İçindekiler:

25 Ekim 2021
Sayı: KB 2021/Özel-37

İşçi sınıfını bekleyen kapsamlı yıkım saldırısı
Vahim gidişatı işçi sınıfı ve emekçiler durdurabilir
Emperyalizmin ve işbirlikçilerin Taliban riyakarlığı
“Balık baştan kokar”
Peker’in ifşaatları ve SADAT
Metal işkolunda vahşi sömürü tablosu
Coşkulu İşçi-Emekçi Mitingi
İşyerlerinde kadına şiddete karşı mücadele
Alba direnişçisinden Ekmek ve Gül’e...
Reformizm ve devrim - H. Fırat
Paris Katliamı’nın 60. yılı
NATO’nun Rusya ile çatışma hazırlıkları
Pandora’da “UMUT” var!
Almanya’da işçiler mitinge hazırlanıyor…
AB dış sınırlarında “ölümüne yıldırmak”
İsviçre’de kitlesel iklim eylemi
İsviçre’de kadın cinayetleri ve şiddet
Mesleki Eğitim Merkezi: Sömürüye yasal kılıf
Boğaziçi’nde direniş hız kesmiyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İsviçre’de kitlesel iklim eylemi

 

Glasgow’da yapılacak olan Dünya İklim Konferansı’nın başlamasından bir hafta önce, dünyanın yüzlerce kentinde olduğu gibi İklim Grevi Hareketi Cuma günü İsviçre’de de sokaklara çıktı. Yapılan eylemlerle, hükümetler üzerinde “nihayet harekete geçme” baskısının artırılması ve saptanan iklim hedeflerine ulaşması için gerekli önlemlerin alınması hedefleniyor.

Eylemi örgütleyenlerin verdiği rakamlara göre Bern’deki mitinge 3500 kişi katıldı. “2030’a kadar net sıfır mümkün” pankartlar ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı. Gençlerin yoğunluklu olarak katıldığı eylemde ilk olarak katılımcılar Bundesplatz’da bir araya geldi. Atılan sloganlar eşliğinde Bern merkezine doğru yürüdüler.

Mitingde ve yapılan konuşmalarda sosyal ve ekolojik iklim koruma önlemleri talebi yükseltildi. İklim krizinin küresel etkilerinin çok daha belirgin hale geldiğinde işaret edildi.

Biel’de gerçekleşen mitinge de yüzlerce kişi katıldı. Basel’de de akşam saatlerinde yüzlerce kişi De Wette Park’ta toplandı. Konuşmacı, iklim krizinin tüm hızıyla devam ettiğini ve gerekli olan somut önlemlerin alınacağı vaatlerinin lafta kaldığını vurguladı.

Bellinzona ve Neuchâtel’de eylemler yapıldı.

Cenevre’deki gösteriye ise iki bin kişinin katıldığı belirtildi. Kitle kent merkezinde BM Genel Merkezi’ne yürüdü.

İsviçre’deki İklim Grevi Hareketi, İsviçre’nin iddialı uluslararası önlemleri savunmasını ve yerel emisyonları hızla azaltmasını talep ediyor.

İddialı önlemler bekleniyor

26. BM İklim Değişikliği Konferansı 31 Ekim’de İskoçya’nın Glasgow kentinde başlıyor. Birçok ülkenin iklim koruma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için eleştiriye hedef oldu ve olacak.

Uzmanlara göre vaatler yerine getirilmediği için 2015 yılında Paris İklim Anlaşması ile paylaşılan küresel ısınmayı sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece ile sınırlama hedefinin çok uzağında kalınıyor.

