03 Aralık 2010
Sayı: SİKB 2010/46

 Kızıl Bayrak'tan
WikiLeaks ifşaatını emperyalizme sadakat gösterisine dönüştürdüler.
AKP hükümeti ABD emperyalizmine sadakatini ispatlama telaşında!
WikiLeaks belgeleri: Çürüme,
kokuşma ve küstahlığın kanıtları
MESS dayatmalarına Gebze’den kitlesel yanıt
İşçiler 28 Kasım mitingini
değerlendirdi
“Sonuna kadar direneceğiz!”
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Aralık Ayı
CHP’nin “yeni” imajına işçi tokadıı
Akdeniz Çivi işçileri
CHP’yi işgal etti!
Buca Belediyesi’nde
taşeron işçiler direnişte!
KESK’te genel kurullar süreci ve Sosyalist Kamu Emekçileri’nin temel mücadele ilkeleri
Bürokratik çürümeye karşı KESK’e ve değerlerine sahip çıkalım!
İzmir’de coşkulu “Ekim devrimi ve ulusal sorun” paneli..
Ankara’da “Ekim Devrimi ve
Ulusal Sorun” paneli
TEKEL işçilerinin
mücadelesi sürüyor..
BETESAN’da direniş ateşi büyüyor!
Essen’de ırkçı
etkinlik engellendi.
İsviçre'de ırkçı yasa kabul edildi
Kuzey-Güney Kore çatışması
üzerine… - S.Yalçınkaya
25 Kasım’da kadınlar alanlara çıkt
Haydarpaşa Garı yanarken.. N. Asya.
KESK’li tutuklularla dayanışmaya!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MESS dayatmalarına Gebze’den kitlesel yanıt

“Kuralsız ve güvencesiz
çalışmaya hayır!”

Birleşik Metal-İş Sendikası “Kuralsız ve güvencesiz çalışmaya hayır!” şiarıyla Gebze’de 28 Kasım günü miting gerçekleştirdi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen binlerce metal işçisinin katıldığı miting oldukça coşkulu bir atmosferde geçti. MESS Grup TİS görüşmeleri sürecinde anlaşmazlık zaptı tutulmasının ardından Birleşik Metal’in aldığı eylem kararları kapsamında yapılan miting ile metal işçileri MESS ve sermayenin saldırılarına karşı mücadele kararlılıklarını bir kez daha dile getirdiler.

Miting için, çeşitli fabrikalardan Birleşik Metal üyesi metal işçileri, DİSK’e bağlı sendikalar, ilerici ve devrimci kurumlar saat 12.00’de Gebze Trafo Meydanı’nda buluştu. Kitle buradan mitingin gerçekleştirileceği Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Uluslararası Metal İşçileri Konfederasyonu’ndan temsilcilerin de yer aldığı mitingde metal işçilerini aileleri de yalnız bırakmadı.

Yürüyüş kortejine coşku hakimdi

En önde “Güvencesiz ve kuralsız çalışma yasalarına hayır! / Birleşik Metal-İş” pankartı açılırken bu pankartın arkasından sendika yöneticileri yürüdü. “Metal işçileri insanca yaşam için ortak mücadeleye” pankartı arkasına fabrikalar sıralandı.

Gebze, Eskişehir, Düzce, Anadolu, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Düzce ve Trakya illerinden metal işçileri fabrika pankartlarıyla mitinge katılım sağladı.

Metal işçilerinin kortejlerinin önünde Gebze Şubesi yer aldı. Akkardan, Areva, Arfesan, Arpek, Çayırova Boru, Dostel, Kroman, Makine Takım, Legrand, Poly Metal, Kürüm Demir, Yücel Boru, Sarkuysan işçilerinin yanısıra sendikal hakları için işgal eylemi gerçekleştiren ÇEL-MER işçileri de mitinge katıldı. Bosal Mimaysan işçilerinin kortejinde işçi ailelerinin katılımı dikkat çekti.

Birleşik Metal Anadolu Şube’de örgütlü Başöz Enerji, Çemaş Döküm, Çimsataş ve Yücel Boru’dan işçiler de mitinge katıldı.

Birleşik Metal İstanbul 1 Nolu Şube pankartı arkasında ise Isuzu, ABB, Penta, Remas, Anadolu Motor, Aksan, Aks Otomotiv fabrikalarından işçiler yürüdü.

Birleşik Metal Bursa Şubesi pankartı arkasında Prysmian ve SCM işçileri yürürken Trakya Şube pankartı arkasında ise Disa Otomotiv işçileri yer aldı.

Demisaş, Doruk işçileri, Entil, Hapalki, Renta işçileri de Eskişehir Şube pankartı arkasında yürüdüler.

Kocaeli Şube’ye bağlı fabrikalardan ise Standart Depo Raf Sistemleri, Anadolu Döküm, Cem Bialetti, BEKAERT, AD Demirel, Trakya Sanayi, Baysan Trafo işçileri de mitingde yer aldılar. Ayrıca ilk kez toplu sözleşme imzalayan Elkim işçileri Kocaeli Şube’nin arkasında yer aldılar.

