11 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/19

Emekçiler sadece mücadeleyle kazanabilir!
Ara sıra devrimden söz etmek!..
AKP’nin seçim politikası rüşvet
Toplumda mücadele mayalanıyor!
PAGEV raporunu yayınladı: Petrokimya patronları büyüyor!
Sayın Mammadov, sahip olduklarınız bizden çaldıklarınızdır!
“Sorumlular patronlar ve patronları koruyanlar!”
Direnişçi kamu emekçileri: “OHAL’e yeter, TAMAM”
Kayseri 1 Mayıs’ı üzerine…
İşçiler, emekçiler ve öğrenciler ne diyor?
24 Haziran seçimleri üzerine… Düzene karşı DEVRİM!
Kore Yarımadası’nda “yeni bir tarih”
Lübnan halkı direnişi tercih etti!
Ermeni emekçileri Sarkisyan’a geçit vermedi
Bir acıdan bin acıya göç
Kapitalizmde anne olmak
Gebze İşçilerin Birliği Derneği’nden engelleme açıklaması
İŞKUR, işsizlik fonunun yağmasını pazarlıyor
DGB ve DLB üç fidanı mezarları başında andı
Bazen Şerif oldun, bazen Mahzuni
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri 1 Mayıs’ı üzerine…

 

Kayseri’de 1 Mayıs’a sınıfın katılımı geçmiş yıllara göre dikkat çekici ölçüde artmıştı ve daha da fazla olabilirdi. Kapitalistlerin bu durumu fark edip bir gün çalışmaya iki günlük ücret vermeleri, zorunlu çalışma ve gerekirse gelmeyenleri işten çıkarma vb. tehditlere başvurmaları katılımın daha fazla olmasını bir parça engelledi.

Kayseri’de iki ayrı 1 Mayıs gerçekleştirildi. Türk-İş başlangıçta “Biz de 1 Mayıs’ta Kayseri’deyiz” demişti. Hatta tertip komitesine gireceğini açıklamıştı. Ancak son dakikada, merkezin ayrı kutlama istediğini söyleyip, birleşik 1 Mayıs’a kapıları kapattı. Türk-İş’e bağlı olan ve ortak 1 Mayıs meydanında yer alan tek sendika TÜMTİS oldu. Türk-İş görüntüyü kurtarmak için saat 13.00’te yaklaşık 300 işçinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Türk-İş ağalarının 1 Mayıs ile ilgili başvurunun yapıldığı dakikalarda Emniyet Müdürlüğü’ne giderek “biz yokuz” deyip, kolluğa yaranmaya çalışmaları ise bu 1 Mayıs’tan ona yazılan yeni bir utanç oldu.

Geçen yıl olduğu gibi ortak miting için KESK ve DİSK başvuru yaptı. 1 Mayıs mitingi Mimar Sinan Parkı’nda saat 16.00’da başladı. 1 Mayıs alanına işçi ve emekçiler farklı noktalarda kortej oluşturup yürüyerek geldiler. Bu da Kayseri’nin dört bir yanında 1 Mayıs heyecanının hissedilmesine neden oldu.

Kayseri İşçi Birliği, Sivas Caddesi’nde Stad İşmerkezi önünde toplandı ve kortej oluşturdu. Kayseri İşçi Birliği imzalı “İşten çıkarmalar yasaklansın! Yaşasın 1 Mayıs!” pankartı arkasında bir araya gelen işçilerin çoğunluğunu toplu işten çıkarma saldırısına uğrayan Işık Soba işçileri oluşturuyordu.

BDSP de buluşma noktası olarak Sivas Caddesi’ni belirlemişti. “Savaşa, sömürüye baskı ve gericiliğe karşı mücadeleye!” şiarının yer aldığı BDSP pankartı altında bir araya gelen işçi ve emekçiler burada kortej oluşturdular.

Mitingde “işçilerin birliği” vurgusu öne çıktı. Bunda işçi katılımının geçmiş yılları aşan bir düzeyde olması etkili oldu. OHAL’e rağmen yaklaşık dört bin işçi ve emekçi 1 Mayıs’a katıldı. Tertip komitesi adına konuşan Ulaş Apaydın’ın, “Karanlığa teslim olmayacağız. İşsizliğe teslim olmayacağız. İşten çıkarılan ve bugün alanda olan Işık Soba işçilerinin, Solon işçilerinin mücadelesi mücadelemizdir” vurgusu işçi katılımının yoğun olmasından ayrı ele alınamaz.

Kayseri 1 Mayıs’ında 12 Eylül’den sonra bir ilk de yaşandı. Kıyıma uğrayan Işık Soba ve taşeron işçiler kürsüden 1 Mayıs kitlesine seslendiler. Işık Soba ve Solon işçileri adına yapılan konuşma alandaki kitle tarafından coşkuyla karşılandı.

Bu yıl ilerici ve devrimci hareketin zayıflayan katılımı dikkat çekiciydi. Tablo giderek zayıflayan ve iddia kaybına uğrayan sol hareket tablosunun göstergesiydi. Daha önceki 1 Mayıslar’da gerek DHF, gerek Halk Cephesi, gerek ESP pankart veya en azından flamalarıyla Kayseri 1 Mayıs’ında yerlerini alırlardı. Bu defa devrimci demokrat yapılardan herhangi biri pankart veya flamalarıyla alanda yoktu. Bunun tek istisnası 10 kişilik bir katılımla Kaldıraç çevresinin 1 Mayıs alanında yerini almasıydı.