Kızıl Bayrak / İsviçre

 

 

 

 

 

Dünyadan grev ve eylemler

 

Güney Kore’de yarım milyon işçi grevdeydi

Güney Kore’de inşaat, ulaşım, hizmet ve diğer sektörlerden yaklaşık 500 bin işçi 20 Ekim’de uyarı grevi düzenledi. İşçi sendikalarının ocak ayında tüm kentlerde düzenlemeyi planladığı mitingler öncesi uyarı niteliğinde olan büyük grev, ülkenin 1,1 milyon üyesiyle en büyük sendikalar birliği olan Kore Sendikalar Konfederasyonu’nun (KCTU) öncülüğünde gerçekleşti.

Çoğu sektörde iş bıraktıran grevin ana talepleri, sözleşmeli işçiliğin sona erdirilmesi ve tüm çalışanlara güvenceli iş sağlanması. Pandemi sonrası ekonomide tekrar yapılandırma kararlarında işçilerden yana adalet tanınması ve eğitim, sağlık durumu, barınma gibi esas hizmetlerin kamulaştırılması da diğer talepler olarak öne çıktı.

Dünyada yıllık en uzun çalışma saatlerine sahip ülkelerden biri olan Güney Kore, Idareli İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler aralarında en yüksek iş cinayeti oranlarında üçüncü sırada yer alıyor. Ülkede yüzde 40’ı aşkın işçi kayıt dışı kabul ediliyor ve Samsung, Hyundai, LG gibi dev şirketlerde sayısız sömürü örnekleri mevcut. Geçen yıl işten çıkarmalara aleyhinde LG Twin Towers’ın önünde 136 gün nöbet tutan işçilerin uyurken üstüne su dökmesi için şirketten görevlilerin belirlenmesi büyük tepki çekmişti.

Kömür madenciliği şirketi olan Korea Coal’daki maden işçileri ise ağır çalışma koşulları ve kömür tozunu solumaktan kaynaklı sağlık durumu sorunları yaşıyor. Bir kömür madencisi, Truthout gazetesine yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Hükümet madenlerde işgücünü güya yarıya azalttı, böylece iki kişinin yapabileceği işi tek kişi yapıyoruz. Burada hasta olmayan kimse değil. Ülkede ortalama olan bir maaşın yarısını bile alamıyoruz.”

Hollanda’da kira eylemine polis saldırdı

Hollanda Rotterdam’da yüksek ev kiralarından dolayı yaşanan barınma krizi protesto edildi.

“Evler kâr için değil, insanlar için” denilen eyleme polis saldırdı. Yaklaşık 7 bin kişinin katıldığı eylemde Afrikaanderpark’ta Rotterdam-Zuid Markthal’daki Erasmus Köprüsü’ne yürüyüş düzenlendi. Erasmus Köprüsü’nde polis eyleme saldırdı ve 50 kişiyi gözaltına aldı.

Aynı vurguyla geçtiğimiz ayda Amsterdam’da eylem yapılmıştı.

Şili’de eylemler

Şili’de Ekim ve Kasım 2019’da gerçekleşen eylemlerin 2. yıldönümü vesilesiyle ülkenin çeşitli yerlerinde yürüyüşler düzenlendi. Yerel medyanın aktardığına göre, işçilerin, öğrencilerin katılımıyla 50’ye yakın gösteri yapıldı.

Sosyal medyadan yapılan eylem çağrıları sonrası konut, sağlık, eğitim ve çalışma haklarının iyileştirilmesinin talep edildiği eylemler gerçekleştirildi. Öte yandan eylemler Anayasa Komisyonu’nun yeni anayasa taslağı hazırlamaya başlayacağı güne denk geldi.

İngiltere’de temizlik işçileri grevde

İngiltere’nin Brighton kentinde maaşlarına zam talep eden temizlik işçileri yaklaşık iki haftadır grevdeler.

Yerel mecliste görüşmelerin başarısız olması durumunda grevi 30 gün daha sürdüreceğini belirten temizlik işçilerine işçiler ve sanatçılar da destek verdi.

İşçi sendikası ile Brighton ve Hove Şehir Konseyi arasında görüşmelerin sürdüğü belirtildi.