Düzce’deki direnişleri kazanımla sonuçlanan ve işe geri alınan MAS-DAF işçileri mücadele coşkularıyla mitinge katıldı.

İstanbul 2 Nolu Şube pankartı arkasında Güven Elektrik, Ejot Tezmak, Konvekta, RSA, Pancar Motor, Paksan ve Gimsan fabrikaları göze çarptı.

Yürüyüş sırasında ayrıca fabrika kortejleri içinden çok yaygın olmasa da “Geliyor, geliyor genel grev geliyor!” sloganları yükseldi.

Metal işçilerine anlamlı destek

Mitinge katılım sağlayan sendikalar arasında Genel-İş ve Nakliyat-İş dikkat çekerken Genel-İş; Avrupa, Anadolu ve Kocaeli şubeleriyle mitingde yer aldı. Dev Sağlık-İş ve Emekli-Sen de mitingde yer alan sendikalar arasındaydı.

Gebze Sendikalar Birliği pankartı arkasında Gebze yerelindeki sendikalar yürürken TEKEL işçileri, BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan ve İleri Elektro Kimya direnişçisi de metal işçilerinin yanındaydı.

Mitingde, Metal İşçileri Birliği (MİB) de“MESS dayatmasına ve ihanete karşı grev komitelerinde birleşelim, direnişe hazırlanalım! / Metal İşçileri Birliği” pankartıyla katıldı.

Ayrıca alanda Metal İşçileri Bülteni ve “İhanet şebekesini dağıtmak ve satış sözleşmesini yırtmak için görev başına!” başıklı bildirinin dağıtımı gerçekleştirildi.

BDSP, “Kölelik dayatmalarına ve güvencesiz çalışmaya karşı birleşik-militan mücadeleye!” pankartıyla katıldığı mitingde metal işçilerinin mücadelesine omuz verdi. BDSP korteji yürüyüş sırasında ve alanda polis tarafından taciz edildi. BDSP’lileri yakın çekim yaparak kameraya almak isteyen polis BDSP’lilerin müdahalesi üzerine geri çekilmek zorunda kaldı. Yürüyüş sırasında ve alanda ayrıca Kızıl Bayrak gazetesi metal işçilerine ulaştırıldı.

Sermayenin ve MESS’in saldırılarına karşı mücadele çağrısı

Miting programı Bandista’nın sahne almasıyla başladı. Ardından söz alan Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Sendikal Hak İhlalleri Sorumlusu Hywon Chong, konuşmasına metal işçilerini selamlayarak başladı. Dünyanın her yerinde güvencesizliğe karşı ortak mücadele edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Mitingin ana konuşmasını yapan Birleşik Metal Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, konuşmasının ilk bölümünde sermayenin genel plandaki saldırılarını ele aldı. Ulusal İstihdam Projesi’ne dikkat çeken Serdaroğlu, kuralsız, esnek çalışma koşulları, taşeronlaştırma vb. başlıklar halinde saldırıların kapsamına değindi. Bunun hükümet ile sermaye arasında bir uzlaşı ve anlaşma ile uygulanmaya çalışıldığını vurguladı.

Konuşmasının ikinci bölümünü metal TİS’lerine ayıran Serdaroğlu, metal işçilerine süreçle ilgili bilgilendirmede bulundu. Türk Metal’in satış anlaşması üzerine de görüşlerini belirten Serdaroğlu, Türk Metal’e yüklendi ve imzalanan anlaşmayı teşhir etti. Türk Metal üyelerine bir kez daha istifa çağrısı yapan Serdaroğlu, Türk Metal’in imzaladığı anlaşmanın dahi Birleşik Metal’in basıncı ve verdiği mücadele sonucu oluştuğunu dile getirdi. Türk Metal üyelerinin bu örgüte dönük tepkilerini yeterince dile getirememelerinin arkasında yılların sindirilmişliğinin yattığına dikkat çeken Serdaroğlu, Birleşik Metal’in son dönemde başarıyla sonuçlandırdığı direnişlerini sıraladı. Birleşik Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinde esnek çalışma uygulamalarına izin vermediklerini dile getirdi.

Serdaroğlu, saldırının tek başına metal işçileriyle püskürtülemeyeceğini, başta metal işçileri olmak üzere DİSK’in topyekün kuralsızlaştırma ve güvenceli iş talebiyle mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Serdaroğlu’nun konuşmasını dikkatle dinleyen metal işçileri, özellikle Türk Metal’in teşhiri sırasında alkış, slogan, ıslık ve yuhalamalarla tepkilerini dile getirdiler.

Serdaroğlu’nun konuşmasını Süleyman Çelebi’nin işçilere hitaben yaptığı konuşma izledi. Çelebi, Türk Metal’in işçilere ihanet ettiğini belirterek mücadele vurgusu yaptı. Önümüzdeki dönem DİSK’in çeşitli eylem ve kampanyalar örgütleyeceğini, güvencesizlik ve kuralsızlıkla ilgili saldırıları işleyeceklerini söyledi. Miting Bandista’nın şarkılarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Gebze