İçindekiler:

26 Eylül 2021
Sayı: KB 2021/Özel-34

Üniversiteler açılırken…
Gençliğe dair yalanlar ve gerçekler
Bu çürümüş düzeni barındırmayacağız!
Parasız, nitelikli, ulaşılabilir barınma!
“Barınamayanlar”a karşı yalanlar
Yüz yüze eğitimde önlem yerine boş vaaz!
İktidar sona yaklaştıkça saldırganlaşıyor
İşçi Emekçi Mitingi deklarasyonu
AdkoTurk ve Bel Karper işçilerine saldırı
Sinan ve Dersim - Baki Duman
EKİM - Teslim Demir
İki eğilim ve sosyalizm
Sosyal medya saldırısı Meclis’te
“Hapishaneler her kesimi ilgilendiriyor”
AUKUS paktı
“MED9 Zirvesi” ve Türkiye
Hayatı havalandıran Abdal
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“MED9 Zirvesi” ve Türkiye

C. Ozan

 

Yetmişlerden bu yana süregelen bir bunalım içerisinde debelenen kapitalist sistemin sorunları gün geçtikçe içinden çıkılmaz hale geliyor. Ağırlaşan hegemonya bunalımı, keskinleşen uluslararası rekabet, gittikçe artan silahlanma ve militarizm, süreklileşen bölgesel savaşlar günümüz dünyasının başat gündemleridir.

Sistemin uluslararası ve bölgesel aktörleri, gittikçe çeşitlenen ve artan bu sorunlara, ardı ardına zirveler düzenleyerek sözüm ona çözüm arıyorlar. Bu zirvelerden biri de geçtiğimiz günlerde, Akdeniz’e kıyısı bulunan AB üyesi ülkeler tarafından gerçekleştirildi. 17 Eylül 2021’de Atina’da, “MED9” (Avrupa Birliği üyesi Güney Avrupa Ülkeleri) ismiyle yapılan zirveye Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, G. Kıbrıs, Hırvatistan, Slovenya ve Malta’dan oluşan dokuz ülke katıldı. Daha önceki yıllarda 7 ülkeyle yapılan bu yılki zirveye, Hırvatistan ve Slovenya da dahil oldu. Çeşitli konuların konuşulduğu zirvenin ardından bir deklarasyon yayınlandı.

Yunan devleti zirve için yoğun güvenlik önlemleri alırken, Atina’da 06.00-24.00 saatleri arasında eylem yasağı ilan edildi. Yasağa rağmen, Atina’da zirveye yönelik protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Zirvelerin değişmez gündemi göç ve iklim krizi

Son yıllarda gittikçe artan, aciliyet kazanan ve bu haliyle dünya gündeminin üst sıralarına tırmanan göç, mülteciler ve iklim krizi “MED9” zirvesinin de ana gündemlerini oluşturdu.

Yakın zamanda Afganistan’da yaşanan gelişmelerin tetiklediği mülteci krizinin, başta Türkiye olmak üzere, Yunanistan, Kıbrıs ve İtalya’yı etkilediği belirtilerek, hızlanan göçün önlenmesine ilişkin tavsiyeler sıralandı. Bunun için Türkiye’nin yanı sıra, Afganistan’a komşu ülkelere de mali yardımda bulunulması gerektiği ifade edildi.

Katılımcı tüm ülkeler göçmen krizi konusunda Türkiye ile işbirliğinin devamından yana görüş belirtirken, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, şimdiye kadar göçmenlere yönelik insanlık dışı politikaların mimarlarından biri değilmiş gibi, “sığınmacıların aletleştirilmesine izin verilmemesi gerektiğini” söyledi ve devamında da, “Yunanistan’ın Türkiye ile sınırlarında 2020 yılının başlarında yaşanan olayların tekrarlanmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini” iddia ederek tam bir ikiyüzlülük sergiledi.

Daha geçtiğimiz ağustos ayında Yunanistan ile Türkiye arasında defalarca gidip gelen ve en sonunda Türkiye tarafında beşerli gruplar halinde denize atılan 45 göçmenden bazılarının akıbeti hala bilinmiyor. Zirvede insani pozlara bürünen Miçotakis ve ortakları bunlardan habersiz olamazlar. Dolayısıyla mülteci sorunuyla ilgili ifade ettikleri ve planladıklarının hiçbiri bu soruna insani sınırlarda bile bir çözüm bulmaya yönelik değil. Yaptıkları tek şey sınırları daha geçilmez kılmak, bazı ülkelere rüşvet vererek mültecileri oralarda insanlık dışı koşullarda tutmasını sağlamaktır. Yunanistan’ın bulduğu bir başka “çözüm” ise yeni kamplar inşa etmektir. Yunanistan yakın zamanda Samos adasında yeni bir mülteci kampı inşa etti.

