14 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/16 (49)

 Kızıl Bayrak'tan
Türkiye emperyalizmin savaş üssü haline getirilirken
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırı hazırlıkları sürüyor
NATO’nun kanlı Yugoslavya
operasyonu
BDP’li milletvekillerinin dokunmazlıkları kaldırılıyor, KCK operasyonları genişletiliyor
Nebiha Aracı katledilmek istendi, sahip çıkanlar işkence gördü!
Onlar insanın, emeğin
ve umudun düşmanıdır!
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Devrimci Kadın Kurultayı 10 Şubat’ta toplanıyor!
Devrimci Kadın Kurultayı deklarasyonu
Devrimci Kadın Kurultayı’na doğru
Ellerimizdeki kelepçeler dinci-gerici iktidarca takılsa da,
ayağımızdaki prangalar
kapitalizme aittir!
Devlet gözetiminde kadın cinayeti
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 2
Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan'a 6 yıl hapis istemiyle dava açıldı
Suriye, Kürt sorunu
ve tutumumuz
Küresel Eylem Günü’nde DHL işçileri alanlardaydı!
HEY Tekstil’de direniş kazanacak!
Ölüm orucu gazisi Haydar Baran ile
19 Aralık katliamı ve
direnişini konuştuk
Destansı direnişin sırrı devrime kilitlenmektir - M. Kurşun
Doha Zirvesi’nde değişen birşey yok
İzmir’de nükleer atık skandalı
Yeni YÖK Yasası’nı
sokakta parçalamak için
Zaman’ın ve sermayenin ortak aklı:
“Yeni YÖK Yasası’nı istiyoruz!”
Çanakkale YÖK Karşıtı Platform
kuruldu!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Küresel Eylem Günü’nde DHL işçileri alanlardaydı!

DHL Türkiye İşçileri ile Dayanışma için Küresel Eylem Günü

 

Direnişteki DHL işçileriyle dayanışma için 12 Aralık’ta birçok ülkede işçiler alanlara çıktı. Türkiye’de de Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) tarafından yapılan eylemlerde direnişçi DHL işçileri selamlanırken sınıf dayanışması yükseltildi.

İzmir

TÜMTİS İzmir Şubesi Bornova TEDAŞ önünde toplanarak buradan İzmir DHL önüne yürüdü. Önde “Türk-İş” pankartı, ardından da “DHL’de işçi kıyımına son / TÜMTİS” pankartı açıldı.

DHL önüne gelindiğinde ilk önce TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli konuştu. Günseli konuşmasında, TÜMTİS sendikasında örgütlendikleri için işten çıkarılan DHL işçilerinin 181 gündür direndiklerini söyledi. Alman lojistik tekeli DHL’nin sendikayı tanımamakta ve işçileri işe almamakta ısrar ettiğini belirtti. İşçilerin ve sendikanın ise 181 gündür kararlılıkla direndiklerini ve direnişe desteğin de her geçen gün büyüdüğünü ifade etti.

Mücadeleye destek vermek ve dayanışma göstermek için Kasım ayında Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) Toronto’da düzenlenen Kanada Konferansı’nda 44 ülkeden 200 katılımcının kararı ile dünyanın birçok ülkesinde “DHL Türkiye İşçileri ile Dayanışma için Küresel Eylem Günü” düzenleme kararını aldıklarını ve bugün her yerde eylem olduğunu söyleyerek eylemlerine destek verenleri selamladı.

Ardından Türk-İş Ege Bölge Başkan Yardımcısı Tuncay Kireçkaya konuştu. Kireçkaya konuşmasında, DHL işçisinin Anayasa’daki 51. maddeyi kullandığı için bugün işten atıldığını söyledi. Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu vurguladı. Konuşmasını “DHL işvereni sermayeye uşaklık yapıyor. DHL’ye sendika halaylarla girene kadar Türk-İş, TÜMTİS sendikasıyla dayanışma içerisinde olacaktır” sözleriyle bitirdi.

Konuşmaların ardından basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasını TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli okudu. Günseli, TÜMTİS’e üye oldukları için işten çıkarılan DHL işçilerinin sendikanın önderliğinde onurlu direnişlerini sürdürdüklerini söyledi. 12 Aralık günü dünyanın birçok yerinde rengi, dini, dili farklı binlerce emekçinin sendikalarıyla dayanışmak için alanlarda olduğu belirtildi. Açıklamada, DHL patronunun saldırgan tutumunu anlatarak bu saldırılara boyun eğmeyeceklerini ifade eden Günseli, DHL’ye sendika girene kadar mücadelelerinin süreceğini söyledi.

