14 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/24

 Kızıl Bayrak'tan
Kazanana kadar direniş!
AKP şeflerinin dışavuran histerileri
Bugün Taksim yarın her yer...
Emperyalist merkezlerin direniş korkusu
Taksim direnişi sınıfı mücadeleye çağırıyor...
Bir yalan makinesi:
Vali Mutlu
Direnen emekçiler
kazanacak!
Avukatlara saldırıya
kitlesel tepki
Taksim Direnişi’miz büyüyor!
Direnişin sesi yankılanıyor
“İsyanın sınırı, yaratıcılığın sonu yoktur!”
Korku duvarları yıkıldı
Ortadoğu’da halk hareketleri 1 - H. Fırat
Avrupa’da krizin olası seyri - Volkan Yaraşır
Birleşik Metal-İş yönetimi MESS-Türk Metal saltanatına boyun eğdi…
Emeğimiz, haklarımız ve geleceğimiz için
direnişe sahip çıkalım!
“Herkes mücadele
etmelidir!”
Taksim-Gezi’ye enternasyonal destek

Ethem Sarısülük’ü kaybettik...

Barikatın ardında...
15-16 Haziran,
sol hareket ve işçi hareketi - H. Fırat
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direnişin sesi yankılanıyor

 

Taksim Direnişi, tüm tehdit açıklamalarına, polis saldırılarına karşı ortak mücadelenin mevzisi oldu. Mevziyi kaybetmek istemeyen emekçilerin dişe diş çatışması bütün ülkeyi etkiledi. Taksim’le dayanışma eylemleri başta İzmir, Ankara, Bursa ve Adana olmak üzere bir dizi ilde gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Sermaye hükümeti AKP’nin meşru direnişi bölme-boğma çabaları destek eylemleriyle karşılanırken artık her gün bir yerden eylem haberi geliyor. Özellikle Ankara Taksim’de çatışmaların seyrekleşmesinden beri yoğun saldırılarla karşılaşıyor. Çok sayıda eylemci polis saldırılarında ya gaz bombası fişeğiyle ya da plastik mermiyle vurularak yaralandı. Fakat kitelelerin eylem kararlılığı kırılamadı.

Direnişe destek eylemleri ülkenin birçok bölgesinde aynı kararlılıkla sürüyor. Erdoğan’ın ‘terörist’ ilan ederek hedef gösterdiği, polis terörüne linç girişimlerinin eklendiği bir süreçte emekçiler hakları için eylemde ısrarlılar.

İllerde sürdürülen eylemler birleşik mücadele kürsülerini de yaratıyor. Kurulan platformlarla daha net hedeflerle daha güçlü eylemlerle yürüyor. İzmir’de Gündoğdu Dayanışma Platformu, Ankara’da Kızılay Direniş Platformu ile mücadele büyütülüyor.

Adana

8 Haziran gününe Adana gözaltılarla başlarken Adana’nın eylem alanı olan Atatürk Parkı’nda çadırlar kuruldu. Çadırlarda kalan gençler kütüphane oluşturarak burada tüm gün kalmaktalar. Parkta ilk eylem İHD tarafından örgütlenen devrimci ve ilerici kurumların da destek verdiği eylem oldu ve gözaltına alınanların bırakılması istendi. Devamında yine KESK, DİSK ve meslek odaları tarafından aynı konuyla ilgili bir basın açıklaması yapıldı.

Akkapı’dan eyleme gelenlerin engellenmesi üzerine bir grup onları karşılamaya gitti. Hürriyet Karakolu civarında ve Saydam Caddesi üzerinde AKP’lilerin saldırıları olduğu öğrenildi. CHP milletvekilinin de olduğu pazarlıklarla Akkapı halkı tekrar yürümeye başladı. Parka sloganlarla girdikten sonra tekrar geri döndüler. Saydam Caddesi’nde metro köprüsü geçildikten sonra tekrar gericilerin sopalı-satırlı saldırısı başladı. Kadın ve çocuklar polis otobüsleriyle uzaklaştırıldı. Kalanlar bir süre bekledikten sonra yola devam ettiler. Ancak arkadan tekrar saldırıya uğradılar.

