İçindekiler:

21 Mayıs 2021
Sayı: KB 2021/Özel-19

Çürüme ve çöküş derinleşiyor...
Devrimci inisiyatifin önemi
Peker’in ifşaatları sürüyor...
Çeteleşen devlet gerçeği
Dinci gericiliğin Filistin riyakarlığı
Sermaye iktidarının gözdesi Diyanet
Bir “inşaat çetesi” Cengiz Holding
Salgına karşı “reçete” direniş!
İşçi sınıfının parçası olarak göçmen işçiler
Sinbo ve SML direnişleri devam ediyor
Filistin Sorunu ve Direniş’in sorunları
Ortadoğu: Kriz coğrafyası
Gazze’de ateşkes ve sonrası
Emperyalistlerin sınırsız desteği ve siyonist zulüm
Emperyalizmin Alman solu içindeki Truva atı
“21. yüzyılın kölesi olmayacağız!”
“Defender-Europe 2021” tatbikatı
Eğitim sistemi yine sınıfta kaldı
İşkenceci polisin “Gelincik” hali
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşkenceci polisin “Gelincik” hali

 

Orçun Benli’nin ortaklaşa yazıp yönettiği “Gelincik” filmi katıldığı 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ahmet Mümtaz Taylan’a En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazandırdı.

İşkenceöi polisin isminin Ayhan olması, özel timci, işkenceci, sonradan itirafçı Ayhan Çarkın’ı çağrıştırıyor. Ama filmde işkenceci katil yanı ile Ayhan karakteri, yalnızca Ayhan Çarkın’ı değil, tüm Ayhan Çarkınlar’ı yansıtıyor.

Devrimci katletmeye giderken korku hakim Ayhanlar’a. Fakat yaşamını yitirmek üzere olan devrimciye ateş ederken duygu yok katil polislerde. “Biz öldürmesek onlar bizi öldürür” komutuyla yüklenmiş birer robot katil olarak hareket ediyorlar.

Cinayet işlerken, işkence yaparken katil robottan farksızlar fakat işkence yaptıkları sırada aralarında kendi çocuklarının gereksinimlerinden, hatta duygularından bile söz ediyorlar. Bu sahne gözler kapatılarak izlense, konuşmalardan çocuklarını seven iki babanın aralarındaki sohbeti duyulur. Ne var ki iki baba sohbet ederken yanlarında bir devrimciye işkence yapılıyordur.

Başka bir sahnede katledilen devrimci kadın, tavuklarını telef eden bir kurtla özdeştirilerek anlatılır. Hatta devrimci kadın/kurt katledilene dek neredeyse keyifle anlatılır. Devrimci kadın katledildikten sonra kadının çocuğunun ağlama sesi duyulur. Çocuğu gören Ayhan o an için bu tablodan etkilenmiş gibi görünür. Ama işkenceye ve cinayetlere devam eder.

Filme adını veren bir gelinciği öldürür Ayhan filmin başında. Ayhan’a gelinciklerin intikamcı hayvanlar olduğu hatırlatılır. Diğer gelincikler katilden intikam alır denir.

Ayhan’ın kızının katledildiği saldırının adı da “Gelincik”tir. Evdeki bütün devrimciler katledildikten sonra Ayhan, şef olarak eve girer ve bir odada kızının cansız bedenini bulur.

Ayhan artık katilleri bilen, tanıyan bir “gelincik”tir. Kızının katilleri, Ayhan’ın kendisi gibi işkenceci polis arkadaşlarıdır. Katillerden intikam alır.

Filmin sonuç kısmı için gerçeklikten uzaklaştığı söylenebilir. Ama işkenceci, katil polisi çok net ve gerçekçi olarak veren bir film olduğu da... Kızı katledildikten sonra intikam alan bir gelincik olduğu bölüm ise gerçeklikten uzaklaşıyor. Hatta filme fantastik bir hava katıyor.

“Gelincik” filmi iki nedenle izlenebilir. Birincisi Ahmet Mümtaz Taylan’ın ödülü hak eden oyunculuğu için, ikincisi ise işkenceci katil polisin yaptığı işkence ve katliamları görmek için.

Ayhanları yaratan sisteme ise filmde hiç değinilmiyor. Sadece şeflerin, valilerin katliamlardan övgüyle bahsettiğinden söz ediliyor.

H. Ortakçı

 

 

 

 

 

Kendi pisliklerinde boğulacaklar!

