31 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/02 (35)

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye devletinin Kürt sorunundaki açmazı derinleşiyor
Şovenizm zehrine sarıldılar
Alevilere, Kürtlere yönelik saldırılar artıyor
Antakyalı emekçiler savaş ve
saldırganlık istemiyor!
‘Mültecilerin’ sır kampları
Yalan kampanyası ve sınıfa yönelik
“esnek” gasp planı
Baskıya, sömürüye, hak gasplarına karşı direnişler yaygınlaşıyor
İşçilerin Birliği Derneği kuruluyor
Billur Tuz direnişi sona erdi!
Haribo’da grev sürüyor!
Kiğılı’da direniş devam edecek!
Fontana’da kararlı direniş!
Bosch işçisi Mustafa Şen ile 2012-2014 MESS Grup TİS süreci üzerine konuştuk
Kayseri’de işçiler
sempozyuma hazırlanıyor
Taşeronları ve efendileri
kirli planlar peşinde!
Gıda krizi ve ekmek ayaklanmaları
Volkan Yaraşır
Dünya çapında sosyal
mücadeleler sürüyor!
Alman Havayolları’nda grev hazırlığı
Hindistan’da grev ateşi
Chrysler işçileri direniyor!
Harçlar kalktı, soygun düzeni
yerinde duruyor!
Ekim Gençliği’nden açıklama
Sermaye devletinin kontrgerilla operasyonu; 6-7 Eylül olayları
Savaş ve barış ikiz kardeştir!
Katliamı aklama seferberliği
12 Eylül işkencecileri açıklandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Lufthansa’da grev hazırlığı

 

Alman havayolları Lufthansa çalışanları süresiz grev kararı aldı. Lufthansa ile Bağımsız Kabin Görevlileri Örgütü UFO sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 28 Ağustos Salı sabah saatlerine kadar sonuç alınmaması üzerine sendika üyeleri süresiz greve gitme kararı aldı. Başlangıç tarihi henüz açıklanmayan grev, havayolu şirketinin Almanya’daki tüm uçuşlarını etkileyecek.

Grevin zamanı hakkında bilgi vermeyen sendika, orta vadede süresiz bir grev hazırlığı yapacaklarını açıkladı. O döneme kadar kısa vadede sınırlı olarak iş bırakma eylemleri yapılacak. Ancak zaman ve mekân olarak kısıtlı grevler yapılabileceği ve en fazla birkaç saat önce haber verileceği belirtildi. Kabin görevlilerinin grevi dolayısıyla çok sayıda uçuşun iptal edilebileceği ve gecikmeler olacağı belirtiliyor.

Üçte ikisi, Bağımsız Kabin Görevlileri Örgütü UFO sendikasında örgütlü olan kabin görevlilerinin, Ağustos ayının başında yapılan grev oylamasına katılımı yüzde 83 olmuş ve bunların yüzde 97,5’si grev için oy kullanmıştı.

Yüzde 5 zam talebi

Havayolu şirketinin yaklaşık 19 bin kabin görevlisi bulunuyor. Üç yıldır neredeyse hiç zam almayan çalışanlar, önümüzdeki 15 ay için yüzde 5’lik ücret artışı talep ediyor.

Öte yandan, sendika, Lufthansa’nın yeniden yapılanma planı çerçevesinde sınırlı sözleşmeli geçici elemanlar istihdam etme planlarına da karşı çıkıyor.

Zarar çalışanların üzerine yıkılıyor

Yıllık 30 milyar Euro cirosu ile dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden ve Avrupa’nın ikinci büyük havayolu şirketi Lufthansa, yüksek akaryakıt fiyatları ve vergiler yüzünden bu yılın ilk çeyreğinde 397 milyon euro zarar ettiğini bildirmişti. Bunu çalışanların üzerine yıkmayı amaçlayan Lufthansa tekeli, maliyetlerini kısmak ve kârını desteklemek için bir tasarruf planı hazırlamış ve idari birimlerde çalışan 3 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. Ayrıca toplam maliyetin yüzde 22’ini oluşturan personel ücretlerinin düşürülmesi, düşük ücretle çalıştırılacak taşeron işçi istihdamı, kendi personelini Lufthansa’nın yan kuruluşları olan ucuz havayolu şirketlerine kaydırma planı, toplu sözleşmenin yapısını değiştirme de bu tasarruf dahilinde düşünülüyor.