Adana’da Atatürk Parkı’nda her akşam yapılan eylemler devam ediyor. Biraraya gelinerek park alanında alternatif etkinlikler yapılıyor.

9 Haziran günü Adana’da devrimci ve ilerici güçlerin oluşturduğu inisiyatif alana direnişe ilişkin sinevizyon ve konuşmalardan oluşan bir program sundu.

Adana’da oluşturulan inisiyatif tarafından yapılan açıklamada diğer kentlerdeki saldırılar teşhir edildi. Saldırılara karşı direniş kararlılığına vurgu yapıldı.

Konuşmanın ardından AKP’ye doğru yürüyüşe başlayan kitle, Sular Kavşağı’ndan Gazipaşa’ya, ardından da yeniden Atatürk Parkı’na geçti. Bu sırada kitlenin sayısı on bini buldu.

Akkapı’dan eyleme gelmeye çalışanların önü ise barikatlarla kesildi. CHP’li milletvekilleri kitleyi geri çevirmeye çalıştı. Polis Akkapı’da saldırıya geçti. Yaşlısı, genci tüm mahallenin katıldığı gözlenen çatışmada polis plastik mermi ile saldırdı.

Atatürk Parkı’ndan Akkapı’ya desteğe gitmek isteyenlerin ise Metro Durağı’nda önü kesildi. Polis burada da saldırdı.

12 Haziran günü Atatürk Parkı’nda Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında, İstanbul’da avukatlara yönelik saldırılar protesto edildi.

Açıklamaların ardından yürüyüşe geçen kitle, 5 Ocak Çarşı içinden dolaşarak tekrar Atatürk Parkı’na döndü. Burada çadırlar kuruldu. BDSP de alanda çadır kurdu ve gazete satışı yaptı.

Akkapı ve diğer mahallelerden de bir dizi insan Atatürk Parkı’na geldi. Bini aşkın kişinin katıldığı yeni bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş Sular Kavşağı’na kadar devam etti. Polisin barikat kurması üzerine kitlenin büyük bir kısmı geri döndü. Kalanlar da polisin saldırması üzerine parka geri döndü.

Ankara

Ankara’da Kennedy Caddesi başta olmak üzere Kızılay’a çıkan noktalarda çatışma şiddetle sürerken Mamak’tan Sincan’a emekçiler gericiliğin hakim olduğu yerlerde bile talepleri için sokağa çıkıyor.

Kızılay

7 Haziran günü devrimci ve ilerici güçlerin çağrısı ile Ankaralı emekçiler Kızılay’da toplandı. Sakarya Meydanı’nda Kızılay Direniş Platformu adına ortak açıklamalar yapıldı ve çadırlar kurmaya başlandı.

Meydana kurulan platformdan yapılan müzik yayını eşliğinde halaylar çekildi. Sanatçılar sahne alarak programa katıldılar. Bardaktan boşalırcasına yağmur yağmasına rağmen kitle halay çekerek direniş kararlılığını ortaya koydular. İlerleyen saatlerde Kızılay’da toplanan kitlenin sayısı 30 bini buldu.

Kızılay’da toplanan kitleye polis saldırdı. Kitle Ziya Gökalp Caddesi’ne çekildi. Polis tazyikli su ve gaz bombası ile saldırılarını saatlerce sürdürdü.

Polis terörü Sakarya’daki çadırları da hedef aldı. Sakarya Meydanı’na kurulan direniş çadırları polis tarafından ateşe verildi.

Polisin dört koldan gaz bombası ve tazyikli su ile saldırısına karşılık kitle ana caddelerde trafiği kesti. Kızılay’ın ana caddelerine barikatlar kuruldu ve polis terörüne karşı kararlı bir direniş sergilendi. Polisin azgınca saldırısına direnenlere taksiciler de destek verdi. Yolları taksileriyle kapatan taksiciler TOMA’ların geçişine müsaade etmediler. Ankara’da yaşanan polis saldırısı nedeniyle ağır yaralananlar oldu.

