04 Haziran 2010
Sayı: SİKB 2010/22

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist-siyonist saldırganlık dizginlemenin tek yolu halkların birleşik militan direnişidir!
İsrail’in kanlı katliamı, tepkiler ve tuzaklar
İsrail’e selam, Heronlara devam!
İsrail vahşeti çeşitli illerde eylemlerle protesto edildi
Emek ve meslek örgütlerinden siyonist vahşete ilişkin açıklamalar
Gibbs: “ABD ve İsrail arasındaki ilişki değişmez”
Siyonist rejimin şeflerinden
arsızlık döküldü
Kürt hareketini tasfiye saldırısı sürüyor...
IMF ve asalak patronlar kıdem tazminatına göz dikti
İşçi ve emekçi hareketinden..
TÜMTİS Genel Başkanı
Kenan Öztürk ile konuştuk...
Sendika bürokrasisi sınıf hareketinin gelişme dinamiklerini baltalamaya çalışıyor
TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ile UPS’deki direniş süreci üzerine konuştuk
TMMOB Genel Kurulu gerçekleşti..
SOKAK Üniversitesi’nde
gelecek sorunu tartışıldı
Rektörlük-sivil faşit-polis işbirliğine son!
Siyonist barbarlar katliamlara
devam ediyor!
Avrupa’da mücadele yayılıyor!
Parti ve devrim şehitleri
Essen’de anıldı
İzmir’de Şerzan Kurt
için kitlesel eylem
İnciraltı Katliamı
örtbas edilmeye çalışılıyor!
AKP’den şimdi de sahte “kadın istihdamı” açılımı!
CHP’yi yeniden
düzenleme operasyonu
Haluk Kırcı tahliye edildi
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden..

Kundura işçileri direnişte!

Türkiye’nin önde gelen ayakkabı üreticilerinden biri olan Yeşil Kundura’nın Çorlu Edirne Yolu üzerinde bulunan fabrikasında çalışan ve Türk-İş’e bağlı Deri-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler işten atma saldırısına maruz kaldı. Fabrikadaki sendikalaşmayı engellemek için 3 kadın işçiyi ‘iş daralması’ bahanesiyle işten atan Yeşil Kundura patronuna karşı deri işçilerinin yanıtı direniş oldu

Cat, Harley Davidson, Hush Puppies, Crocs, Merrell, Wolverine, Land Rover, Adidas, Nike, Puma ve Converse gibi dünyaca ünlü markaların da satışını yapan Yeşil Kundura sefalet ücreti ve kölelik koşulları altında çalıştırdığı işçilerin sendika hakkını baskı ve işten atmalarla sindirmeye çalışıyor.

Bünyesinde çalışan 5-10 senelik işçilere 550-600 TL ücreti reva gören Yeşil Kundura patronu, 2009 yılı içinde işçilerin ikramiye haklarını gasp etti. Sendika üyesi işçiler üzerindeki baskılarını arttıran Yeşil Kundura patronu, işçileri tek tek odalara çekerek sendikadan istifa baskısında bulunurken işçilerin akrabaları yoluyla da sendikal örgütlenme üzerindeki saldırılarına hız verdi.


Bilgi emekçilerine akademisyenlerden destek

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yürütülen sendikal örgütlenme mücadelesine akademisyenlerden destek geldi. Aralarında Prof. Dr. İzge Günal, Prof. Dr. Aziz Konukman, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. İzzettin Önder, Prof. Dr. Rıfat Okçabol, Prof. Dr. Tülin Öngen, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Prof. Dr. Yüksel Akkaya’nın da bulunduğu 169 akademisyen işten atılan sendika üyelerinin işlerine iade edilmesini ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara son verilmesini istediler.


Tersaneler ölüm kustu

Tuzla’da kurulu Selahattin Arslan Tersanesi’nde biten bir geminin kızağının çekilmesi sırasında işçiler vinç yerine kullanılınca 23 yaşındaki Metin İnanır isimli tersane işçisi üzerine vinç bomunun düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. Ramazan Kocatepe isimli işçi ise ağır yaralandı.

Deniz Raspa Boya adlı taşeron firmada çalışan işçilerden Metin İnanır’ın cesedi morga kaldırılırken İnanır’ın evli ve eşinin 3 aylık hamile olduğu ifade edildi.