 

Yüzünü ekşiterek bilgisayara bakıyordu Hatice. “Neredeyse kusacağım!” diye adeta çığlık attı. Yanındaki Ali’ye dönerek konuşmaya başladı.

— “Hadi Özışık denen biri Sedat Peker’le herhangi bir bağlantım varsa şerefsizim, dedi. Sonra Sedat Peker bu şeref yoksunu zatla konuşmasını yayınladı.”

— “Şeref yoksunu mu? Onlar kendilerinde olmayan bir şeyin yoksunu olmazlar. Olmadığının kanıtı ise görüştüğü halde bağlantım varsa şerefsizim demesi, değil mi? Zaten yok ya, o yüzden rahatça kullanıyor bunu.”

— “Şerefsizde anlaşalım olur mu?”

— “Sanki bu bile ona bir övgüymüş gibi geliyor ama şerefsiz demekte anlaşalım. O değil de Sedat Peker görüntüleri yayınladıktan sonra ne dedi bu zat?”

— “Soylu’dan özür diledi. Soylu da onun hakkında suç duyurusunda bulanacağını söyledi.”

— “Bulunur. Onların emir eri haline gelen Yargı da onu pürü pak aklar. Yargının onu aklamaması sadece Yargı üzerinde hakimiyet kuran başka birinin buna engel olmasıyla mümkün. Yargı hukuka göre değil, birilerinin isteğine göre karar veriyor epeydir. Soylu da Peker’le bağlantım varsa idama kadar yargılanmaya hazırım demişti. Koruma polisi verilmiş Peker’e, bunun belgesi yayınlandı. Soylu bir şey demedi buna, sonra dava açtı.”

— “Soylu’yu harcamayı göze alırlarsa yargı Soylu’yu suçlayabilir.”

— “İşin tuhafı biz de buna kafa yoruyoruz.”

— “Niye tuhaf olsun ki Ali? 17-25 Aralık’ta ayakkabı kutularında saklanan paralar bile gündeme gelmişti. Bakanların bile vurgunları, kirli işleri gündeme getirildi, hem de Yargı tarafından. Ama soruşturma açan savcılar yargılandı ya da kaçmak durumunda kaldılar. O da kirliliğin ortaya saçılmasıydı. Pastadan pay kapma savaşının bir görüntüsüydü bu. Bugün olan da bu. Ama kriz daha derinleştiği için pastadan pay kapma savaşı daha kızıştı. Bu yüzden bugün sarmaş dolaş olan mafya, çete, siyasetçi yarın düşman oluyor. Çünkü çıkarlar kriz derinleştikçe günlük değişime uğruyor.”

— “Galiba haklısın. Bu kirli ilişkinin açığa çıkmasında krizin derinleşmesinin etkisini görmemiştim sen söyleyene kadar. Kriz derinleştikçe hem Peker hem Çakıcı beslenemez oldu. Şimdi çıkarları Çakıcı’yla ortaklaşıyor.”

— “Bunların pisliği, kirli işleri daha çok olduğu için mide bulandırıcı görüntüler sık sık karşımıza çıkıyor. Görünen o ki bunlar kendi pisliklerinde boğulacaklar...”

H. Ortakçı

 

 

 

 

 

Filistin ölür, yeniden dirilir…

 

Filistin bin kez ölür, yeniden dirilir…

Kurşun yağmur gibi yağar.

48 kere yemin ederim,

Yüzyılların anlaşması, imkânsız savaşı değil,

İşgal bu!

Filistin ölür, yeniden dirilir…

Faris’in elindeki taş,

Nakba’nın kalbindeki yas…

Kanını yaralarından süzen bir halkın feryadı

Ortadoğu’nun kalbindeki hançeri sökmeye yelteniyor…

Yıllardır Filistinlilerin tepesine inen bombalar,

Siyonizmin nabzında çalınan sirenler olarak dönüyor.

Filistin ölür, yeniden dirilir…

Korkuları ile

Cellatları ile

Gerçekleri ile,

Savaşan bir halk…

Esir olmaktansa “ayakta ölmeyi yeğleyen”

Filistin ölür, yeniden dirilir…

Parçalanan demir kubbe adına,

Parçalanan tek başına bu değil,

Kibir kuleleri…

Kulelerdeki kibri yıkan taşlar,

Kibri büyüten kutsal mabetleri de yerle bir edecektir!

G. Umut