Dinci-gerici partinin şefi Tayyip Erdoğan’ın 9 Haziran günü Ankara’ya gelmesi üzerine bir “karşılama eylemi” hazırlandı. Binlerce emekçi, Erdoğan’ı ayakta karşılama çağrısına karşılık verdi.

Kitle Atatürk Bulvarı’nın iki tarafını da trafiğe kapattı. Polisin saldırı anonslarından sonra İşçi Partisi kenara çekildi. Devrimci ve ilerici kurumlar ise yoldaki bekleyişlerini sürdürdü. Emekçiler de devrimci ve ilericilerin yanında yer aldı. Polis helikopteri alçak uçuş yaparak kitleyi taciz etti. Polisin tüm tacizlerine rağmen kitle halaylar ve sloganlarla bekleyişini sürdürdü.

Provokasyon yaratmaya çalışan devlet, faşistleri BDP kitlesine saldırtarak alanı saldırıya açık hale getirmeye çalıştı. Ancak devrimci ve ilerici güçlerin müdahalesiyle provakasyon girişimleri engellendi. Kitle eylem ısrarını polis barikatına yürüyerek gösterdi. Bu sırada polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı.

Saldırı sonrasında Kolej’e doğru çekilen kitle, ana caddelere çıkmaya çalıştı. Ancak Kurtuluş’tan Kızılay’a kadar her taraf akrep, TOMA ve çevik kuvvet ile doldurulmuştu.

Çatışmalar gece saatlerinde de devam ederken, polis saldırılarında en az 5 kişi gözaltına alındı.

Mamak

Mamak’ta Ege, Şirintepe,Tekmezar, Tuzluçayır mahallelerinden Tuzluçayır Meydanı’na akan binlerce insan Taksim’de yaşanan polis terörünü protesto etti. Eylemden önce BDSP’liler Tuzluçayır’ın ara sokaklardan Şirintepe bölgesine kadar birçok emekçiye ajitasyon konuşmalarıyla direnişi büyütme ve BDSP saflarında örgütlenme çağrısında bulundu.
11 Haziran akşamı alanda Mamak’ta bulunan devrimci-ilerici-sol güçlerden oluşan bileşen ortak bir kürsü kurdu. Halkın meydanda toplanmaya başlamasıyla birlikte eylem başladı.

Alanda aydınlatmanın kesilmesini halk ıslıklarla, vuvuzelalarla, tencere ve tavalarla protesto etti. Mamak’ta binlerce insan “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganlarıyla devlet terörünü protesto etti.

Kürsüden yapılan konuşmalarda Sivas’ta, Maraş’ta, Çorum’da, Roboski’de, Reyhanlı’da devletin katliamcı yüzü, Taksim’de yaşanan polis saldırısı, 3. köprüye Yavuz Sultan Selim adının konulmak istenmesi teşhir edildi. Direnişin halen devam ettiği vurgusu yapıldı.

Sincan

Sincan’da da emekçiler ve gençler alanlardaydı. 11 Haziran akşamı Makro Market önünde buluşan ağırlığını gençlerin oluşturduğu kitle yürüyüşe başladı. Yapılan yürüyüşün ardından İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği marş ve halaylarla direnişe destekte bulunuldu.

Yol boyunca eyleme katılım artarken, balkonlardan destek verenler eyleme çağrıldı. Son eylemlerde iki kişinin öldürüldüğünün hatırlatılması ile beraber Ankara’da polis kurşunuyla yaralanan Ethem Sarısülük’e dair açıklama yapılarak hesap sorma çağrısında bulunuldu. Kitle hep bir ağızdan “Katil polis hesap verecek!” sloganını haykırdı.

Batıkent

Batıkent’te direnişe destek eylemleri devam ederken ulusalcılar da mevcut eylemlere katılmaya başladılar. Eylemlerin buluşma noktası olan Atlantis önünde buluşan binlerce eylemci Batıkent’in ara sokaklarında uzun bir yürüyüş gerçekleştirerek Batıkent metrosuna ulaştı. ÖDP, TKP, CHP ve EMEP tarafından örgütlenen bu eyleme BDSP’liler Kızıl Bayrak gazetesi taşıyarak katıldılar.