“MED9” zirvesinin bir başka önemli gündemi ise küresel ısınmaya bağlı olarak gittikçe ağırlaşan iklim krizi idi. Geçtiğimiz yaz yoğun olarak yaşanan sıcak hava dalgaları, kuraklık, orman yangınları, aşırı yağışlar ve sel baskınlarının özellikle Akdeniz ülkelerini oldukça olumsuz etkilediği belirtildi. Bunun ekonomide ve ekosistemde ciddi sorunlara yol açtığı ifade edildi.

Düzensiz göç konusunda olduğu gibi, iklim krizi konusunda da konuşulanların çoğu lafta kalmaya mahkumdur. Çünkü bırakalım bu sorunların sebeplerine eğilip, onları adım adım ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler almak, bu sorunun kimi sonuçlarını hafifletmek konusunda bile hiçbir ciddi adım atılmıyor. Ki böyle bir şey sistemin doğasına aykırı olurdu zaten. Dünyadaki sıcaklığın 1,5 derece ile sınırlandırılması için verilen tarihler gittikçe ileri atılıyor. Önce 2030’a kadar deniyordu, şimdilerde gittikçe 2050 hedeflerinden bahsedilmeye başlandı. İklim krizi konusunda alınan tek somut karar, 2030 yılına kadar 3 milyar ağacın dikileceği yönünde verilen vaat oldu.

Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’ye uyarı

“MED9” zirvesinde Türkiye’yi ilgilendiren Kıbrıs ve Doğu Akdeniz gibi sorunlar da gündeme geldi. AB, Türkiye’ye, Güney Kıbrıs’ın deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile ilgili diyalog çağrısına olumlu cevap vermesi istemini yineledi. Yine Kıbrıs sorunuyla ilgili, BM Güvenlik Konseyi’nin “iki toplumlu, iki bölgeli ve politik eşitliğe dayalı bir federasyon temelinde adil çözüm çağrısı” yinelenerek, “iki devletli çözüm önerilerinin kabul edilemez olduğu” vurgulandı.

Geçtiğimiz temmuz ayında Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret eden Erdoğan, “40-50 senemizi onların söyledikleriyle geçirdik, netice alamadık. O devir kapandı. Azınlık felsefesini kabul etmiyoruz” diyerek, iki devletli çözümde ısrar ettiğini göstermişti. Bu türden bir “çözüm”, Türk sermaye devletinin Kuzey Kıbrıs’ı, kirli işlerini gördüğü bir arka bahçe olarak kullanmaya ve içte milliyetçi propagandanın malzemesi olarak kullanmaya devam etme niyetini dışa vuruyor. Bu haliyle BM’ninkinden çok daha geri bir çözümdür kuşkusuz.

Ayrıca geçen yıl Tük sermaye devletinin BM kararlarını da çiğneyerek tek yanlı olarak ziyarete açtığı kapalı “Maraş Bölgesi” ile ilgili, yasadışı eylemlerinden dolayı Türkiye kınandı ve bu tür eylemlerin iptali için çağrıda bulunuldu.

Türkiye’deki dinci-faşist rejimin son yıllarda depreşen Neo-Omanlıcılığının ürünü fetihçi, saldırgan dış politikası da zirvede geniş eleştirilerle birlikte ortak bir tutuma konu oldu. Özellikle Saray rejiminin D. Akdeniz ve Ege’deki tek yanlı maden arama faaliyetleri kast edilerek, tüm devletlerin uluslararası hukuk ile deniz hukukuna uyması salık verilerek, tek yanlı eylemler ile provokasyonlardan kaçınılması, aksi takdirde bazı yaptırımlara gidilebileceği tehdidinde bulunuldu. Aynı konuda Miçotakis, “Türkiye’den Yunanistan’a, Kıbrıs’a ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırgan tutumuna son vermesini bekliyoruz” dedi.

