12 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/07

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırılara yanıt
genel grev-genel direnişle olmalıdır!
“Her yer TEKEL, her yer direniş” şiarıyla genel direnişi yükseltelim!
TEKEL işçileri kime karşı direniyor!
MİB Merkezi Yürütme Kurulu’nun
Şubat ayı toplantısı ve sonuçları
TEKEL’de her gün eylem, her gün direniş!
TEKEL direnişine
açlık greviyle destek
Sınıf devrimcilerinin
TEKEL faaliyetleri sürüyor
Maden ve enerji işçilerinden özelleştirme saldırısına yanıt...
Kobatan Entes patronuna rahat vermiyor
İşçi ve emekçi hareketinden...
Geleneksel solda ciddiyet ve samimiyet bunalımı
İşçi sınıfı direnişlerle kendi ideolojisine yaklaşıyor!
Sermaye devleti direnişi kırmak için çırpınıyor!....
TEKEL işçisi kadınlarla 8 Mart üzerine...
BİR-KAR’dan kriz ve
TEKEL panelleri
Savaş baronları İstanbul’da toplandı
Dünyada işçi ve emekçi eylemleri
İstanbul DLB tatilde mücadeleye ara vermedi
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar - M. Can Yüce
Adana’da baskı ve yasaklara
karşı eylem
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul DLB tatilde
mücadeleye ara vermedi

İstanbul DLB 13 Mart 2010 tarihinde, “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için” başlığı ile lise kurultayı gerçekleştirecek. Bu kapsamda liseliler kurultay çalışmalarına ara tatilde de devam ettiler. İki bölgede gerçekleştirilen “Devrim Okulları”nın yanısıra 7 Şubat günü kurultayın ikinci hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Kurultay hazırlık toplantısı: “Liselilerin sesi daha gür çıkacak!”

Kurultay hazırlık çalışmaları içerisinde ilk toplantı, kurultayın deklare edildiği gün olan 10 Ocak tarihinde yapılmıştı. Toplantıda paralı eğitim, eleme sınavları, staj ve atölye sömürüsü üzerinden genel hatları ile liselilerin yaşadığı sorunlar üzerinde durulmuştu.

İkinci toplantıda ise kitle çalışması deneyimleri ve kurultaya hazırlanırken kullanılacak araçlar tartışıldı. İlk olarak kurultay deklare edildiğinden bu yana eksik kalınan noktalar tartışıldı ve daha etkin bir çalışma yürütme kararı alındı. Bunun bir adımı olarak Kurultay Hazırlık Komiteleri ile kurultayın yerel ayaklarının örülmesi gerektiği kararlaştırıldı.

Ek olarak, İstanbul merkezli çıkan materyallerin kullanımının tartışıldığı toplantıda, İstanbul’un çeşitli bölgelerinde masa açma kararı alındı. Kurultaya yaklaşık iki hafta kala bir kurultay bülteni çıkarılarak yaygın kullanıma konu edilecek.

Bütün bunlarla birlikte yeni yasayla birlikte dershanelerin özel okullara dönüştürülme kararına karşı DLB’nin sessiz kalmaması gerektiği tartışma konularından biriydi.

Bu saldırı karşısında “Özel eğitim kurumları değil, parasız eğitim istiyoruz” diyen bir imza kampanyası başlatılacak.

Esenyurt’ta Devrim Okulu

Liselerin ara tatile girmesiyle beraber Esenyurt DLB, tatilin 1. haftasının pazar, 2. haftasının ise salı ve cuma günleri “Devrim Okulları”nı gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında verimli tartışmalar yapıldı.

1. gün “Kapitalizm bataklığında liseler ve lise çalışmamızın politik gündemleri” başlıklı konu tartışıldı. Bunun alt başlıklarını “Çürüyen eğitim sisteminin yansıması olarak liseler”, “ÖSS sonuçlarından yansıyan eğitim sisteminin çürümüşlüğüdür”, “Gerici ve anti bilimsel eğitim müfredatı”, “Paralı ve ticarileşen eğitim”, “F tipi lise”, “Staj ve atölye sömürüsü”, “Anadilde eğitim”, “İşsizlik ve geleceksizlik gerçekliği” konuları oluşturdu.

2. gün tartışma konusu ise “Liseli gençlik çalışmasının sorunları” idi.

