yönelik Gebze’deki hazırlıklar çerçevesinde Gebze BDSP, Gebze Tuncelililer Derneği’nde işçi toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya yaklaşık 20 kişi katılmasına rağmen, katılımdaki ağırlığı bölgede bulunan önemli fabrikalarda çalışan öncü işçilerin oluşturması, tartışmaların canlı bir biçimde geçmesini ve sürece ilişkin görevlerin fabrikalar zemininde daha somut ve sonuçlar çıkartılan bir şekilde tartışılmasını sağladı. Oldukça canlı geçen tartışmalarda direnişlerle dayanışmadan, 1 Mayıs ve 26 Mayıs sürecinin fabrika zeminlerinde örgütlenmesine dönük somut kararlar alındı. Bu sürecin fabrika temsiliyetine dayalı olarak oluşturulacak bir komite üzerinden örgütlenmesi kararı ile toplantı sona erdi.


Kartal

1 Mayıs afişleri Cevizli TEKEL fabrikasından Kartal merkeze, Pendik Aydos’tan Gülsuyu Mahallesi’ne kadar geniş bir alana yayılarak yapılıyor.

Bildiri dağıtımları da işçi mahallelerinde ve merkezi noktalarda sürüyor. Topselvi Mahallesi’nin kalan kısmı ve Kartal Merkez’de dağıtımlar tamamlandı. Sınıf devrimcileri Bankalar Caddesi ve çay bahçelerinde gerçekleştirdikleri dağıtımlarla işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdılar.


GOP

GOP BDSP 1 Mayıs afişleri Elmabahçesi, Topçular, Rami, Bereç gibi fabrika bölgeleri başta olmak üzere birçok noktada yaygın olarak kullanıldı. Ayrıca Alibeyköy ve Gazi Mahallesi’nde de afiş çalışması gerçekleştirildi.

1 Mayıs bildirilerini de işçi ve emekçilere ulaştıran GOP BDSP Bereç civarında çalışan işçilerin yoğun olarak kullandığı güzergâhta yaptığı sabah dağıtımıyla işçileri 1 Mayıs’a çağırdı.


Adana

Adana BDSP 1 Mayıs çalışmalarını “Sermayenin karanlığına karşı emeğin baharını kazanmak için” şiarıyla sürdürüyor. Bu çerçevede Şakirpaşa, Meydan, Dağlıoğlu, Denizli, Narlıca, Yurt mahallelerinde, Şakirpaşa Yeni Sanayi ve Karşıyaka Sanayi’de BDSP bildirileri işçi emekçilere ulaştırıldı. Bildirilerin yanısıra 1 Mayıs’a çağrı yapan BDSP afişleri işçi emekçi semtlerinde kullanılmaya başlandı.

1 Mayıs çalışmasının yanısıra 16 Mayıs’ta güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı gerçekleştirilecek olan Adana İşçi Kurultayı’na dönük çalışmalar da sürüyor. İşçi kurultayı çalışmaları 1 Mayıs çalışmasıyla birleştirilerek devam ediyor.


Eskişehir

Eskişehir BDSP, Gültepe pazarında işçi ve emekçilere merkezi 1 Mayıs bildirileriyle seslenirken Gültepe, Büyükdere ve Yıldıztepe mahallelerinde yaygın bir afişleme faaliyeti gerçekleştirildi. Pratik faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdürecek olan BDSP’liler kuş, afiş, stiker vb. araçlarla çalışmalarını sürdürüyorlar.


Manisa

Manisa BDSP Horozköy, Nurlupınar, Alaybey, Tabakhane, Laleli ve servis güzergahlarının yanısıra Manisa’nın merkezinde afiş çalışması yürüttüler.



1 Mayıs faaliyetine tahammülsüzlük!

1 Mayıs’a yönelik hazırlıklarını yoğunlaştıran BDSP’nin devrimci 1 Mayıs faaliyeti azgın polis terörünün de hedefi oluyor.

1 Mayıs’a çağrı yapan afiş ve bildirileri birçok sanayi havzasında yaygın biçimde kullanan BDSP çalışanları gözaltı terörüyle engellenmek isteniyorlar.

Sınıf devrimcileri 17 Nisan Cumartesi günü Kartal’da gözaltı terörüne maruz kaldılar. Yakacık’ta 1 Mayıs afişleri yapan BDSP’li üç sınıf devrimcisi polisin gözaltı terörüne maruz kaldı. Afiş faaliyeti sırasında BDSP’lilerin yanına gelen 2 kişilik yunus ekibi afişlerin indirilmesini söyledi. Polislerle yaşanan tartışma kısa sürede arbedeye dönüştü. Destek için ek kuvvet çağıran yunus polislerinin sayısı bir süre sonra 8’e yükseldi. Gözaltı saldırısına direnen BDSP çalışanlarına cop, biber gazı, tekme ve yumruklarla saldıran polisler bir BDSP’liyi zor kullanarak kelepçeleyerek polis otosuna bindirdi. Polis terörüne direnen diğer BDSP’liler de vücutlarının çeşitli yerlerine aldıkları darbelerle azgın polis terörüne maruz kaldılar.

BDSP çalışanları polise hakaret ve mukavemet ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındılar ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

İzmit’te 2010 1 Mayısı’na yönelik faaliyetlerine hız veren BDSP’li sınıf devrimcileri, 19-20 Nisan günlerinde polis terörüne maruz kaldılar.

