23 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/17

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs hazırlıkları ve görevlerimiz
Taksim yasağı aşıldı, sıra sendikal bürokraside…
1 Mayıs’ta üç koldan Taksim’e!
Hapishaneler sömürü düzeninin
aynası olmaya devam ediyor!
Devrim ve devrimci düşmanı bir kontrgerilla hukukçusu
İşsizliğin kaynağı burjuva sınıf egemenliğine karşı mücadeleye!
Metal İşçileri Birliği’nden
1 Mayıs’a çağrı toplantısı
2. Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi
TARİŞ direnişi sonuçlandı...
İşçi ve emekçi hareketinden
Birleşik Metal-İş Genel Sekreter Yrd. Mehmet Beşeli ile 1 Mayıs ve sınıf hareketi üzerine konuştuk.
Veysel Demir ve Hasan Gülüm’le 1 Mayıs üzerine konuştuk
Kadın işçiler 1 Mayıs’a çağırıyor...
BDSP’nin 1 Mayıs
çalışmalarından.
İstanbul Devrimci 1 Mayıs Platformu çalışmalarından
Soruşturmalar-baskılar devrimci faaliyeti engelleyemez!
“Gelecek bizim!” diyen liseliler kurultayda buluştu...
Eğitim hakkı mücadelesi
“SOKAK”ta büyüyor!
Filistinli tutsaklar siyonist zorbalığa
karşı direniyorlar!
Dünyadan grev ve direnişler
Mimarlar Odası Genel Kurulu tamamlandı
1 Mayıs, birlik, mücadele ve dayanışma günü… - M. Can Yüce
Polis yargısız infaza kalkıştı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Genel-İş Ataşehir’de TİS imzaladı

Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile Ataşehir Belediyesi arasında uyuşmazlıkla devam eden TİS görüşmelerinde 20 Nisan günü grev uygulamasına başlanması beklenirken belediye yönetimi ile Genel-İş arasında anlaşma sağlandı.

14 Nisan Çarşamba günü bir araya gelen taraflar 173 işçiyi kapsayan görüşmelerde anlaşma sağladı.

Yapılan anlaşmaya göre; Genel-İş üyelerinin günlük taban ücretleri 85,00 TL olarak belirlenirken bu miktara 1. Yıl için %10 oranında zam yapılmasına, ayrıca zamlı günlük ücretlerine her hizmet yılı için 0,25 TL kıdem zammı ilave edilmesine karar verildi. Genel-İş üyeleri yeni imzalanan TİS kapsamında 2. Yıl için ise enflasyon + 2 puan oranında zam alacaklar. Sendika üyesi işçilere her ay için 250 TL’lik sosyal paket ödemesi yapacak olan Ataşehir Belediyesi diğer sosyal yardımlara da ortalama %30 oranlarında zam yapacak.


Samatya işçileri için valiliğe çağrı

İstanbul Eğitim ve Araştırma (Samatya) Hastanesi 1.ve 2. bloklarının deprem güçlendirme işini yapan inşaat işçilerinin mücadelesi devam ediyor. Ücret hakları için Samatya Hastanesi işçilerinin mücadelesinin yanında olan SES Aksaray Şubesi de yazılı açıklama yaparak İstanbul Valiliği’ni göreve çağırdı.

Samatya işçilerinin bünyesinde çalıştığı taşeron firmaya 2008 yılının Eylül ayında ihaleyi veren İl Özel İdaresi’nin bağlı bulunduğu ve asıl işveren konumunda olan İstanbul Valiliği’ne yapılan çağrıda yaşanan hukuksuzluğu ve haksızlığı bir an önce sona erdirmesi talep edildi.


IG Metall temsilcileri İzmir’deydi

Birleşik Metal-İş Sendikası, Mahle Mopisan’da sendikalaşan işçiler ve IG Metall temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenledi. Toplantıya IG Metal temsilcilerinin yanısıra Birleşik Metal İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar ve Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek katıldı.

Toplantıda ilk sözü Özkan Atar alarak kısa bir konuşma yaptı. Atar konuşmasında sendikal örgütlenmeye yönelik saldırıları dile getirdi ve çözüm konusunda patronun adım atmasını istedi.

