24 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/49

 Kızıl Bayrak'tan
Emekçilere değil,
sermayeye hizmet için hazırlık!
“Çift dilli yaşam” talebine tahammülsüzlük!
Haklarımız ve geleceğimiz için
torba yasa tasarısına hayır!
Yolsuzluk kapitalizmin
hamurunda var!
Fabrikalarda eylemler sürüyor
DİSK Tekstil’de genel kurul
Buca’da direniş
dayanışmayla büyüyor
Sa-ba işçisi onuru ve
hakları için direnişte!.
Dev Sağlık-İş’ten
asgari ücret eylemleri .
Çorlu’da işçi mitingi ..
“İnsanca yaşamaya yeten
asgari ücret!”
Sınıfı örgütleme seferberliğine!
KESK’te Olağanüstü ve Olağan Genel Kurul süreçleri ve görevler
“Güvencesizliğe giden yolda kamu emekçileri”
Katiller Maraş katliamının
32. yıldönümünde de
eserlerine sahip çıktı!
19 Aralık katliamı ve
direnişinin 10. yılında eylemler
Bir kez daha dar grupçu ve ilkeden yoksun küçük-burjuva solculuğu!
19 Aralık katliamı
Avrupa’da lanetlendi.
Gençlik söz hakkı için alanlardaydı!
Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında.
Beytepe’de eylemler
“Erdal Eren Yoldaşımız”.
“Kadın işçileri doğa katletti”
arsızlığı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emek ve meslek örgütleri
öğrencilerin yanında...

Eğitim Sen öğrencilere sahip çıktı

4 Aralık günü öğrencilere yönelik Dolmabahçe’de gerçekleştirilen polis saldırısı Eğitim Sen tarafından 21 Aralık günü protesto edildi.

Eğitim Sen üyeleri Cağaloğlu’nda bir araya gelirken eğitim emekçilerine öğrenciler de destek verdi. “Bebek katilleri yargılansın” pankartının açıldığı eylemde kitle Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’ne yürüdü. Adliye önünde yapılan basın açıklamasını Yrd. Doç. Dr. İsmet Akça gerçekleştirdi. Haklı ve meşru öğrenci protestolarına iktidarın çeşitli kanatlarından saldırıların sürdüğünü söyleyen Akça, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın polisin kabul edilemez şiddetini ‘yerinde ve orantılı’ bulduklarını beyan ettiklerini hatırlattı. Bunun bu kişilerin polis devleti mantığına sahip olduklarını bir kere daha teyit ettiğini belirtti.

Yumurta tartışmalarına da değinen Akça, “Bu yumurtalar buraya nasıl girdi” sorusunu sorarak yumurta üzerinden ortalığı velveleye verenlerin üniversitelere yıllardır giren satırların nereden geldiğini sormayarak olası cinayetlerin önünü açtıklarını ifade etti. Öğrenciler, Dolmabahçe’de iki hafta üst üste sergilenen tiyatroyu afişe ediyorlardı. Atılan her yumurta bu tabloya atıldı” dedi.

Bu süreçte öğrencilere destek olmak için yürüttükleri imza kampanyası hakkında bilgi veren Akça, “Öğrencime Dokunma” adıyla yürüttükleri imza kampanyasına Türkiye’nin tüm üniversitelerinden yüzlerce imza geldiğini ifade etti. Açıklamanın ardından “Ergenekoncu” vb. yaftalamalarla öğrencileri doğrudan hedef gösteren medya organları hakkında suç duyurusunda bulunuldu.


Eğitim Sen’den Beytepe’de eylem

Hacettepe Üniversitesi’nde stant yasağına ve soruşturma-ceza terörüne karşı Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Şube tarafından 21 Aralık günü basın açıklaması gerçekleştirildi. Beytepe Kampüsü’nde kütüphane önünden başlayan eylem rektörlük önünde basın açıklamasıyla devam etti. Eğitim emekçileri, öğrencilerin yanında olduklarını dile getirdi.

Açıklamada, “son zamanlarda hem öğrenciler hem de idari ve akademik personel aleyhine açılan soruşturmaların sayısı ve içerdiği iddialar kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki kişilerin en ufak hak taleplerine dahi özel güvenlik birimleri ve polis aracılığıyla sert müdahalelerde bulunulması ve taleplerin dile getirilmesinin engellenmesi kampüs içinde artık olağanlaşan tablolardan biri haline gelmiştir. Özellikle masa açma girişimlerine karşı verilen anlaşılmaz tepkiler gün geçtikçe trajikomik bir hal almaktadır. Kampüs hayatının devamlı olarak terörize edilmesi kabul edilebilirlik sınırlarını çoktan aşmıştır.” denildi. Ayrıca stant açma yasağının kaldırılması ve soruşturma-cezaların geri çekilmesi talepleriyle Eğitim Sen’in başlattığı imza kampanyası sonlandırılarak imzalar rektörlüğe teslim edildi. 333 idari ve akademik personelin imzaladığı dilekçelerin verilmesi sırasında rektörlükle yapılan görüşmede soruşturma-cezaların geri çekilmesi talebi yinelendi. Özgür Beytepe İnisiyatifi de eyleme destek verdi.