Sınıf devrimcileri 19 Nisan gecesi BDSP imzalı 1 Mayıs afişlerini Yenidoğan, Orduevi ve D-100 hattına yaparken polis ekipleri tarafından gözaltına alındılar. Saraybahçe Karakolu’na götürülen BDSP’liler 286’şar TL para cezası kesilerek serbest bırakıldılar.

Polisin keyfi uygulamalarına ve terörüne rağmen faaliyetlerine devam eden sınıf devrimcileri, 20 Nisan günü “1 Mayıs’ta Alanlara, 26 Mayıs’ta Genel Greve / BDSP” ve “Yaşasın 1 Mayıs - Bijî yek Gulan / BDSP” yazılamalarını İzmit merkeze yaptıkları sırada Terörle Mücadele polisleri tarafından önleri kesilerek gözaltına alındılar. Saraybahçe Karakolu’na götürülen 3 sınıf devrimcisi, her türlü keyfi tutuma karşı çıktıkları için kaba dayak ve saç yolma işkencesine maruz kaldı. Ertesi gün savcılığa sevkedilen sınıf devrimcileri ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar.

Tuzla İçmeler’de BDSP afişlerini yapan 2 BDSP’li 20 Nisan günü gözaltına alındı. Akşam üzeri gözaltına alınarak Tuzla Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen BDSP’liler para cezası kesilerek geç saatlerde serbest bırakıldılar.

Esenyurt’ta sınıf devrimcilerinin yürüttüğü 1 Mayıs çalışmaları devam ederken sermaye devletinin kolluk güçlerinin tahamülsüzlüğü de artıyor. Merkezi noktalara yapılan 1 Mayıs afişleri ya yırtılıyor ya da afişlerin üstü kapatılıyor.

BDSP’lilerin 20 Nisan günü gerçekleştirdiği afiş çalışması da polis terörüyle engellenmek istendi. Resmi ekipler afişlerin yasal olmadığını söyleyerek çalışmayı sabote ettiler. Afiş yapan devrimciler ise hiçbir şey söylenmeden polis arabasına zorla bindirilmeye çalışıldı. Fakat polisler başarılı olamayınca destek kuvvet istediler. Ardından gelen iki ekip arabasına rağmen sınıf devrimcilerini arabaya bindiremeyen polisler azgınca saldırmaya başladı. Tekme ve tokatlarla darp edilen sınıf devrimcilerine biber gazı sıkıldı ve BDSP’liler Esenyurt Karakolu’na götürüldü. Burada tüm dayatmalar reddedildi. Sınıf devrimcileri 2 bin TL idari para cezası kesilerek serbest bırakıldı.



Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’ne
faşist saldırı

Kartal İşçi Kültür Evi Derneği’ne 20 Nisan günü saat 03.00 sularında faşist saldırı gerçekleştirildi. Devrimci siyasal faaliyete duyulan tahammülsüzlüğün bir yansıması olan bu saldırı sonucunda derneğin birçok camı kırılarak çeşitli hasarlar oluştu.

Kartal İşçi Kültür Evi Derneği konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 1 Mayıs öncesi böylesi bir saldırının gerçekleşmesinin tesadüf olmadığı belirtilerek her şeye rağmen verilen haklı mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Dernek çalışanları 1 Mayıs hazırlıklarını güçlendirmek için saldırının hemen ardından çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda ilk elden derneğin temizliği yapıldı. Derneğin önündeki yola kurulan stantta Kızıl Bayrak, Emekçi Kadın Bülteni ve 25 Nisan günü gerçekleştirilecek 1 Mayıs etkinliğinin davetiyeleri sergilendi. Hazırlanan ozalitler derneğin çevresine asıldı. “Faşist baskı ve terör sökmedi, sökmeyecek! Baskılar bizi yıldıramaz! / BDSP”, “Faşist saldırılara karşı tek yumruk olalım, derneğimize sahip çıkalım!” ozalitleri kullanıldı.

Yoldan geçen işçi ve emekçilere derneğe yönelik saldırı teşhir edildi. Daha sabah saatlerinden itibaren birçok insan geçmiş olsun dileklerini sunmak için derneğe geldi. Dernek gün boyunca saldırı karşısında daha güçlü bir faaliyet örmek için bir mevziye çevrildi.

Kartal merkezde dernek önlükleriyle çay bahçelerine bildiri dağıtımı yapıldı ve emekçiler akşamki eyleme çağrıldı. Karlıktepe’de ise kahvehaneler dolaşılarak ajitasyon konuşmalarıyla bildiri dağıtımı yapıldı.

Saat 19.00’da dernek önünde toplanan kitle önde “Faşist baskılar sökmedi, sökmeyecek. Devrimci faaliyet engellenemez! / BDSP”, “Yeni bir dünya, yeni bir kültür için Kartal İşçi Kültür Evi Derneği” yazılı pankartlar ve kızıl bayraklarla yürüyüşe geçti. Dernekten ana caddeye, ardından ise Erzincan Et Pazarı önüne geçildi. Basın açıklamasına Partizan, Halk Cephesi, ESP, Kaldıraç, PDD, Devrimci Hareket, Kurfalı PSAKD ve Devrimci Proletarya destek verdi.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eylem, basın açıklamasının ardından tekrar kortejler halinde derneğe dönülerek sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal