22 Ocak 2010
Sayı: SİKB 2010/04

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişi,
yeni olanaklar ve görevler
“İşçinin kürsüye çıkma zamanı”dır.
İsrail ile yaşanan “koltuk krizi” geride kaldı.
İstanbul’da kamu emekçileri kurultayına doğru
Danıştay şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararını iptal etti
Faşizme inat, kardeşimsin Hrant!
On binlerce işçi ve emekçi Ankara’da
TEKEL direniş günlüğü
Metal İşçileri Birliği
Merkez Yürütme Toplantısı Sonuçları.
Entes’te direniş güncesinden..
Sınıf hareketinden.
İTO Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen saldırılar üzerine konuştuk...
Her şey TEKEL için: Tek yumruk, tek vücut, tek barikat! - Volkan Yaşarış!
Miting.izlenimleri.
TEKEL işçilerinin mücadelesi sansürü parçalayacak!
TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günsili ile TEKEL direnişi üzerine konuştuk..
Polis terörü ve cinayetlerini
protesto eylemlerinden
Polis terörü karşıtı
kampanyaya saldırı
Kapitalizmin çürümüş ruhu: Emperyalist tekellerin Davos Zirvesi
Depremin yerle bir ettiği Haiti’nin tablosu.
“Harç zamlarına karşı
mücadelemiz engellenemez!.
İstanbul: Kimin başkenti?
Bir katil, bir cinayet ve “demokratik açılım”
Emekçi kadının ‘güneşi’ ancak sosyalizmde doğacaktır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği Merkez Yürütme Toplantısı Sonuçları

Yeni mücadele yılının ilk haftasında gerçekleştirilen Metal İşçileri Birliği (MİB) Merkezi Yürütme Toplantısı dört gündem başlığı üzerinden yürütüldü.

İşkolunda durum, sendikal durum, MİB’in durumu ve yeni dönemin planlanması ve bülten değerlendirmesi ve yeni sayının planlaması başlıklarının masaya yatırıldığı toplantıdaki tartışmalar daha çok MİB’in çalışma düzeni ve tarzı üzerinden yürütüldü. Bununla birlikte işkolu ve sendikaların durumu üzerine yapılan bilgilendirmelerden hareketle önümüzdeki döneme ilişkin hedefler belirlendi.

Bülten üzerine değerlendirmeler ve yeni sayıya ilişkin planlama yapıldı.

Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Toplantısı Sonuçları şöyle özetlenebilir:

Çalışma tarzı ve işleyişine ilişkin:

1- İl ve bölgelerde aylık düzenli geniş katılımlı birlik toplantılarının yapılmalı ve bu toplantıların merkezi toplantılarla ilişkili olarak gerçekleştirilmelidir.

2- Merkezi Yürütme toplantıları da aylık periyotlarla yapılmalıdır.

3- Belirlenecek bir tarihte yılda bir kez geniş katılımlı merkezi Birlik toplantıları yapılmalıdır.

4- Hedef alanlar ve sendikal merkezler düzenli olarak takip edilmeli ve toplantılara bu alanlarla ilgili raporların sunulması yerleşik bir tarz haline getirilmelidir. Bu konuda bir işbölümüne gidilmiş bulunmaktadır.

5- İşkolunun ve sınıfın genel gündemlerine refleks müdahaleler yapmak üzere Birlik adına düzenli açıklamalar yapılacaktır. Merkezi Yürütme bu konuda sorumluluğu üstlenecektir.

6- Yayınlara Birlik adına ve işkoluyla ilgili düzenli yazı yazılacaktır. Bununla birlikte Birlik’in çalışma ve etkinlikleri gecikmeksizin haberleştirilmelidir.

7- Tüm bu işleri başarıyla yürütebilmenin koşulu özellikle Birlik Merkezi Yürütmesi arasındaki iletişimin daha sıkı ve rahat olmasıdır. Bunun için özellikle internet iletişim adresinin daha etkin kullanılması gerekmektedir.