Zayıf bir görüntü veren diğer bir kesim ise reformist yapılardı. HDP son derece zayıf bir katılımla 1 Mayıs’ta yerini alırken, ÖDP pankart açmadı. Birleşik Haziran Hareketi’nin katılımı bu yıl geçen yıla göre çok daha iyiydi. Kayseri 1 Mayıs’ı içinde reformist yapılardan en kitlesel olanı EMEP’ti. EMEP’in Kayseri İşçi Birliği pankartı altında yerini alan Işık Soba işçilerinin alana girdikten sonra arkalarından pankart gezdirmesi ve temas kurmaya çalışması oldukça komik ve popülist kimliklerinin yansımasıydı.

Komünistler tüm olanaklarıyla devrimci ve en fazla işçi katılımı olan 1 Mayıs hedefine kilitlendiler. Bu çerçevede 1 ay öncesinden 1 Mayıs’a yönelik faaliyetlerini planladılar. En fazla işçi katılımı hedefiyle merkezinde işçilerin olduğu propaganda ve ajitasyon faaliyetini kesintisiz sürdürdüler. İşçi toplantıları düzenlediler. Organize sanayi bölgelerinde 1 Mayıs çağrısını yükselttiler. Sürekli artan bir tempoyla 1 Mayıs sabahına kadar çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürdüler. Kayseri’de sınıfın nabzının attığı her yerde sınıf devrimcileri vardı.

Bunun yanı sıra sınıf devrimcileri 1 Mayıs hazırlık çalışmasının sağlam bir politik içerikle sınıfa ulaştırılmasını önemsediler. “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” şiarıyla yaygın bir politik çalışma yürüttüler. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçiler arasında, Suriye’ye yönelik emperyalist saldırganlığa ortak olan AKP hükümetinin gerçek yüzünün teşhirini yaptılar. Kitlesel işten çıkarmalar, iş cinayetleri, sigortasız işçi çalıştırma, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, kiralık işçilik, sefalet ücretleri, uzun süreli işçi çalıştırma vb. konularda sınıf devrimcileri birçok farklı araçla işçi sınıfını vahşi sömürü ve baskıya karşı mücadeleye çağırdılar.

Komünistler 1 Mayıs hazırlık sürecinde merkezi propaganda-ajitasyon araçlarını ve yerelin ihtiyaçlarını da hesaba katan özgün araçları da kullandılar. Örneğin fabrikalarda yaşanan sorunları içeren çağrı bildirilerini ve bunu genel olarak işçi sınıfının iktidar mücadelesine bağlayan araçları kullanmayı önemsediler. Keza 1 Mayıs öncesi ve sırasındaki çalışmaya yönelik olarak kullanılan materyalleri sınıf içinde kalıcı mevziler kazanmaya hizmet edecek bir tarzda planlandılar. Elbette işçilerin iktisadi sorunlarını ele aldılar ancak bununla yetinmediler. İşçilerin 1 Mayıs eyleminin öznesi haline getirilmesi ve iktisadi sorunların dışındaki siyasi gelişmelere karşı duyarlı olmaları için de çaba gösterdiler.

Diğer yandan komünistler 1 Mayıs’ı sınıf içinde örgütlülüğü arttırmanın aracı olarak ele aldılar. Bu çerçevede işçi kıyımının yaşandığı Işık Soba ve Solon işçileriyle kitlesel hazırlık toplantıları örgütlediler. Erbosan, Devecioğlu, Kumtel, Milenyum metal fabrikaları işçileri ile 1 Mayıs’ı tartıştılar.

Bir ay süren çalışma kadro düzeyinde sürece müdahalede de güç kazanıldığını gösterdi. Bu durum 1 Mayıs çalışmasını enine boyuna daha güçlü bir şekilde sürdürmeye dayalı politik tutumumuzun yaşam bulmasında kolaylık sağladı. Bu yıl 1 Mayıs’ta ortaya çıkan tablo sınıf dostlarımızı sevindirdi. Kurum yöneticilerinin ortaya çıkan tablodan duydukları memnuniyeti komünistlere ifade etmeleri bu durumun yansımasıydı.

Komünistler 1 Mayıs tablosundan aldıkları güçle sınıf içerisinde odak olma konumlarını daha da perçinleyeceklerdir. Açtıkları alanlar üzerinden etkili bir örgütlenme pratiği sergileyeceklerdir. Faaliyetin örgütsel anlamda sonuçlar üretebilmesi, yeni birtakım mevzilere kavuşulabilmesi ve en önemlisi de kadrosal potansiyelin artması için ve var olan kadro potansiyelinin sürekliliği ve istikrarı sağlanarak çalışmanın içine çekilmesi için çok daha yoğun, planlı ve hedefli bir çalışma pratiği ortaya koyacaklardır. Özellikle fabrika çalışması üzerinden işyeri taban örgütlülükleri geliştirebilmek, sendikal mevziler elde edebilmek vb. hedeflerle sürece yükleneceklerdir.

1 Mayıs’ı kazandık, 1 Mayıs’la kazanacağız!

Kayseri BDSP


 
§