Fırınlarda toplu sözleşme imzalandı

Tüm Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası ile Tek Gıda-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

Ankara’da kurulu 140 fırın işyerinde çalışan Tek Gıda-İş üyesi yaklaşık 1200 işçiyi kapsayan 19. Dönem Toplu-İş Sözleşmesi kapsamında fırın işçilerinin ücretlerine birinci yıl %9, ikinci ve üçüncü yıllarda ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca aylık sosyal yardımlarda da artış sağlandı.


Koşuyolu’nda işten çıkarmalar protesto edildi

26 Mayıs eylemi kapsamında Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde iş bırakma eylemi gerçekleştiren Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi sağlık işçilerinden 4’ünün işten atılması 28 Mayıs günü gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi.

Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasına işten atılan taşeron sağlık işçileri, sendikalaştıkları için işten atılan direnişçi Samka Metal işçileri ve TEKEL işçileri de katıldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin de katıldığı eylemde ilk olarak işten atılan işyeri temsilcisi Ziya İncedere konuşma yaptı. İncedere, 10 aydır sendikal çalışma içerisinde olduklarını ve 2 ay önce taşeron firmanın değişmesi ile zaten kötü olan çalışma koşullarının daha da kötüleştiğini ifade etti.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise TEKEL işçileri ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini söyledi.


Procast’ta baskılar sürüyor...

Tuzla Boya ve Vernikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Procast Metal fabrikasında işten atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Procast işçileri her gün fabrika önüne gelerek sendika haklarına sahip çıkıyorlar. Yine işçiler tarafından BVOSB’de çalışan diğer işçilerin dayanışmasını sağlamak amacıyla her Cuma namazı çıkışında cami önünde direniş süreçlerini anlatan bildiri dağıtımı gerçekleştiriliyor. Bölgede bulunan diğer işletmelerin patronlarının rahatsızlığı sonucu dağıtımlar sırasında hem patronların adamları hem de güvenlikler tarafından işçiler sürekli taciz ediliyor.

Sendikanın fabrikadaki üye çoğunluğunu elde etmiş olması karşısında kuduran Procast patronu her gün yeni yeni seanslar eşliğinde baskının dozunu arttırarak işçileri sendikadan istifaya zorluyor. Destek ziyaretlerinin azlığından şikayet eden işçiler direnişleriyle dayanışmanın artmasını bekliyorlar.


Batman’da TEKEL işçilerinden Atalay protestosu

AKP İl Danışma Meclisi ve Türkiye Buluşmaları Toplantısı’na katılmak için Batman’a giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay, direnişçi TEKEL işçilerinin protestosunun hedefi oldu.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal ile birlikte Batman’a giden Atalay, Vali Ahmet Turan’la görüşmesinin ardından Muğla’da polislerce kurşunlanarak katledilen Şerzan Kurt için kurulan taziye çadırına ziyarette bulundu. Sermaye düzeninin has sözcülerinden Atalay, iki yüzlülükten ibaret  ‘dayanışma ziyareti’ sonrasında AKP İl Danışma Meclisi ve Türkiye Buluşmaları Toplantısı için Batman Kapalı Spor Salonu’na hareket etti.

TEKEL işçileri ise Bakan Atalay’ın Batman’a gelmesi üzerine sermaye hükümetine dönük tepkilerini dile getirmek için eylem gerçekleştirdiler. Spor salonuna girişleri polisler tarafından engellenen TEKEL işçileri, bekledikleri güzergahtan geçmeyen Atalay’ı alkış ve sloganlarla protesto ettiler. TEKEL işçileri açıklamanın ardından sloganlar atarak eylemlerini sonlandırdılar.


TMMOB’den “güzel öldüler” protestosu

TMMOB 41. Dönem Olağan Genel Kurulu’na katılan delegeler Kızılay’da gerçekleştirdikleri eylemle Ömer Dinçer’in, iş cinayetine kurban giden madenciler için kullandığı “güzel öldüler” ifadelerini protesto ettiler. TMMOB üyeleri, Madenci Anıtı önüne “Kazalar kader değildir / TMMOB 41. Genel Kurulu Delegasyonu” yazılı siyah çelenk bıraktılar.

“Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İş cinayetleri durdurulsun!”, ”Madenlerde ölüm kader değildir!” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından anıta gelindiğinde katledilen madenciler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

TMMOB üyeleri eylemde kollarına siyah kurdela bağlarken basın açıklamasını TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun gerçekleştirdi. Torun, “Madenlerde yaşanan ölümler kader değildir. Tüm bu yaşananlar iş cinayetleridir” diyerek ölümlerin, yetkililerin dediği gibi madencinin kaderi olmadığını, sadece emek sömürüsü, özelleştirme ve taşeronlaşmanın sonucu olduğunu ifade etti.