İçindekiler:

12 Mart 2021
Sayı: KB 2021/Özel-10

Rejimin “sosyal patlama” korkusu
Emekçi yoksullaştı, öyleyse kim büyüdü?
Yeni palavra: “İnsan Hakları Eylem Planı”
Polis ve bekçi ordusunun tahkimatı devam ediyor
Erbakan’ı anma töreninin düşündürdükleri
Levent Gültekin’e yönelik saldırı
Direnen işçilerden fabrika önünde 8 Mart
İzmir’de kitlesel ve coşkulu 8 Mart
Ankara’da 8 Mart
Bursa’da 8 Mart eylemleri
Paris Komünü 150 yaşında... Komün’ün bayrağı Dünya Cumhuriyeti’nin bayrağıdır! - Friedrich Engels
“Adı yüzyıllar boyunca yaşayacak, yapıtı da!”
Dünya genelinde 8 Mart eylemleri
Gıda sorunu, açlık ve israf
Biden yönetimi Ortadoğu’ya ne vadediyor?
DGB: Yaşasın özerk-demokratik üniversite mücadelemiz!
Hüseyin yoldaş ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Bursa’da 8 Mart eylemleri

 

Bursa’da 8 Mart’ta kadınlar alanlara çıkarak sesini yükseltti, taleplerini haykırdı.

İlk olarak, Fomara Meydanı’nda Bursa Kadın Meclisleri tarafından açıklama gerçekleştirdi. Artan kadın cinayetlerinin, kadına yönelik baskıların teşhir edildiği ve mücadeleyi büyütme çağrısının yapıldığı açıklamanın ardından İşçi Kadın Meclisleri ve Üniversiteli Kadın Meclisleri adına konuşmalar yapıldı.

Sonrasında Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleşen eylem başladı.

“Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz-Bursa Kadın Platformu” pankartının açıldığı eylemde yüzlerce kadın Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla yürüdü. Kent Meydanı’nda Bursa Kadın Platformu adına yapılan açıklamada pandeminin kadınlar üzerindeki ağır etkileri ele alındı.

Pandemi sürecinde bir yandan kısmi çalışma, geçici istihdam, ücretsiz izin, belirli süreli sözleşme gibi politikalar yaygınlaşırken, öbür yandan kitlesel işsizliğin arttığı vurgulandı. Konuşma şu sözlerle devam etti:

“Emek süreci üzerindeki denetim daha ezici hale gelirken, işçiler patronların üretim hedeflerini tutturmak üzere nefes almadan çalıştırılıyor. Kadın işçiler işyerinde daha çok mobbing, taciz ve aşağılamaya maruz kalırken, Kod 29’la yüz kızartıcı suç nedeniyle işten atılmalar gerçekleşiyor. Kısacası, kadınlar kapitalizmin krizi ve sözde pandemi yönetiminden sadece ‘ev köleleri’ olarak değil, aynı zamanda ücretli köleler olarak etkileniyor.”

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması için mücadele edileceğinin ifade edildiği açıklama, “Özgürlüğümüze giden yolu dayanışmamızla örgütlüyoruz” sözleriyle devam etti ve kadınların talepleriyle son buldu.

Basın açıklaması metni ayrıca Kürtçe olarak da okundu.

8 Mart eylemi, Eğitim Sen Bursa Şubesi’nden kadınların söylediği şarkılarla sona erdi.

Eylemde, “Erkek vuruyor, devlet koruyor!”, “Yaşasın kadın dayanışması!”, “Jin jiyan azadi!”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

 

Mersin’de 8 Mart eylemi

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Mersin Kadın Platformu tarafından bir eylem yapıldı. Beşiktaş Meydanı’nda başlayan yürüyüş ile başlayan eylem Özgecan Aslan Meydanı’nda devam etti. Mersin Kadın Platformu adına basın metni Ayşegül Göçmen ve Jini Güneş tarafından okundu. Ayşegül Göçmen tarafından pandemi boyunca kadınların yaşadığı zorluklara dikkat çekilirerk şunlar ifade edildi:

“Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşadığımız COVİD-19 sürecinde evlere kapatılmayı ve kapatıldığımız evlerde şiddete, tacize ve yoksulluğa karşı isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimizin çaresi olan bizler, yine birbirimizden güç almak için; emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız ve haklarımız bizimdir demek için; kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız.”

İstanbul Sözleşmesi›ne vurgu yapılarak “Suçlu, cezasızlıkla erkekliği ödüllendiren polis, yargı ve iktidar. Ve öz savunma bizim yaşam hakkımız” diye belirtildi. 

Jini Güneş şunları vurguladı: “Hayatlarımızı birlikte savunmak, özgürlüğümüzü birlikte kazanmak için dayanışmamızı daha da büyüteceğiz. Çünkü biz nefretin hedefi olmadığımız, özgürce kendimiz olabildiğimiz bir dünyayı kazanacağız. Kadınlardan itaat bekleyen, yoksulluk kaderdir diyen düzeni kabul etmiyoruz.”

Güneş son olarak yıllardır 8 Martlarda emek sömürüsüne, işsizliğe, güvencesizliğe, erkek-devlet şiddetine, LGBTİ+ fobiye, ırkçılığa, irade gaspına, adaletsizliğe karşı sokaklarda olduklarını söyleyerek verdikleri mücadelenin devam edeceğini belirtti. Yüzlerce kadının katıldığı eylemde fabrikalarda kadınların yaşadığı sömürüye, kod 29 saldırısına, güvencesiz çalışma koşullarına da değinildi.

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

 

Kayseri’de 8 Mart

 

Kayseri Kadın Platformu bugün Kayseri Kent Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını platform adına Dr. Sema Karaoğlu okudu. Sema Karaoğlu, kadınların eşit ve özgür olduğu, sömürünün baskının ortadan kaldırıldığı bir gelecek için tüm kadınların hak ve yaşamlarına sahip çıkması gerektiğini ifade etti. 

8 Mart’ın tarihçesinden bahsederek ABD’deki kadın işçi ve emekçilerin ödediği bedellere ve verdikleri mücadeleye dikkat çeken Sema Karaoğlu, 8 Mart için “Dünya işçi ve emekçi kadınlarına miras kalan bir mücadele günüdür” ifadelerini kullandı.

İşçi ve emekçi kadınların yaşadığı sorunların ağırlaşarak devam ettiğini belirten Sema Karaoğlu, “Dünyanın dört bir yanında kadınlar eşitlik, özgürlük ve hakları için mücadelelerini sürdürmek ve taleplerini haykırmak için 8 Mart’ta meydanları, üniversite salonlarını ve fabrika bahçelerini doldurmaya devam etmektedir” dedi. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınları günü açıklamasına DİSK ve KESK bileşenleri, BDSP, BHH, CHP,  EMEP, Sol Parti destek verdi. 

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

 

Gebze’de 8 Mart

 

Gebze Kadın Platformu, “Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var!” şiarı ile Gebze Kent Meydanı’nda eylem gerçekleştirdi. Migros Depo ve CPS direnişi eylemde yer aldı.

Yapılan açıklamada, “Kadınlar ucuz işgücü olarak görülmekte, eşit yaptığı işe eşit ücret alamamakta, covid-19 salgınında kadınların yaşadığı sorunlar derinleşmektedir. Pandemi kadın bedeni ve emeğin üzerinde baskı ve sömürüyü arttırmanın bir fırsatı haline dönüştürülmüştür.” denilerek artan baskı, şiddet, çifte sömürü politikaları teshir edildi.

Kızıl Bayrak / Gebze