“Liselere özgü politikanın önemi”, “Örgütsüzlüğü aşmanın bir aracı; Devrimci Liseliler Birliği”, “Devrimci Liseliler Birliği’nin araçları”, “Çalışmamızı yaygınlaştırmanın etkin bir aracı: Merkezi lise yayını” konuları da alt başlıklar olarak tartışıldı.

3. gün ise “Neden sosyalizm ve devrimci kimlik” başlığı altında “Neden mücadele?”, “Neden Sosyalizm?”, “Sosyalizm Nedir?”, “Ekim Devrimi” konuları tartışıldı. Başlıkların bir kısmı ise konunun geniş olması sebebiyle tamamlanamayınca, önümüzdeki günlere ertelendi. “Devrimci teori olmadan, devrimci hareket olmaz”, “Marksist teorinin sağlam temeli”, “İktidar savaşımında, proletaryanın örgütten başka bir silahı yoktur!”, “Bolşevizm deneyimi ve Lenin”, “Devrimci kimlik ve devrimci yaşam!”, “Devrimcilik nedir?”, “Güçlü bir örgüt yaşamı”, “Zamanımızı verimli değerlendirme”, “Eleştiri-özeleştiri silahını etkin bir biçimde kullanmalıyız” ve “Yoldaşlık ilişkileri” sonraya kalan konular oldu.

Buranın deneyimleriyle beraber eğitim çalışmalarının 15 günlük periyotlarla sürdürülmesi kararı alındı.

Küçükçekmece’de Devrim Okulu

Küçükçekmece-Sefaköy’de de Devrimci Liseliler Birliği çalışması kapsamında eğitim çalışmaları yapıldı. Başlıkların tamamını ise insanlık tarihinin ilerleme aşamaları oluşturdu.

İlkel komünal toplum, feodal toplum, kapitalizm, sosyalizm ve komünizm evrelerinin ele alındığı tartışmalarda, kapitalist ve sosyalist sistemlerde devletin işlevi, komünizmdeki yaşayış tarzı ve paranın gerekliliği ve kullanımı ile ilgili başlıklar üzerinde duruldu.

Bu tartışmalar deneyim aktarımının sağlanması açısından bir yazı ile Liselilerin Sesi’ne de yansıltıldı.

İstanbul Devrimci Liseliler Birliği

 

 

 

Ankara DLB’den
faaliyet değerlendirmesi

Ankara Devrimci Liseliler Birliği’nin (DLB) pazar günleri düzenli olarak gerçekleştirdiği toplantılarından biri daha 7 Şubat günü yapıldı.

Farklı lise ve dersanelerden gelen liselilerle 4 Şubat dayanışma grevi, TEKEL direnişi, TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi içerisinde yer alan DLB’nin faaliyetleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, okulların açılması ile birlikte liselilere daha etkili bir şekilde nasıl ulaşılabileceği üzerine tartışmalar yapıldı. Toplantıda ayrıca Liselilerin Sesi dergisini daha çok liseliye ulaştırabilmenin imkan ve olanakları üzerine de konuşuldu. Bu çerçevede eldeki materyallerin daha yaygın kullanılması ve militan dergi satışlarının yapılması karar altına alındı.

Toplantının bir diğer temel gündemi olan 4 Şubat dayanışma grevi ve sendikaların bugünkü durumu konusunda liseli gençliğin sınıf mücadelesinde üzerine düşen görevler tartışıldı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin yapılan tartışmalarda 8 Mart’ın içeriğinin boşaltılmaya çalışıldığı ve devrimcilerin yapılacak olan eylemlerde daha etkin olması gerektiği üzerinden DLB’nin pratiği de masaya yatırıldı.

Ankara Devrimci Liseliler Birliği

 

 

Adana Genç-Sen’den zam protestosu

Çukurova Üniversitesi Genç-Sen, ikinci dönemin başlamasıyla birlikte yemekhane ve ulaşım zamlarını protesto etti. 10 Şubat günü saat 12.30’da Karadeniz Kafe önünde başlayan eylemde öğrenciler kartondan yaptıkları “öğrencibüse’ binerek yürüyüşe geçtiler. Yemekhanenin önünde yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Yeni bir dönem yine zamlarla açıldı. Geçtiğimiz dönem harçlara, yurt ücretlerine yapılan zamlar yetmiyormuş gibi şimdi de ulaşım ve yemekhane ücretlerine zam yapıldı. Sermayenin krizi derinleştikçe faturası işçi, emekçi ve gençlerden çıkartılıyor...”

Eyleme Öğrenci Kolektifleri, Emek Gençliği ve ÇÖDER de destek verdi.

Ekim Gençliği / Adana