Türkiye’deki saray rejimi, zirvede kendisine yönelik alınan kararlara, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç üzerinden yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Bilgiç, “Sonuç bildirisinin D. Akdeniz, Kıbrıs ve düzensiz göç konusundaki bölümlerinin, önceki senelerde olduğu gibi, taraflı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuk” olduğunu savundu. Devamında, bildiriye imza atan AB ülkelerini, “Yunanistan ve G. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin körü körüne peşinden giderek izledikleri tek yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmeye davet ettiklerini” ifade etti.

Anılan sorunlar konusunda iki tarafın da itham ve uyarılarına bakılırsa, bulunan çözümlerin geçici yatıştırmaların ötesine geçemediği, gelecekte benzer sorunların döne döne nüksedeceği anlaşılıyor.

Zirveler sisteme içkin sorunları çözemez

Emperyalist devletler arasında süren hegemonya yarışı, keskinleşen rekabet, sınırsız büyüme isteği, artan gelir uçurumu, korkunç boyutta gelişen silahlanma, artan göç dalgaları ve nihayetinde küresel ısınma ve iklim krizi... Bu sorunların tümü, kapitalist sistemin yapısından ve işleyişinden kaynaklanan sorunlardır. Barıştan bahsediyorlar fakat, silahlanmaya ayrılan bütçeleri kısmadıkları gibi sürekli arattırıyorlar. Gerilimin düşürülmesinden bahsediyorlar fakat, rekabette üste çıkmaya ve büyümeye endeksli ekonomiye devam ediyorlar. Sosyal adaletsizlikten devam vuruyorlar fakat, sosyal harcamaları gittikçe kısıyorlar. Göçü önlemekten bahsediyorlar fakat, ülkeleri işgal etmeye, bombalamaya ve iç karışıklık yaratmaya devam ediyorlar. Çevreyi korumaktan bahsediyorlar fakat, rant için daha çok orman yakıyorlar, artan enerji ihtiyacını daha fazla fosil yakıt tüketerek karşılamaya devam ediyorlar vb...

Dolayısıyla bu sorunları sürekli üreten ve büyüten sistemlerin başındaki şahısların ikide bir yaptıkları zirvelerin, paktların, bloklaşmaların, ittifakların veya anlaşmaların bu sorunlara cevap olması eşyanın tabiatına aykırıdır. Çünkü bunların bu ağır sorunların sebeplerine inmeleri ve onları ortadan kaldırmaya çalışmaları, kendi varlık sebeplerini ortadan kaldırmaları demektir.

Bundan dolayıdır ki, sistem sözcülerinin yaptıkları hiçbir zirveden işçi-emekçilerin ve ezilen halkların hayrına bir karar çıkması beklenemez. Aksine, onların payına her zaman yeni saldırılar ve yeni kısıtlamalardan başka bir şey düşmeyecektir. Bütün sorunların birinci dereceden muhatabı ve mağduru olan dünya halkları ve işçi sınıfı örgütlü bir şekilde sürece katılmadıkça, onların lehine hiçbir ciddi değişimin yaşanması mümkün değildir.

 

 

 

 

 

SNCF’de 3 bin işçi
işten çıkarılacak

 

Fransız Demiryolu şirketi SNFC CEO’su Jean-Pierre Farandou, 17 Eylül’de Fransız kanalı BFM TV’de 3 bin çalışanın işine son verileceğini ilan etti ve bunun “bir facia olmadığını” savundu. Bu küstahça açıklamanın ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni bir tren modelinin tanıtımı için Paris merkezinde bulunan Lyon Garı’na gitti. Sud Rail (Güney Demiryolu) sendikası, son süreçte demiryolu sektöründe çalışan emekçileri hedef alan sosyal saldırılardan dolayı Macron’u protesto etti. 

135 binden fazla çalışanı bulunan kamu şirketi SNCF, geçmişte de özelleştirilmek istenmiş ancak bu hedefe ulaşılamamıştı. Buna karşı SNCF, hükümetin neoliberal politikalarının hedefindedir. Macron, 2018’de özelleştirmenin önünü açan yasayı onaylamıştı. Buna dayanarak 2017 ile 2019 yılları arasında 7 bin işçi işten çıkarılmıştı.

Özelleştirmelerin 2018’de başlamasıyla saldırının adı ‘demiryolu reformu’ oldu.