Dönemsel hedefler:

1- Önümüzdeki dönemin öncelikli hedeflerinden biri Birlik’in tanıtımı olacaktır. Tanıtım esas olarak Birlik’in misyonuna uygun bir pratiği örgütlemesine bağlı olmakla birlikte, yeni kurulan ve programını yayınlayacak olan Birlik’in özel toplantıları ve birebir ilişkiler yoluyla ileri-öncü işçilere tanıtılması dönemin başlıca görevlerinden biridir. Tüm birlik bileşenleri bu doğrultuda bir planlama yapmalıdırlar.

2- Bu hedefe bağlı olarak program, son şekli verilerek en kısa zamanda basılacaktır.

3- Birlik adına genel planda yapılacak politik müdahaleler esas olarak fabrika temelimizi güçlendirdiğimiz ölçüde amacına ulaşacaktır. Bu nedenle tüm yerellerin önümüzdeki süreçte yüzlerini fabrika çalışmasına dönmesi, somut hedefler belirlemesi ve giderek fabrika zemininde, gerek Birlik adına ve gerekse de daha özgün biçimler altında bir politik çalışmayı örgütler hale gelmeleri bir zorunluluktur.

4- Önümüzdeki yaz döneminden itibaren başlayacak yeni TİS dönemi var. Bu dönem Birlik için önemli bir sınav olacaktır. Bu döneme etkili bir hazırlık kapsamında, şimdiden konuyla ilgili her türlü materyali toparlayarak bir dosya hazırlayacak. Bununla birlikte hem sürece müdahalemizi planlamak, hem Birlik bileşenlerini eğitmek ve hem de etkili ilk müdahaleyi yapmak üzere yaz başında yapılmak üzere bir “TİS Sempozyumu” gerçekleştirmeliyiz.

5- Sürmekte olan ve sınıf hareketinin bir eşiği aşması açısından son derece önemli olan TEKEL direnişiyle dayanışmak ve direnişi genel bir sınıf direnişine doğru büyütmek üzere gerek fabrika düzeyinde ve gerekse sendikalar düzeyinde bir çalışma planı oluşturulmalıdır. Konuyla ilgili çıkarılacak bildiri gibi araçların yanısıra, fabrikalardan dayanışma gösterileri örgütlemeyi hedeflemeliyiz.

Ayrıca bu çerçevede sendikalarımızı harekete geçirecek bir basıncı örgütlemeyi de mutlaka göz önünde tutmalı, dayanışma görevinden uzak duran sendika yönetimlerine karşı etkili bir muhalefeti örgütlemeliyiz.


Bültenle ilgili olarak:

1- Bültenin işlevine uygun bir içeriğe kavuşturulması en önemli sorunumuzdur. Bu bakımdan sorunumuzun çözümü hem fabrika zemininde ve hem de işkolu düzeyinde daha etkin bir politik müdahale kapasitesi ortaya koymamıza bağlıdır. Bununla birlikte politik müdahalenin en önemli araçlarının başında gelen bülteni de yeterince değerlendiremiyoruz. Gerek fabrikalardaki sorunlara ilişkin ve gerekse de işkolu düzeyinde hemen her sorunu Birlik’in çizgisi temelinde değerlendirerek yazılı hale getirip bültene iletmeliyiz.

2- Bültenin yeni sayısı Şubat sayı olarak çıkacak. Bu nedenle yazı katkılarının en geç Ocak ayının 20’sine kadar gönderilmesi gerekmektedir.

Metal İşçileri Birliği Merkez Yürütmesi



Şafak Makina’da patron-polis işbirliği!

14 Ocak günü Samandıra’da yedek parça üretimi yapan Şafak Makina’ya Metal İşçileri Bülteni’ni dağıtmaya giden sınıf devrimcileri fabrikanın güvenliğinin saldırgan tutumuyla karşılaştı. Fabrika yetkililerine haber verilmesinin ardından yaklaşık 15 kişilik bir güruh dağıtım yaptırmayacaklarını söyleyerek sınıf devrimcilerinin üzerine yürüdü. Bir süre sonra ise polise haber verildi. İşçilerin servislerine binmesinin ardından oradan ayrılan sınıf devrimcilerinin önü bu kez de sivil polisler tarafından kesildi. “Hakkınızda şikayet var” diyerek GBT kontrolü dayatan sivil polislerden biri “Bir daha gelirseniz gözaltına alırım” şeklinde tehditte bulundu ve işçilere ve sınıf çalışmasına yönelik patron-polis işbirliğini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.