Söz alan IG Metall temsilcisi ise herkesin sendika seçme özgürlüğü olduğunu, kimsenin bu konuda baskı yapma hakkı olmadığını belirtti. Yaşanılan sorunların görüşmelerle çözülebileceğini belirten konuşmacı, sosyal ve hukuki olarak sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda söz alan işçiler ise sürekli baskı altında olduklarını, sürekli tehditlere maruz kaldıklarını, mesaiye kalmaya zorlandıklarını, zam alamadıklarını belirttiler.

Yaklaşık 75 işçinin katıldığı toplantının ardından aynı tartışmaları diğer vardiyalara da aktarmak için fabrikaya doğru hareket edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Mersin Limanı’nda mücadele sürüyor...

Mersin Limanı’nda MIP firmasının taşeronu olarak iş yapan MLH şirketinde Liman-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan işçilerin mücadeleleri sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde direnişlerinin bittiğine, işe geri döndüklerine dair çıkan haberlerin doğru olmadığını söyleyen 6 işçi direnişlerine devam ediyor. İşçiler işe iade davalarını açarak, mücadelelerini sürdürüyorlar.

Yaklaşık 2 ay önce sendikal mücadeleye başlayan işçiler MLH şirketinin iş kolu itirazında bulunması için yetki alma sürecini bekliyorlar. Yaklaşık 120 işçinin çalıştığı MLH’de işçilerin % 95’i sendikaya üye durumda. MLH patronu Tahir Çetin işçilere gözdağı vermek için 6 işçiyi işten çıkartmıştı. İşten atma saldırısının yanısıra içerideki işçilere de sürekli baskı uygulanıyor. Performans düşüklüğü bahanesiyle işçiler hakkında tutanaklar tutuluyor, istifa baskısı yapılan işçiler kendi işleri olmayan rıhtım temizliği, hammallık gibi işlere veriliyor.

İşten atma saldırısına ve limandaki baskılara ilişkin gazetemize bilgi veren işçiler çalışma koşullarını ve sendikal mücadeleye ilişkin bilgileri aktardılar. Mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini ifade eden liman işçileri karşı karşıya kaldıkları saldırıları anlattılar.

Kızıl Bayrak / Adana


Liman işçileri TİS için eylemdeydi

Mersin Uluslararası Liman İşletmesi’nde (MIP) sendikal örgütlenmenin önüne geçmek amacıyla MPO adlı taşeron firmaya geçirilen TÜMTİS üyesi işçiler toplu sözleşme ve sendika hakkı talebiyle 19 Nisan günü Liman A Kapısı önünde eylemdeydi.

TÜMTİS üyesi MPO işçileri, Akan-Sel Nakliyat bünyesinde çalışan TÜMTİS üyesi işçilerin de desteğiyle toplu sözleşme haklarını istediler.

Eylemde konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz, geçtiğimiz yıl Mersin Limanı’nda verdikleri sendikalaşma mücadelesini hatırlattı. Daha önce Akansel Nakliyat firması tarafından yapılan yükleme-boşaltma işinin, muvazaalı bir şekilde MPO adlı taşeron firmaya verildiğini belirten Yılmaz, Akansel’deki toplu sözleşmenin MPO bünyesindeki işçiler için de uygulanmasını istedi.


İtfaiye işçileri Topbaş’a yanıt verdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki BİMTAŞ adlı taşeronda çalışırken işten atılan Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube üyesi itfaiye işçileri, 19 Nisan günü Taksim Gezi Parkı’nda resim sergisi açarak İBB Başkanı Topbaş’ın “Direnişten vazgeçtiler” yalanlarına güçlü bir yanıt verdiler.

Taksim Gezi Parkı’nda buluşan itfaiye işçileri, saat 09.00-18.00 saatleri arasında açık kalacak ve 25 Nisan’a kadar sürecek resim sergilerini basına tanıttılar. Sergide, itfaiye işçilerinin yürüttükleri direniş sürecinden öne çıkan karelerin yanısıra zorlu çalışma koşullarını anlatan fotoğraflar da bulunuyor.

Üyesi oldukları Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şubesi tarafından da yalnız bırakılan itfaiye işçileri, resim sergisinin açılışıyla birlikte bir de basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklama ile işçiler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın direnişi ve mücadeleyi karalamak için basına verdiği yalanlarla dolu demeçleri belgelerle teşhir ettiler. İtfaiye işçileri sergilerini Taksim’in ardından Kadıköy’e taşıyacaklar.