Lufthansa, taşeron kabin görevlilerine başlangıç ücreti olarak 1.780 Euro brüt ödeyecek ve iki yılda bir kademe yükseltecek. En yüksek kademede çalışanların maaşı 4.000 Euro brüt olacak.

Ver.di sendikası ve tutumu

Lufthansa’ya bu tasarruf planının hazırlanmasında en büyük desteği hizmet sektörü sendikası Verdi sundu. Bilindiği gibi Verdi başkanı olan Frank Bsirske aynı zamanda Lufthansa’nın denetleme kurulu başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Verdi toplu sözleşme görüşmelerinde patronla uzlaşarak, her defasında Pilot Sendikası Cockpit, Uçak Klavuzu Sendikası GdF, Kabin Görevlileri Sendikası UFO’yu arkadan hançerledi.

2011 Aralık ayında UFO 6,1’lik ücret artışı talebi ile toplu sözleşmelere Verdi ile ortak katıldı. Ama Verdi’nin Ocak 2012’de 3,5 ücret artışını kabul ederek patronla uzlaşması üzerine UFO toplu sözleşmelerden ve ortaklıktan çekilmek zorunda kaldı.

UFO’nun yüzde 5 ücret artışının yanında Lufthansa uçaklarında taşeron işçi çalıştırılmasına, mürettebatın ucuz havayolları şirketlerinde istihdamına da karşı çıkıyor ve toplu sözleşme yapısının korunması taleplerine 16 Ağustos’ta patron üç sene sıfır ücret artışı teklifiyle gelmişti.

Sonuç olarak...

UFO yönetimi sınıf mücadelesinde henüz tecrübesiz ve şimdiye kadar Lufthansa ile sert bir mücadeleye girmiş değil. Kabin görevlileri bugüne kadar sadece 2009 yılında iki gün birkaç saatliğine uyarı grevine gitmişti. UFO yönetimi Lufthansa ve yan kuruluşlarındaki diğer meslek gruplarının kendi mücadelelerine ortak edilmesini ve diğer havayollarının dayanışma eylemlerini reddediyor. Oysa bunlar Lufthansa’yı dize getirmenin olmazsa olmaz koşulu.

Ama yine de UFO alttan gelen basınç altında grev kararı almak zorunda kaldı. Önümüzdeki günler, sendikanın da sınandığı çetin bir mücadeleye sahne olabilir.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

Corrie’nin katledilmesine aklama

 

Siyonist İsrail rejimi, imza attığı kanlı katliamlarından birini daha aklamak için düzen yargısını devreye soktu.

İsrail mahkemesi, Gazze Şeridi’nde 2003’te Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken bir buldozer tarafından ezilerek katledilen Rachel Corrie’nin ailesinin İsrail ordusu aleyhine açtığı davayı reddetti.

Mahkeme, kararında, devletin “savaş zamanındaki eylemlerinden ötürü oluşan hiçbir zarardan sorumlu tutulamayacağına” karar verdi. Rachel Corrie’nin ölümü ise ‘üzücü bir kaza’ olarak nitelendirildi.

İsrailli yetkililer, buldozer sürücüsünün Corrie’yi görmediğini iddia etmişti. Aktivistler ise Corrie’nin turuncu ceket giydiğini ve elinde megafon olduğunu belirterek fark edilmemesinin olanaksız olduğunu belirtiyor.

Corrie ailesi, 23 yaşındaki kızlarının kasten ve yasadışı şekilde öldürüldüğü ve İsrail hükümetinin olayla ilgili güvenilir bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle Hayfa’da 1 dolarlık dava açmıştı.