17 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/48

 Kızıl Bayrak'tan
Birinci yılında TEKEL
direnişinden öğrenmek
Gençliğe dayatılan “geleceksizlik/kölelik” kapanı parçalanmalıdır!
Öcalan’ın Gülen cemaatiyle
ittifak arayışı üzerine
Emek ve meslek örgütlerinden ilerici kurumlardan açıklama
MESS ve uşaklarına karşı mücadele barikatlarını güçlendirelim!
“Metal işçisi iradesini ortaya koydu”..
Merkez TİS Komisyonu’ndan
‘grev’ iradesi
Metalde TİS hazırlıkları
Asgari ücrette 2. perde
Asgari ücret toplu
pazarlık yoluyla
belirlenmeli - İrfan Kaygısız *
Geleceksizliğe karşı
TEKEL işçilerinin yolundan ileri!
Gençlik gelecek ve
özgürlük istiyor!
Buca’da CHP işgali ve
polis-zabıta-ÖGB terörür
Buca Belediyesi direnişinin güncesi
İşçi ve emekçiler “Torba Yasa”ya karşı alanlardaydı
Toplumcu Eksen’in yeni sayısı çıktı!.
Emekliler Ankara’da buluştu!..
Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı.
19-22 Aralık katliamı
10. yılında!..
Avrupa’da gençlik sokaklarda
İşçi ve emekçiler sokağa çıktı!
“Emperyalizme ve siyonizme
‘kalkan’ olmayacağız!”
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Engelliler haftasında
faşist uğultular.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçiler sokağa çıktı!

Yunanistan’da öfke sokakta

Yunanistan’da sosyal yıkım ve kölelik saldırılarına karşı öfke dinmiyor. Yüzbinlerce işçi, emekçi ve genç hak ve özgürlükleri için sokaklarda. Hükümetin “reform” adı altındaki saldırı programlarını protesto eden onbinlerce kişi 15 Aralık günü militan sokak eylemleriyle Atina sokaklarını ateşe verdi. Krizden bu yana yedinci kez gerçekleştirilen genel grev ise hayatı felç etti.

Göstericiler, Yunan parlamentosunun da bulunduğu Sindagma Meydanı’ndaki iki otele molotof kokteyli attı. Yangın çok büyümeden itfaiye görevlileri tarafından söndürüldü. Ancak göstericiler polisle çatışmaya devam etti. Eski ulaştırma bakanlarından Kostis Hatzidakis de protesto eylemlerinden payına düşeni aldı. Hatzidakis’i ellerinde taşlarla kovalayan yaklaşık 200 gösterici, “Hırsızlar! Utanın!” diye bağırdı.

Protestocular, hükümetin, ücret ve ödenek kesintileri başta olmak üzere kamu ve özel sektör çalışanlarının iş koşullarıyla ilgili reformlarını protesto eden sloganlar attılar.

Yunanistan’da süren genel grevler hayatı felç etti. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla çalışanlar, öğle saatlerinden itibaren iş bırakma eylemine başladı.

Grev nedeniyle ulaşım ciddi biçimde aksadı. Havaalanları, demir yolları, otobüs ve vapur seferlerinin yanısıra hastane ve okullar da grevden etkilendi. Eyleme şehiriçi hizmet veren otobüs, troleybüs, tramvay, tren ile metro çalışanlarının katılmasıyla başkent merkezinde ulaşım felç oldu.


Bangladeş polisi 3 işçiyi katletti

Sömürü ve kölelik cehennemi Bangladeş’te, asgari ücretin arttırılması talebiyle eylem yapan tekstil işçilerine saldıran polis 3 işçiyi katletti. Güney Asya ülkesi Bangladeş’in en büyük liman kenti Çittagong’da yaşanan polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren 3 kişinin de erkek işçiler olduğu ifade edilirken, saldırı sırasında 150 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Polisin başkent Dakka ve Narayangaj kentlerindeki gösterilere müdahalesi sırasında ise 100 kişi yaralandı. Kapitalistler ve onların koruyucusu polis ise, fabrikaları mümkün olan en kısa sürede yeniden açma derdine düştü. Tekstil işçilerinin asgari ücreti birkaç ay önce arttırılmıştı, ancak protestocu işçiler ücretlerinin artışa göre ödenmediğini söyleyerek eylemlerine devam etmişlerdi. Tekstil işçilerinin, Güney Bangladeş’te süren grevi nedeniyle tekstil fabrikaları çalışmıyordu.

