14 Aralık 2012
Sayı: SİKB 2012/16 (49)

 Kızıl Bayrak'tan
Türkiye emperyalizmin savaş üssü haline getirilirken
Suriye’ye yönelik emperyalist saldırı hazırlıkları sürüyor
NATO’nun kanlı Yugoslavya
operasyonu
BDP’li milletvekillerinin dokunmazlıkları kaldırılıyor, KCK operasyonları genişletiliyor
Nebiha Aracı katledilmek istendi, sahip çıkanlar işkence gördü!
Onlar insanın, emeğin
ve umudun düşmanıdır!
Maraş’ın katili sermaye devleti!
Devrimci Kadın Kurultayı 10 Şubat’ta toplanıyor!
Devrimci Kadın Kurultayı deklarasyonu
Devrimci Kadın Kurultayı’na doğru
Ellerimizdeki kelepçeler dinci-gerici iktidarca takılsa da,
ayağımızdaki prangalar
kapitalizme aittir!
Devlet gözetiminde kadın cinayeti
NATO: Bir saldırı, savaş ve iç savaş örgütü - 2
Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan'a 6 yıl hapis istemiyle dava açıldı
Suriye, Kürt sorunu
ve tutumumuz
Küresel Eylem Günü’nde DHL işçileri alanlardaydı!
HEY Tekstil’de direniş kazanacak!
Ölüm orucu gazisi Haydar Baran ile
19 Aralık katliamı ve
direnişini konuştuk
Destansı direnişin sırrı devrime kilitlenmektir - M. Kurşun
Doha Zirvesi’nde değişen birşey yok
İzmir’de nükleer atık skandalı
Yeni YÖK Yasası’nı
sokakta parçalamak için
Zaman’ın ve sermayenin ortak aklı:
“Yeni YÖK Yasası’nı istiyoruz!”
Çanakkale YÖK Karşıtı Platform
kuruldu!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Çanakkale YÖK Karşıtı Platform kuruldu!

 

Eğitim Sen’in çağrısıyla, Çanakkale’de faaliyet yürüten tüm ilerici-devrimci gençlik örgütlerinin katılabileceği geniş bir toplantı alınmış, Ekim Gençliği, Sosyalist Gençlik Derneği, Yeni Demokrat Gençlik, TKP’li Öğrenciler, Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, Çanakkale Gençlik Derneği, Demokratik Gençlik Hareketi ve Emek Gençliği toplantıya katılmıştı.

Alınan toplantıda Ekim Gençliği, Yeni YÖK Yasa Tasarısı’na karşı birleşik ve kitlesel bir mücadeleyi örmek amacıyla ve eğitimin tüm bileşenleri ile bir araya gelmek için YÖK Karşıtı Platform oluşturma önerisini dile getirdiler. Öneri üzerine bir takım tartışmalar gerçekleştirildi ve düşünceler dile getirildi.

Uzun süredir devam eden toplantılar ve yapılan tartışmalar sonucunda Çanakkale YÖK Karşıtı Platform, Ekim Gençliği, Eğitim-Sen, YDG ve SGD bileşenleri ile kuruldu. Kimi yapılar da sürece gözlemci ya da destekçi oldular.

Kurulan platformun deklarasyon metninde GATS, Bologna Süreci ve Türkiye’de Bologna Süreci olarak 3 ana başlık bulunuyor ve bu süreçler değerlendiriliyor. Deklerasyonda Yeni YÖK Yasa Tasarısı başlığı altında şunlar ifade ediliyor:

Tüm bu çok yönlü saldırıları hayata geçirmek adına ortaya konulan son hamle, Yeni YÖK Yasa Tasarısı’dır. Ancak bizler bu saldırı yasasına geçit vermeyeceğimizi ilan ediyoruz. Çanakkale’de Yeni YÖK Yasa Tasarısı’na karşı bir arada çalışma yürütme perspektifiyle, Çanakkale YÖK Karşıtı Platform’un oluşturulduğunu ilan ediyoruz. Çanakkale YÖK Karşıtı Platform’un temel hedefi Yeni YÖK Yasa Tasarısı’nı alanlarda parçalamak, bir darbe kurumu olarak YÖK’ü, YÖK düzenini ve yeni YÖK Yasa Tasarısı’nı teşhir etmektir.”

Platform çalışmaları başlatıyor

Çanakkale YÖK Karşıtı Platform, çalışma planı da oluşturdu. Terzioğlu ve Anafartalar Yerleşkesi’ndeki fakülte kantinleri, yemekhaneler ve sosyal paylaşım alanları tek tek gezilerek, hazırlanan bildiri, anket ve yeni YÖK Yasa Tasarısı’na dair imza kampanyası aracılığı ile öğrencilerle iletişim kurulacak.

