05 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/06

 Kızıl Bayrak'tan
4 Şubat dayanışma grevinin gösterdikleri...
Tayyip Erdoğan
sömürücü sınıfların temsilcisidir!
Genel grev-genel direnişi
örgütleyelim!
İstanbul ve Ankara’da 4 Şubat
İzmir’de hayat
TEKEL işçileri için durdu!
TEKEL direnişine Adana, Bursa ve Eskişehir’den destek
On binler TEKEL için alanlara çıktı
TEKEL direnişiyle
dayanışma eylemleri
Entes direnişiyle dayanışma gecesi mücadele kürsüsü oldu
Entes direnişi güncesi
İşçi ve emekçi hareketinden...
Sol hareket üzerine
değerlendirmeler
Kampanya sona erdi,
mücadele sürecek!
Emeğimiz, onurumuz, haklarımız ve geleceğimiz için mücadeleye!
Selam olsun TEKEL’in
direnen işçi kadınlarına!
Kadına yönelik şiddet yasalarla da
teşvik ediliyor
Davos ve kapitalist sistemin iflası
Honduras’ta askeri cuntaya
“sivil” kılıf
Savaş aygıtının başaramadığını
rüşvet de başaramayacak!
TEKEL direnişinin ateşi yurtdışında
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri
TEKEL işçilerinin direnişi - M. Can Yüce
Düzen cephesi zindanlarda
her yönden saldırıyor!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL direnişine
Adana, Bursa ve Eskişehir’den destek...

TEKEL direnişinin 52. gününde Adana, Bursa, ve Eskişehir’de alanlara çıkan binlerce işçi ve emekçi sermayenin kölelik dayatmalarına karşı direniş sloganlarını haykırdı. Eylemlerde sendikal bürokrasinin ayak oyunları da görüldü.


Adana’da 4 Şubat eylemi

Adana’da yapılan eylem, sendikaların kendi üyelerini bile alana taşımaktan uzak tutumları nedeniyle genel grevden çok kitlesel bir basın açıklaması biçiminde gerçekleşti.

BES Adana Şube üyeleri sabah saatlerinden itibaren çalışma alanlarını eylem alanı haline getirdiler. BES üyeleri saat 11.30’da SGK Binası önünde basın açıklaması yaptı. Emekçiler bina içerisine girip çalışanlara çağrı yapmak istedikleri sırada SGK binası içine girişleri engellenmeye çalışıldı. BES Adana Şube Yöneticisi Sinan Tunç SGK önünde yaptığı açıklamayla, bu tutumun sorumlusu olan SGK yöneticisi Burhan Çakır’ı teşhir edip bunun mücadelelerini engelleyemeyeceğini ifade etti.

Tüm hastanelerde iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri, ayrıca alan eylemine destek sunmak amacıyla saat 11.00’de Balcalı Hastanesi Poliklinikler önünde basın açıklaması yaptılar. SES, Adana Tabip Odası, Dev Sağlık İş ve Eğitim Sen üyeleri tarafından gerçekleştirilen eylemin ardından sağlık emekçileri Büyükşehir Belediyesi önünde bekleyen kitleyle birleşerek eyleme katıldılar.

TEKEL direnişi sürecinde direnişe destek olmak için çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştiren Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri saat 11.30’da İnönü Parkı’nda toplandılar.

Burada “Zafer direnen TEKEL işçilerinin olacak” pankartı açan bileşenler SGK önünden yola çıkan BES üyeleriyle birleşerek sloganlar eşliğinde toplanma alanına geldiler.

Adana’nın Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren Toros Tarım AŞ’de sendikalı olarak çalışan 109 işçi, TEKEL işçilerine destek amaçlı 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Ancak, Petrol İş üyesi işçiler yürüyüşe katılmadılar.

KESK, DİSK, TMMOB, ATO ve Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri saat 12.00’de belediye binası önünde toplandı. Bileşenler burada yolu trafiğe kapatarak Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Polisin yolu açma çabaları yol tamamen kapatılarak boşa düşürüldü.

Eğitim Sen korteji TEKEL direnişini öne çıkaran canlı sloganları ile öne çıktı. Eğitim Sen kortejini avukatların oluşturduğu kortej izledi. Bunların ardında yer alan DİSK korteji ise oldukça zayıftı. DİSK kortejini ESM, ATO, Eczacılar Odası, SES, Dev Sağlık İş, BES, TMMOB, Tez-Koop-İş, İP, EMEP, Halk Cephesi ve Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu kortejleri izledi. Yürüyüş kolunun bu bölümünde BES ve TMMOB anlamlı bir katılım gösterdi. İP ise pankart açmadan ayrı bir kortej biçiminde yürüyüş kolunda yer aldı.

Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu ise yaklaşık 350 kişilik kortejiyle yürüyüşün en kitlesel ve canlı korteji oldu.

Haber-Sen üyeleri sabahın erken saatlerinde Cemalpaşa Postanesi’nde toplanmaya başladılar. Haber-Sen üyeleri yürüyüşe katılmadan doğrudan eylem alanına geldiler.