Çevreden oldukça fazla ziyaret alan sergi ile itfaiye işçileri sorunlarının çok sınırlı bir kesim tarafından bilindiğini anladıklarını söylüyorlar. Ayrıca İBB’nin yalanları ile birçok insanın da kendilerine ön yargılı yaklaştığının altını çizen işçiler bu sergi vesilesiyle kendilerini ve mücadelelerini anlatma fırsatı yakalıyorlar.

Ayrıca işçilerin mücadele programı içerisinde 1 Mayıs da önemli bir gündem olarak yer alıyor. İtfaiye işçileri, Direnişteki İşçiler Platformu ile birlikte taşeron sistemine ve güvencesiz çalışmaya karşı 1 Mayıs günü Taksim’de olacaklar.


Belediyelerde TİS mücadelesi

Tüm Bel-Sen üyesi memurlar 21 Nisan günü İzmir’de eylemdeydiler. KESK Genel Başkanı Sami Evren, KESK MYK üyeleri, Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, Eğitim Sen MYK üyeleri, Belediye-İş, Sağlık-Sen ve Genel-İş’in de desteğiyle saat 12.00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde eylem yapan Tüm Bel-Sen üyeleri, toplu sözleşme talebinde bulundular. Tüm Bel-Sen’in belediyede yaptığı referandum sonuçlarının da açıklandığı eylemde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 2 bin 500 memurdan 7 memur hariç herkesin toplu sözleşmeye “evet” dediği duyuruldu.

Eylemde konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu sözleşmenin sendikaların en önemli hakkı olduğunu söylerken sendika olarak grev ve toplu sözleşme haklarının gasp ettirilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenen KESK Başkanı Evren, AKP zihniyetiyle davranılırsa mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Eylem takvimlerini açıklayan Evren, 10 Mayıs’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde olacaklarını, taleplerine olumsuz bir yanıt aldıkları koşulda 12 Mayıs’ta 8.30-10.30 saatleri arasında iş bırakacaklarını, 24 Mayıs’ta gerçekleştirecekleri eylemlerinde yine olumsuz yanıt almaları durumunda 25 ve 26 Mayıs tarihlerinde tüm gün iş bırakacaklarını duyurdu.


Enerji işçilerinden İSKİ işçilerine ziyaret

İSKİ işçilerini 20 Nisan günü İSKİ, BEDAŞ ve İGDAŞ bünyesinde çalışan enerji işçilerinin de içerisinde yer aldığı Enerji İşçileri Birliği ziyaret etti.

EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay’ın da aralarında yer aldığı birlik bileşenleri saat 13.30’da Aksaray’daki İSKİ binası önüne geldi.

İSKİ binasının çevresindeki demir parmaklıklara asılı olan pankartları hazmedemeyen İSKİ yönetimi özel güvenlik görevlileri aracığıyla pankartları indirmek istedi. Bu tutum sloganlarla protesto edildi.

Özel güvenliğin engellemesinin boşa çıkarılmasının ardından sohbet havasında geçen destek ziyaretinde enerji sektöründeki örgütlenmenin sorunları ve deneyimler tartışıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tuğla işçileri grevle kazandı

Diyarbakır’da tuğla fabrikalarında çalışan işçilerin insanca çalışma koşullarının sağlanması talebiyle 15 Nisan günü başlattıkları grevleri kazanımla sonuçlandı.

15 Nisan günü kölece çalışma koşullarına karşı isyan eden Çağdaş, GAP, Bloksan, Akyıl, Diyari, Eba, Saran ve Kilsan fabrikalarının işçileri Bağıvar ilçe merkezine doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Tuğla işçileri, kölece çalışma koşullarına karşı başlattıkları grevlerinin ikinci gününde taleplerini ve mücadelelerini bütün tuğla fabrikalarına yaydılar.

Tuğla işçileri, grevin 5. günü patronlarla yapılan yoğun pazarlıkların ardından yüzde 25 zam almayı başararak grevi sona erdirdiler. Grevin 5. günü olan pazartesi günü de tam katılımla süren grev, patronların zam talebini kabul etmesiyle sona erdi. Bu anlaşmaya göre 550 TL alan bir yüklemecinin eline aylık 650 TL, 600 TL alan bir tabancının eline ise aylık 750 TL geçecek.


UPS Kargo işçileri direnişte!

Dünya çapında 200’den fazla ülkede Türkiye’de ise 81 ilde toplam 290 şube ve servis sağlayıcı aracılığıyla faaliyet gösteren UPS Kargo’da sendikal örgütlenme çalışması yürüten Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) direniş başlattı.