Ekim Gençliği / Beytepe


“Öğrenciler haklıdır!” eylemi

Emek ve meslek örgütleri ile öğretim görevlileri 16 Aralık günü İTÜ Taşkışla Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, üniversite öğrencilerine dönük son dönemde artan baskıları ve saldırıları protesto ettiler.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, DİSK İstanbul Merkez Temsilciliği ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu (TMMOB İstanbul İKK, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Serbest Mali Müşavirler Odası) ve Öğretim Üyeleri Derneği tarafından gerçekleştirilen eylemde, öğrencilerin seslerine kulak verme çağrısı yapıldı.

İTÜ Taşkışla binası önünde buluşan bileşenler, “Öğrenciler haklıdır! Seslerine kulak verin! Kumpas kurmaya kalkmayın” şiarlı pankart açarak basın açıklaması gerçekleştirdiler.  

Basın açıklamasından önce konuşma yapan Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, üniversiteler üzerinde oynanan oyunların bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi. Öğrencilerin coplanmasına, güvenlik görevlileri, sivil ve resmi polisler tarafından fişlenmesine karşı olduklarını belirtti.

Yeşildere’nin ardından basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu gerçekleştirdi. Son dönemde öğrencilere dönük baskıların ve saldırıların arttığına dikkat çeken Çerkezoğlu, polis şiddetini son derece masumane göstermeye çalışan emniyet teşkilatının, öğrencilere dönük zulmün hesabını vermesi gerektiğine dikkat çekti.

 

 


Erdoğan'a iki farklı karşılama...

Erdoğan'ın 17 Aralık günü gerçekleştirdiği Konya ziyareti basına iki farklı kare ile yansıdı. Bir yanda Erdoğan'ı protesto ettiği için gözaltına alınan öğrenciler, diğer yanda önceden organize edilmiş bir karşılama töreni.

Erdoğan'ın Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne gelişi protesto gösterilerine sahne oldu. Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri üyesi öğrenciler sloganlarla Erdoğan'a tepki gösterdiler. Bu protestoya polisin müdahalesi sert oldu. Polis 8 öğrenciyi ve BirGün gazetesi muhabirini gözaltına aldı.

Erdoğan'a 'resmi' karşılama töreni ise karanfillerle yapıldı. Önceden seçilmiş öğrenciler kırmızı halı üzerinde yürüyen Erdoğan'ı karanfillerle karşıladı. Günlerdir yumurta atma eylemleri üzerinden demagoji yaparak gençliğin özgürlük mücadelesini karalamaya çalışan tartışmalara atıfta bulunan Erdoğan, "Niye yumurta atmıyorsunuz? Dostun yumurtası karanfilmiş" dedi.

Önceden dağıtılan rollerle karanfiller atanlar bir yana, geleceği için mücadele eden öğrencilerin karşı karşıya akladığı muamele bir yana... Görüntüler, gençliğe dayatılan geleceksizlik karşısında verilen tepkiyi baskı ve zorla bastıranların ancak arkalarında polis ordusuyla rahat rahat yürüyebildiğini teyit etti.


Geç gelen EGO’ya protesto

Sene başından bu yana geç gelen otobüslerden yakınan Ankara Üniversitesi Gölbaşı Yabancı Diller Yüksel Okulu öğrencileri, 16 Aralık günü soğukta bir saat otobüs bekleyince EGO kartı basmama kararı aldılar.

Otobüs geldiğinde EGO kartı basmayan öğrenciler karakola götürülüp gözaltına alınmakla tehdit edildi. Otobüs, Gölbaşı Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bir grup ilerici öğrenci EGO kartı basmamakta ısrarcı olunca polisler gözaltına alma tehditlerini yinelediler. Polisler tehditlerden bir sonuç alınamayacağını anlayınca “Bir daha olmasın” sözleriyle otobüsü normal hattına geri gönderdiler.

Yaşananlar otobüs içerisinde öğrenciler arasında tartışmaya konu edildi. Otobüsün geç gelmesinin sebebinin sistemin daha fazla kâr hırsı olduğu anlatıldı. Ayrıca imza toplanması kararı alındı.

Ekim Gençliği / Gölbaşı