İşsizliğin ve yoksulluğun kol gezdiği Bangladeş’te işçiler kölece çalışma koşulları altında düşük ücretlere çalıştırılıyor. Sömürüye karşı başkaldıran işçilerin karşısına ise polis, ordu, acil saldırı birlikleri ve diğer devlet organları dikiliyor. Bangladeş devleti, şimdiye kadar gerçekleştirilen işçi eylemlerinde defalarca kez terör estirdi. Polis saldırıları sırasında yüzlerce işçi yaşamını yitirdi.


Polisten üniversite işgali

Orta Amerika ülkesi Porto Riko’da üniversite öğrencilerinin eylemi polis tarafından bastırıldı. Rio Piedras kentindeki Porto Riko Üniversitesi’nde, yargıtayın öğrencilerin yapmayı planladığı boykotu yasadışı ilan etmesinin ardından yapılacak eylemleri önlemek için kolluk güçleri devreye girdi. İsrail yapımı Uzi marka makineli tüfek ve otomatik silah taşıyan 300’den fazla polis öğrencilerin daha önce duyurduğu boykot eylemini engellemek için üniversiteye konuşlandı. Üniversite yönetimi ise konser dahil fakültedeki bütün sosyal etkinlik izinlerini iptal ettirerek baskıcı uygulamalarını devreye soktu.

Üniversitenin vergi krizini gerekçe göstererek Ocak 2011’den itibaren geçerli olmak üzere 800 dolar harç kararı alması öğrencileri harekete geçirdi. Öğrenci liderleri 800 dolarlık harcın yüzde 300’den fazla bir artışa denk düştüğünü söylüyor.

Rio Pedros kampüsünün bir geçişinin önünde eylem yapan doktora öğrencisi Carlos Poventud Salı sabahı gözaltına alınırken, Poventud, 30 Aralık’ta mahkemeye çıkarılmak üzere kefaletle serbest bırakıldı.


 

 

İtalya’da öğrenciler sokakta

İtalya’da Başbakan Silvio Berlusconi’nin parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ndeki güvenoylaması sırasında kitlesel ve militan sokak gösterileri gerçekleştirildi.

14 Aralık günü gerçekleşen ve Berlusconi’nin 311’e 314 oyla “kılpayı” geçebildiği oylama sırasında, öğrencilerin başını çektiği kitlesel eylemler ve sokak gösterileri düzenlendi. Eğitim Üniversite ve Araştırma Bakanı Maria Stella Gelmini tarafından hazırlanan kararnameyle gündeme gelen “eğitim reformu” başta olmak üzere, Berlusconi hükümeti eliyle hayata geçirilen yıkım saldırılarına dönük öfkenin öne çıktığı eylemlerde mücadele kararlılığı vardı.

İtalya’da gerçekleştirilen eylemlerin merkezi başkent Roma’ydı. Yaklaşık iki hafta önce onaylanan “yüksek öğrenim reformu”na karşı geçtiğimiz ay başlayan eylemlerin devamı niteliğindeki protestolarda, Roma sokaklarında yüzbini aşkın kişi toplandı. Temsilciler Meclisi’ndeki oylama sırasında gerçekleşen eylemlerde, polisler parlamento binasına giden yolları kapatarak buraları adeta ablukaya aldı. Eylemlerde polis gaz bombası kullanarak öğrencilere müdahalede bulundu. Kentin birçok noktasında ise öğrenciler taleplerini haykırarak, kendilerine müdahale eden polislerle çatıştı.

Milan’daki gösteriler sırasında ise 50’ye yakın eylemci borsayı işgal etti. Eylemciler işgal eylemi sırasında “Siz bir avuç vurguncu ırkçısınız” yazılı pankart açtılar.

3 bine yakın öğrenci Sicilya bölgesinde bulunan Katanya’nın merkezine yürüyüş düzenledi. Palermo’da ise öğrenciler havaalanında kısa süreli oturma eylemi düzenlediler. Eylem sırasında öğrenciler “Hepsini bloke edelim, hepsi gitsin” şiarlı pankart açtılar.

Bari, Cagliari, Genoa, Napoli ve Torino kentlerinde de öfkeli protestolar gerçekleştirildi.


Hamburg’da SPD işgali

Almanya’nın Hamburg kentinde yaklaşık 50 üniversite öğrencisi, üniversite harçlarını protesto etmek amacıyla Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Hamburg parti teşkilatı binasını işgal etti. Üniversite öğrencileri, harçların kaldırılmasını talep etti. “Harçlara Karşı Eylem Günleri” sloganıyla üniversite öğrencileri tarafından eylemler gerçekleştiriliyor.