Bu şekilde hem akademisyenler hem de öğrencilerin katılımı ile 16 Aralık günü gerçekleştirilmesi planlanan YÖK forumu, tabandan doğru örgütlenecek, öneriler ile şekillendirilecek. Gerçekleştirilen forumda, tepkilerin eyleme dönüştürülmesi anlamında ne yapılabileceği geniş bir kitleyle tartışılacak ve karara bağlanacak.

Ayrıca “YÖK’e reform değil, üniversitelere özgürlük” şiarlı stickerlar da üniversitenin ve kentin muhtelif yerlerinde kullanılacak. Sosyal paylaşım ağları üzerinden hayata geçirilen “Çanakkale YÖK Karşıtı Platform” isimli sayfalar da faaliyete geçirildi ve yaygın olarak öğrencilere ulaştırılmakta. Bunun dışında hafta içi kordonda, küçük bir fotoğraf sergisi ile görsel anlamda zenginleştirilmiş bir stand açılacak ve çalışmalar zenginleştirilecek.

Ekim Gençliği / Çanakkale

 

 

 

 

Sermayenin saldırılarına ve soruşturmalara karşı mücadeleyi büyüteceğiz!

 

Son yıllarda üniversitelereki hak arama mücadelesinin, devrimci faaliyetin karşısına soruşturma ve uzaklaştırma terörü ile çıkılarak öğrenci gençlik hareketi boğulmaya çalışılıyor. Bu yıl da ilerici, devrimci, yurtsever öğrenciler aynı saldırganlığa maruz kalıyor. Bu süreci çok yakından yaşayan üniversitelerden biri de Kocaeli Üniversitesi’dir.

Bu yıl Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen YÖK protestosu ve açlık grevlerini destekleme eylemi ÖGB ve polis saldırısıyla engellenmeye çalışılmış ve öğrenciler gözaltına alınmıştı. Bu eylemler gerekçe gösterilerek geçtiğimiz hafta itibariyle 100’ü aşkın öğrenciye soruşturma açıldı. Bu tablo üniversitelerdeki baskıcı tutumu bir kez daha ortaya koydu.

Bu süreçlerin bizlere bir kez daha gösterdiği gibi sermaye devletinin bütün icraatları üniversitelerden başlayarak toplumda yükselen sesleri boğmaya yönelik bir hazırlıktır. Sermaye, üniversitelere ve eğitim sürecine dönük yeni saldırılara hazırlanırken bir yandan da baskı ve yasakları yoğunlaştırıyor. Bologna Süreci ve görüşülen Yeni YÖK Yasa Tasarısı’nı önceleyen süreçte öğrenci mücadelesinin baskı ve soruşturma terörü ile karşı karşıya bırakılması, sermayenin hedeflerinden ayrı olmadığını bir kez daha günyüzüne çıkarttı.

Üniversiteler üzerindeki bu planların, kamuoyuna yansımasından çok daha önce hazırlıklarının olduğu ve Bologna Süreci’yle birbirini besleyen bağlantılarının olduğu ortada. Bu tasarı ile üniversiteler bir kez daha sermayenin ihtiyaçlarına kapılarını sonuna kadar açıyor ve bizleri geleceksizliğe mahkum ediyor. Üniversiteleri ticari kurumlara dönüştüren sermaye devletinin hedefinde bu kez yalnızca öğrenciler değil öğretim görevlileri de yer alıyor. Bologna Süreci ile başlayan üniversitelerdeki hızlı dönüşüm çabaları şu günlerde yasalaştırılarak karşımıza çıkartılmaya hazırlanıyor.

Öğrencilerin hak arama mücadelelerinin karşısına yıllardır olduğu gibi son zamanlara da planlı bir şekilde çıkmaya hazırlanan sermaye; soruşturmalarla, baskılarla öğrencilerin mücadelesini bastırmaya çalışıyor. Soruşturmalar, baskılar ve yasaklar bizleri engellemeyecek. Bizler ticarileşen üniversitelere, müşteri haline getirilmeye, Bologna Süreci’ne, YÖK Yasa Tasarısı’na karşı sözümüzü söylemeye ve mücadelemizi büyütmeye devam her zamanki gibi devam edeceğiz.

Soruşturmalar, baskılar ve yasaklar bizi yıldıramaz!

YÖK Yasa Tasarısı’nı sokakta parçalayacağız!

Kocaeli Üniversitesi Ekim Gençliği