Demiryolcular bu kez sabah 08.00 akşam 17.00 arası trenleri durdurma kararı aldılar. Her iş bırakma sürecinde adeta lokomotif olan BTS üyeleri bu kez konfederasyonların aldığı karar gereği sıkıntı yaşadılar. Daha önceki dönemlerde 24 saat iş bırakan demiryolu emekçileri bu kez alınan merkezi karar gereği sadece sabah 08.00 akşam 17.00 arası trenleri durdurma kararı aldılar ve alana çıktılar.

Türk-İş, Tez Koop-İş dışındaki üyelerini doğrudan alana çağırdı. TÜMTİS üyeleri ve sınırlı sayıdaki TEKEL ve demiryolu işçileri dışında Türk-İş adeta alanda yok gibiydi. Kamu-Sen de oldukça sınırlı bir katılım sergiledi. Sendikaların bu tutumu nedeniyle eylem alanı dışında bir yerde genel grev havasından bahsetmek mümkün olmadı.

Alana gelindiğinde kitlenin bir kısmı halen alanın dışındayken alelacele basın metninin okunmasına geçildi. Yapılan açıklamanın ardından eylem bitirildi ve halaylara geçildi. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

Komünistler eyleme BDSP flamaları ve dövizleriyle katıldılar. Bunun yanında eylem alanında SİDER Bülteni’nin dağıtımı ve Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirildi.


Bursa TEKEL direnişini selamladı

Bursa’da sabah saat 10.00’dan itibaren çeşitli kollardan yürüyerek Orhangazi Parkı’nda buluşan 1500’ü aşkın kişi TEKEL işçilerini selamlayarak, sermayenin saldırılarına karşı “Genel grev-genel direniş!” dedi.

Dayanışma grevi eyleminde Türk-İş Bursa sendikalarına üye Tek Gıda-İş, TÜMTİS, Kristal-İş Türk Metal, Yol-İş, Petrol-İş, üyesi işçiler, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş, Genel-İş, Emekli-Sen üyesi işçiler, KESK Bursa Şubeler Platformu’na üye Eğitim-Sen, SES, BES, Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler, TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu, Memur-Sen Bursa İl Temsilciliği, Türkiye Kamu-Sen TMMOB, ÖDP, EMEP, TKP, Halkevleri ve AYÖP yer aldı.

Yürüyüş kollarının alana girmesiyle birlikte uzun bir süre atılan sloganlarla TEKEL işçilerinin direnişi selamlandı. Kitlenin tamamının alana girmesiyle birlikte kurumlar adına Türk-İş Bursa 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca ortak basın açıklamasını gerçekleştirdi. Ardından ise sırasıyla Kamu-Sen, KESK, DİSK ve Memur-Sen adına konuya ilişkin birer konuşma yapıldı. Ortak basın açıklamasında ve yapılan konuşmalarda, AKP hükümetinin TEKEL işçilerine yönelik politikaları eleştirilerek, 4/C statüsünün kabul edilemeyeceği vurgulandı. Hükümetin TEKEL işçilerinin yükselttiği sese kulak vermesi istendi. Saldırılara karşı ortak mücadelenin önemine değinildi.

Kürsüden düzen partilerinden eyleme destek veren CHP ve MHP yöneticilerinin, isimleri anons edildiği sırada TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu bileşenleri tarafından yuhalanması kısa bir gerginliğe yol açtı. Platform bileşenleri CHP ve MHP’yi teşhir eden konuşmalar yaptılar.

BDSP’nin de bileşenleri arasında yer aldığı platform bileşenleri Heykel, Kızılay Tıp Merkezi önünde toplanıp, “TEKEL işçisi yalnız değildir Yaşasın sınıf dayanışması!” pankartı arkasında döviz ve flamalarını açarak coşkulu sloganlarla eylem alanına yürüdüler. Sınıf devrimcileri eyleme, döviz ve kızıl bayrak flamalarıyla katıldılar.

Eylemde ayrıca TEKEL İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun 1 günlük açlık grevinin duyurusu yapıldı.


Eskişehir’de 4 Şubat

TEKEL direnişi 4 Şubat günü Eskişehir’de sendikalar tarafından gerçekleştirilen coşkulu bir yürüyüşle selamlandı. Türk-İş, KESK ve Kamu-Sen tarafından örgütlenen eylem saat 13:00’te Vardar İş Merkezi önünde başladı.

Buradan ajitasyon konuşmaları eşliğinde Adalar Migros önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Adalar Migros önünde okunan basın açıklamasında 4/C’nin işçiler açısından doğuracağı sonuçlara değinildi ve bu uygulamalar sonucunda sadece işçinin değil hammadde sağlayan çiftçilerin, üreticilerin de benzer zararlar göreceği vurgulandı.

Tüm işçi ve emekçiler, TEKEL işçilerinin onurlu direnişine ve genel greve destek vermeye çağrıldı. TTB, TMMOB, Mali Müşavirler Odası, BDSP, TKP, EMEP, ÖDP, Halkevleri ve EHP’nin de yer aldığı eyleme yaklaşık 1000 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana – Bursa - Eskişehir