Yürüyüş sırasında bir grup faşistin provokasyonu boşa düşürüldü. Saldırgan tavırlarla “Allahu Ekber” sloganı atan bu gruba müdahale etmek isteyenler örgütleyici bileşenler tarafından engellendi. Batıkent metroya gelindiğinde ise kitleye hitaben kısa bir konuşma gerçekleştirildi ve eylemleri sürdürme çağrısı yapıldı.

Batıkent’te binlerce emekçi alanlara inerek Taksim’e yönelik polis terörünü protesto ederken örgütleyici bileşene 11 Haziran günü İşçi Partisi de dahil oldu.

Eylemde Taksim’e yönelik saldırıya öfke ön plana çıktı. Flamalı yürüyüşün engellendiği eylemde kürsüden Türk bayrakları ve Mustafa Kemal posterleri açıldı. Ayrıca geçmiş günlere nazaran ulusalcı söylemler ön plana çıkarıldı. Özellikle kurum temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda AKP’nin uyguladığı baskılara karşı birlik olma vurgusu yapıldı.

BDSP de yürüyüş güzergahına “Ya barbarlık ya sosyalizm!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Yaşasın Taksim direnişimiz!” ve “Yaşasın sosyalizm!” yazılamaları yaptı.

İzmir

Taksim direnişinin ilk gününden beri dolup dolup taşan Gündoğdu Meydanı 8 Haziran tarihinden itibaren çadırkente dönüştü. BDSP de alana yerleşen yapılar arasında bulunuyor.

İzmir’de 8 Haziran akşamından itibaren kurulan çadırlar ve yapılan eylemlerle direniş selamlanıyor. Diğer illerde süren çatışmalara dikkat çekilerek dayanışma vurgusu öne çıkarılıyor. Bu kapsamda direnişin sürdüğü 5 kent için fidan dikme eylemi gibi yaratıcı eylemler gerçekleştirildi. Ayrıca çadırkentte film gösterimleri yapılıyor.

İzmir’de yerellerde de eylemler gerçekleştiriliyor. Aliağalı ve Bucalı emekçiler sokaklarda taleplerini haykırmaya devam ediyorlar.

Buca

Her yer Taksim her yer direniş!”, “Faşist baskı ve terörü sökmedi, sökmeyecek!” şiarlı ozalitlerle donatılan Buca’da 7 Haziran akşamı yine eylem vardı. Kuruçeşme’den emekçiler Çevik Bir Meydanı’na yürüyüşe geçerken Buca merkez eylem alanına dönmüştü. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun çağrısıyla Çamlıkule’de toplanan işçi ve emekçiler ise “Her yer Taksim her yer direniş!” pankartı açarak önce Üçkuyular’a ardından da Çevik Bir Meydanı’na yürüdüler.

Yürüyüş boyunca çevre evlerden ve arabalardan destek alan kitle sıklıkla “Taksime selam, direnişe devam!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarını attı.

Aliağa

İzmir Aliağa’da Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde akşam eylemleri devam etti. 7 Haziran günü Hükümet Meydanı’nda bir araya gelen kitle Taksim Direnişi’ne destek olmaya devam etti. Hükümet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş mahalle aralarından yürünerek Zeytinlik Parkı’nda bitirildi. Ara ara ulusal bir içeriğe kavuşturulmaya çalışılsa da Aliağalı gençler attıkları sloganlarla eylemin renginin değişmesine prim vermedi.

Devrimci ve ilerici güçlerin de içerisinde bulunduğu Gündoğdu Dayanışma Platformu, kolluk güçlerinin Taksim’e saldırması üzerine bir protesto eylemi gerçekleştirdi.