Yaklaşık 1 aydır UPS ve UPS’e bağlı taşeron firmalarda süren örgütlenme faaliyeti taşeron firmalarda çalışan 20’ye yakın, UPS bünyesinde ise 4 işçinin işten atılmasıyla farklı bir boyuta evrildi.

Türkiye genelinde, kendisine bağlı çalışan taşeron firmalarla birlikte 4700’ü aşkın işçinin çalıştığı UPS’in, 2000’e yakın işçinin çalıştığı İstanbul’daki aktarım merkezlerinde sendikaya üyelik çalışması yürüten TÜMTİS İstanbul Şubesi, işten atma saldırısına karşı 20 Nisan günü Mahmutbey’deki aktarma merkezi önünde direniş başlattı.

UPS’e bağlı GİB ve ER-KA isimli taşeron firmalarda yükleme-boşaltma işinde çalışan işçilerin yanısıra ana firma bünyesindeki sendika üyesi işçiler de işten atma saldırısının hedefi oldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 


Binlerce eğitim emekçisi
Ankara’da buluştu

Haftalardır birçok ilde gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerle katılım çağrısı yapılan “Kamusal Eğitim, Kadrolu Çalışma, Demokratik Yaşam” mitingi için 17 Nisan günü binlerce eğitim emekçisi Ankara’da toplandı. KESK’e bağlı Eğitim Sen tarafından düzenlenen miting için Türkiye’nin birçok ilinden gelen eğitim emekçilerinin yanısıra destek veren güçler Kurtuluş Parkı’nda toplanmaya başladı.

Burada kortejler oluşturan eğitim emekçileri Ziya Gökalp Caddesi’ne doğru pankart ve sloganlarla yürüyüşe geçti. TEKEL, İSKİ ve İSDEMİR işçilerinin de destek verdiği mitinge Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP), Eğitim Emekçileri Derneği (EED) ve İşsiz ve Güvencesiz Eğitimciler Platformu (İGEP) merkezi katılım sağladı.

İlerici ve devrimci güçlerin de pankart ve flamalarıyla destek verdiği miting alanında BDSP, Kaldıraç, DHF, EHP, ESP, Partizan, Gençlik Federasyonu, Sosyalist Parti, Devrimci Proletarya, HKP’li emekçiler, Kamu Emekçileri Cephesi, Eğitim Fakültesi Öğrencileri, Dev-LİS, TÖB-DER, Tüm-İGD, Devrimci Emekçi Komiteleri, DDSB, Devrimci Hareket, DÖB, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Genç Sen ve Öğrenci Velileri Derneği’nin yanısıra birçok kurum yer aldı.

Mitingde Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve KESK Genel Başkanı Sami Evren birer konuşma yaptı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, “anayasa paketi” tartışmalarına değindiği konuşmasında, bu pakette eğitim, sağlık gibi temel hakların güvence altına alınmadığını belirtti. Kılıç konuşmasında Ahmet Türk’e yönelik faşist saldırıyı da kınadı. Eğitim emekçileri faşist saldırıyı “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganını atarak protesto etti.

Kılıç’ın ardından kitleye seslenen KESK Genel Başkanı Sami Evren, yaptığı konuşmada anayasa tartışmalarına değindi. Ahmet Türk’e yönelik saldırının da kınandığı konuşmada 1Mayıs çağrısı yapıldı. Taksim Meydanı’nın verilen mücadelenin sonucunda kazanıldığını söyleyen Evren, İstanbul’da Taksim Meydanı’nda ve Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs’ta alanlara çıkacaklarınıve sermayeye yanıt vereceklerini söyledi. Güvencesiz, kuralsız çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta, 26 Mayıs’ın mesajını vereceklerini duyurdu. Evren’in konuşması, işyerlerinde 1 Mayıs mücadelesini örme çağrısıyla sona erdi. Miting programı saat 14.00’te sona erdi.

Eğitim ve bilim emekçilerinin mitingine destek veren BDSP’liler alanda 1 Mayıs’a çağrı yapan bildirilerin dağıtımının yanısıra Kızıl Bayrak gazetesinin satışını gerçekleştirdiler.

Sosyalist Kamu Emekçileri ise Kamu Emekçileri Bülteni’nin yeni sayısının dağıtımını yaparak İstanbul Kamu Emekçileri Kurultayı’na katılım çağrısı yaptılar.

Kızıl Bayrak / Ankara