2019’da ise sektörü rekabete açan Hareketlilik Rehberlik Kanunu (LOM) çıkarıldı. Halen burjuva iktidarın işten çıkarma saldırısının ilk hedefinde demiryolu çalışanları var.

İşten çıkarmaların faturasını demiryolu işçileri daha az personelle daha uzun çalışma saatleri ve ağırlaşan iş yüküyle ödüyor. Yakın zamanda İnfrapôle işçileri, Paris’teki Kuzey Garının raylarını temizlemek ve hazırlamak için yeterince çalışan olmadığını, çalışma koşullarının insanlık dışı olduğunu haykırmak için greve çıkmışlardı.

Devlet destekli saldırı

Seçildiği günden bu yana burjuvaziyle yakınlığıyla bilinen ve sermayenin çıkarlarının savunucusu olduğunu gösteren Emmanuel Macron, gelecek yıl yapılacak seçimlere hazırlanıyor. Görev süresinin sonuna gelen Macron, ‘emeklilik reformu’ karşıtı eylemlere, sarı yeleklilerin direnişine ve pandemiye rağmen, saldırıyı gündemde tutuyor. ‘Emeklilik reformu’ adıyla hazırlanan saldırıyı tekrar gündeme getiren Macron yönetimi, burjuvaziye hizmette sınır tanımadığını yeniden ispatlamıştır.

Birkez daha seçimlerde Fransız sermayesinin desteğini almaya çalışan Macron, hakları için en güçlü kavgayı veren demiryolu işçilerine karşı biriktirdiği öfkesini çok boyutlu saldırıları gündeme getirerek gösteriyor. 2019-2020 yıllarında yükseltilen sosyal yıkım karşıtı mücadelede ön saflarda yer alan SNCF ve RATP işçileri toplumun çoğunluğunun desteğini almış ve saldırıyı püskürtmüştü. Direniş karşısında yenilgi Macron’un içinde bir yara olarak kalmış görünüyor. 

Macron iktidarının sözcüsü Gabriel Attal, demiryolları işçilerinin sosyal haklarının ortadan kaldırılması için hazırlık yaptıklarını itiraf etti. Emeklilik yasası ve SNCF CEO’sunun işten çıkarma girişimleri dışında, yakın zamanda demiryollarında çalışanlar ve aileleri için bedava olan tren biletlerinin kaldırılması da gündemdeydi.

SNCF işçilerinin ücretlerine 8 yıldan beri zam yapılmıyor. SNCF’te çalışanların aylık ortalama ücretlerinin bin 400 ila bin 800 Euro arasında olduğu biliniyor. Buna rağmen demagojide sınır tanımayan CEO, demiryolu işçilerinin aylık ortalama 3.500 Euro aldıkları yalanını ortaya attı. Demiryolu işçilerinin herkesten çok ücret ve sosyal hak aldıkları algısı yaratmaya çalışan CEO, 37.500 Euro maaş aldığını, bunun ise demiryolunda çalışan bir işçinin yıllık ücretini en az ikiye katladığını gizlemeye çalışıyor.

Ağır çalışma koşullarına maruz kalan Transdev otobüs şoförleri de yeni toplu iş sözleşmesinde ücretlerinin düşürülmek istenmesi üzerine 6 Eylül’de greve gitti. Başka şehirlerde de toplu ulaşım çalışanları mücadeleye katıldı. Transdev ve Keolis toplu ulaşım firmalarına bağlı Reims, Dijon, Mulhouse, Lyon ve Grenoble kentlerindeki işçiler de grevler gerçekleştirdi.

Geçmiş deneyimler ve mücadeleler

Demiryolları işçilerinin özelleştirmeye karşı gerçekleştirdikleri mücadele geleneğine baktığımızda, 1995’de Fransa genelinde yapılan dev grevden üç sene sonra, 1998’de yine aynı saldırılara karşı direnişe geçilmişti. O dönem demiryolları işçileri enternasyonal bir hareket geliştirip kenetlenmiş, Fransa dışında İspanya, Portekiz, Yunanistan, Belçika, İngiltere ve Luxemburg’da aynı günde başlayıp, 13 gün süren grevler yaptılar. Sermaye devletini o tarihte dize getirmeyi başaran demiryolları işçileri, birkez daha aynı yoldan giderlerse gündemdeki sosyal saldırıları püskürtmekte güçlük çekmeyecekler.