Mithat Paşa Caddesi’ni trafiğe kapatarak basın açıklaması yapma kararı alındı. Kitle Alsancak Limanı’na doğru yürüyüşe başlayarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne doğru yöneldi. Daha sonra Talat Paşa Caddesi’ni trafiğe kapatan kitle Gazi İlköğretim Okulu Kavşağı’nda dört yolu birden trafiğe kapatarak burada bir konuşma gerçekleştirdi. İzmir’den dayanışma ve mücadeleyi büyütme çağrısı yapılarak, direniş sözü verildi.

12 Haziran günü, İzmir’de 16 gün önce ilk çatışmaların başladığı yer olan Basmane Meydanı’na coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi.

DİSK’in Gündoğdu Meydanı’ndaki programından sonra kitle Basmane Meydanı’na yürüyüşe çağrıldı. Canlı ve coşkulu yürüyüşle Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinden Basmane Meydanı’na gelindiğinde kitlenin önü TOMA ve akreplerle kesildi. Bunun üzerine direniş iradesini koruyan kitle sloganlar atarak ilerleyişini sürdürdü. Bunun üzerine kolluk güçleri ile görüşüldü. Polisler geri çekildi. Burada yapılan konuşmanın ardından Gündoğdu Marşı okundu. Kitle adına yapılan konuşma anında meydanın fuar tarafında eylemlerin ilk günlerinde kitleye terör estiren eli sopalı kişiler – sivil kolluk güçleri faşistler de yapılan konuşmada teşhir edildi.

Daha sonra kitle geldiği yoldan geri dönerek Gündoğdu Meydanı’na dönüş yaptı. Gündoğdu’ya girilmeden önce Kıbrıs Şehitleri’ne yönelen kitle, burada alkışlarla ve ıslıklarla karşılandı.

Meydana gelindiğinde Alınteri’nin standının önünde toplanarak burada Ankara Kızılay çatışmalarında polis kurşunu ile yaralanan ve verdiği yaşam mücadelesini kaybederek ölümsüzlüğe uğurlanan Ethem Sarısülük şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından bir Alınteri çalışanı kısa bir konuşma yaparak mücadele sözü verdi. Yapılan anmanın ardından eylem sonlandırıldı.

Bursa

Bursa direnişe sahip çıkıyor. Bursa’da işçi ve emekçiler direniş eylemlerine yönelik polis saldırılarını gerçekleştirdikleri eylemlerle kınadı.

9 Haziran günü sendikaların çağrısıyla bir eylem gerçekleştirildi. Setbaşı’nda toplanan kitle yolun bir şeridini kapatarak Heykel’e yürüdü. Yol boyunca Taksim ve Kızılay direnişini selamlayan sloganlar atıldı. Sokakları terk etmeme çağrısı yapıldı. Eylemde mikrofon emekçilere verilerek kendilerini ifade etmelerine olanak verildi. Bu bölümde Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’ten şiirler okundu. Öğrencilerden oluşan sokak müzisyenleri de şiir okuyanlara fon müziği yaparak eyleme katıldı.

11 Haziran günü gerçekleşen bir diğer eylemdeyse Bursalılar Taksim’e yönelik süren polis saldırısını kınadılar. Emekçiler ve gençlik Heykel’de toplanarak Fomara Meydanı’na yürüdü. Fomara’ya gelindiğinde konuşmalar yapılarak Taksim direnişi selamlandı ve mücadelenin henüz daha yeni başladığı vurgulandı.

Çorlu

Çorlu’da işçi, emekçi ve gençlik Çorlu Heykel Meydanı’nda toplandı. Kitle şarkı ve türküler eşliğinde coşkulu sloganlar atarken program başlatıldı. Kürsüden Taksim saldırısıyla ilgili gelişmeler sürekli olarak katılımcı kitleye aktarıldı. Kitleye hitaben Eğitim-Sen Çorlu Şube Başkanı Kazım Ünlü bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından Heykel Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. Burada bir süre sloganlarla bekleyen kitle tekrar Heykel Meydanı’na yürüyüşe geçti.

Bu eyleme HDK bileşenlerinin yanı sıra BDSP’de katıldı. Sınıf devrimcileri eylemde “Gerici-faşist rejimi yıkmak için ileri!” bildirilerinin dağıtımını gerçekleştirdi.