Eyleme Türk-İş Ege Bölge Temsilcileri, Deri-İş, Türk Metal 1 Nolu Şube, Harb-İş, Haber-İş, Tes-İş 1 Nolu Şube, Yol-İş 1 Nolu Şube, Tez Koop-İş, Hava-İş, Belediye-İş 6 Nolu Şube, Demiryol-İş, Sosyal-İş, Emekli-Sen Bornova Şubesi sendika başkanları ve yönetim kurulu, UPS işçleri, BDSP, İşçi Hakları Derneği, HDK, SDP ve BDP destek verdi.

Eylem ve yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar atıldı.

İstanbul

İstanbul’da yapılacak eylem için DHL’nin Kavacık’ta bulunan müdürlük binasının yer aldığı caddenin girişinde biraraya gelindi. Burada toplanan kitle, pankartın açılmasıyla yürüyüşe geçti.

“DHL’de işçi kıyımına sendika düşmanlığına son! / TÜMTİS” pankartı arkasında yapılan yürüyüş boyunca, “DHL’ye sendika girecek başka yolu yok!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “DHL şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganları atıldı.

Ağırlığını TÜMTİS üyesi işçilerin oluşturduğu eylemde, ITF temsilcileri, Deri-İş, Tez Koop-İş, Türk Metal Sendikası, Basın-İş, Belediye-İş, Tes-İş, BTS, THY’de işten çıkartılan Hava İş üyeleri, TKP, EMEP, Mücadele Birliği ve UİD-DER üyeleri yer aldı.

DHL Müdürlük binası önüne kadar yapılan yürüşte basın açıklamasını TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk okudu. DHL işçilerinin 180 gündür direndiğini hatırlatan Öztürk, bugün dünyanın birçok yerinde dayanışma eylemleri yapıldığını belirtti. Taşımacılık sektöründe örgütlü sendikaların uluslararası üst örgütü ITF’nin çağrısı ile yapılan eylemlerle, DHL patronunun sendika düşmanlığı tutumunun protesto edildiğini söyledi. Öztürk, mücadelenin artık ortaklaştığına vurgu yaparak şunları söyledi:

Bu mücadele artık, sadece Türkiye’deki DHL işçilerinin ve sendikamızın mücadelesi olmaktan çıkmış ve ITF’e bağlı 154 ülkeden yüzlerce sendikanın mücadelesine dönüşmüştür. Artık dünyadaki bütün taşımacılık işçilerinin ve emekçilerinin mücadelesi haline gelmiştir. Birçok ülkede alanlara çıkan işçiler, DHL işçilerinin yaşadıklarının sadece Türkiye işçilerinin sorunu olmadığının bilincindedir. Emekçilerin talepleri bugün ortaktır. DHL’de haksız, hukuksuz işten çıkarılan işçiler geri alınmalı ve işçilerin sendika hakkına saygı gösterilmelidir.”

Öztürk, eylemlerin DHL patronu tarafından doğru anlaşılması gerektiğini, sendika ile görüşmekten başka çözüm olmayacağını belirtti. Son olarak DHL yönetimine seslenen Öztürk, sendika düşmanlığı tutumu değişmezse, eylemlerin yükseltilerek mücadelenin kazanana kadar sürdürüleceğini ifade etti. Açıklama katılımcılara yapılan teşekkürle bitirildi.

Eylemde Türk İş İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da bir konuşma yaparak konfederasyon olarak işçilerin yanında olduklarını belirtti.

Eylem çekilen halaylar ve atılan sloganlarla bitirildi.

Bursa

DHL Bursa aktarma binası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Özdemir Aslan gerçekleştirdi. Aslan, açıklamaya sendikalaştıkları işten atılan DHL işçilerinin 180 gündür direndiklerini hatırlatarak başladı. İşten atılan işçilerin derhal geri alınmasını ve sendikal faaliyetin özgürce yürütülebilmesi için gerekli koşulların yaratılmasını istedi. Aslan DHL yönetimine seslenerek konuşmasına devam etti. Dünya çapındaki eylemleri kasdederek “Bu mesajın iyi okunması gerek” dedi. Bu eylemlerin dünya işlerinin kararlılğı ve dayanışmasının bir örneği olduğunu dile getiren Aslan, uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Açıklamanın ardından Bursa’ya dair de bilgi veren Aslan, Bursa’daki DHL örgütlenmesinin DHL tarafından engellendiği söyledi. İşçilerin “ekmeğimizden oluruz” kaygılarının yapılan baskılardan kaynaklı olduğunu dile getirdi. Konuşmanın ardından “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganı atan işçiler kararlılıklarını dile getirdiler.

Eylemde Türk-İş Bölge Başkanı ve KESK Bursa Şubeler Platformu sözcüsü de birer konuşma yaptı. Eyleme başta Tek Gıda İş sendikası olmak üzere Türk-İş’e bağlı sendikalar, BDSP ve Halkevleri de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İzmir-İstanbul-Bursa