31 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/02 (35)

 Kızıl Bayrak'tan
Sermaye devletinin Kürt sorunundaki açmazı derinleşiyor
Şovenizm zehrine sarıldılar
Alevilere, Kürtlere yönelik saldırılar artıyor
Antakyalı emekçiler savaş ve
saldırganlık istemiyor!
‘Mültecilerin’ sır kampları
Yalan kampanyası ve sınıfa yönelik
“esnek” gasp planı
Baskıya, sömürüye, hak gasplarına karşı direnişler yaygınlaşıyor
İşçilerin Birliği Derneği kuruluyor
Billur Tuz direnişi sona erdi!
Haribo’da grev sürüyor!
Kiğılı’da direniş devam edecek!
Fontana’da kararlı direniş!
Bosch işçisi Mustafa Şen ile 2012-2014 MESS Grup TİS süreci üzerine konuştuk
Kayseri’de işçiler
sempozyuma hazırlanıyor
Taşeronları ve efendileri
kirli planlar peşinde!
Gıda krizi ve ekmek ayaklanmaları
Volkan Yaraşır
Dünya çapında sosyal
mücadeleler sürüyor!
Alman Havayolları’nda grev hazırlığı
Hindistan’da grev ateşi
Chrysler işçileri direniyor!
Harçlar kalktı, soygun düzeni
yerinde duruyor!
Ekim Gençliği’nden açıklama
Sermaye devletinin kontrgerilla operasyonu; 6-7 Eylül olayları
Savaş ve barış ikiz kardeştir!
Katliamı aklama seferberliği
12 Eylül işkencecileri açıklandı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri’de işçiler sempozyuma hazırlanıyor

 

Sermaye hükümeti AKP ve patronlar işçi sınıfına yeni hak gaspları ve kölelik uygulamaları dayatırken işçilerin direniş ve mücadelesi de büyüyor. Kayseri’de, kıdem tazminatının fona devri ve özelleştirme saldırısına karşı karayolları ve sanayi işçileri mücadeleyi büyütmek için sempozyuma hazırlanıyor. Kayseri İşçi Birliği tarafından örgütlenen sempozyum 2 Eylül Pazar günü İnşaat Mühendisleri Odası’nda saat 14.00’te gerçekleştirilecek.

“Kıdem tazminatının gasbına, özelleştirme saldırısına geçit yok!” diyen Kayseri İşçi Birliği, yaptığı açıklamada sempozyumun konu başlığı olan kıdem tazminatının fona devri için şunları ifade etti: “Burjuvazi, iş yaşamının tamamen esnekleştirilmesi, güvencesiz çalışmanın iş yaşamında egemen kılınması için saldırılarına hız vermiş durumda. Onun için öncelikle iş güvencesine el uzatıyorlar. İş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılması için her geçen gün baskıları artırıyorlar. Bu doğrultuda sermaye hükümeti, burjuvazinin isteklerini yerine getirmek için gece gündüz çalışıyor.

Bu çerçevede sıra kıdem tazminatı hakkını yok etmeye geldi. Sermaye hükümeti her ne kadar ‘kıdem tazminatlarının kaldırılması gündemimizde yok’ dese de kıdem tazminatı fonu yasa tasarısını meclis gündeminde tutuyor.”

Özelleştirme saldırısına da vurgu yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “AKP iktidarı sadece kıdem tazminatı hakkını budamakla yetinmiyor. Özelleştirmeler yoluyla kapitalistlere yeni kar kapıları açmak için yeni saldırılara hazırlanıyor. Bu doğrultuda karayollarını özelleştirmek istiyorlar. Daha şimdiden karayollarının özelleştirilmesi ile ilgili yasal altyapıyı hazırlayarak karayolu işçilerini özelleştirme kıskacına aldılar.”

Sempozyuma yönelik çok yönlü hazırlık....

Sempozyum sürecinin başında Kayseri İşçi Birliği’nin yaptığı çağrı üzerine çeşitli fabrikalardan ve karayollarından gelen 30 temsilcinin katılımıyla, 2 Ağustos’ta bir toplantı düzenlendi. Sempozyum hazırlık toplantısında örgütlenme süreci çerçevesinde tartışmalar yürütüldü. Ardından metal, karayolları ve petro kimya sektörlerinden temsilcilerin yer aldığı bir hazırlık komitesi seçildi.

Sempozyum hazırlıkları çerçevesinde oluşturulan fabrika komiteleri ile haftalık toplantılar gerçekleştirildi.

İşçileri sempozyumun öznesi haline getirmek için çaba gösterildi. Sempozyuma hazırlık araçları da bu hedefler doğrultusunda ele alındı. Sempozyumun kapsam ve niteliğinin anlaşılması ve sempozyum çağrısının fabrikalara ulaşması için yerel yazılı basın üzerinden ve yerel radyolardan sempozyum çağrısı gerçekleştirildi. İşyerlerinin özgün sorunlarını da içeren yüzlerce el ilanı hazırlanıp, dağıtımı yapıldı.

Kayseri İşçi Bülteni’nin Ağustos sayısının dağıtımı sempozyum ve basın açıklamasına yönelik kitlesel işçi katılımı hedeflenerek planladı ve hayata geçirildi. Bültenin tamamı bu bakış üzerinden kullanıldı. Bu sayede çeşitli sektörlerde çalışan işçilerin ve karayolu işçilerinin yaptığı sempozyum çağırısı yüzlerce işçiye ulaştırıldı. Yine 500 adet Kayseri İşçi Birliği imzalı sempozyuma çağrı bildirileri işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

Birleş, örgütlen, sendikalı ol!”

 

Esenyurt BDSP, 27 Ağustos günü Esenyurt İşçi Kültür Evi’nde “Kölece çalışma ve yaşam koşullarına karşı birleş, örgütlen, sendikalı ol!” başlıklı bir işçi toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantı BDSP adına yapılan konuşmayla başladı. BDSP temsilcisi açılış konuşmasında dünyadaki son gelişmelere değindi. Bu çerçevede ekonomik kriz sürecinde çöken dev şirketler ve ülke ekonomileri aktarıldı. İşçi ve emekçilerin dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya koyduğu tepkilere değinildi.

Ardından Suriye’ye dönük emperyalist savaş çığırtkanlığı ve Türkiye’nin aktif taşeronluğu ele alındı. Açılış konuşmasının sonunda bir taraftan emperyalist savaş ve saldırganlığın öte taraftan iktisadi-sosyal yıkım saldırılarının önüne geçebilmek için işçi sınıfı ve emekçilerin mücadele sahnesindeki yerini alması gerektiği vurgulandı.

Açılış konuşmasının ardınan ÇHD üyesi Avukat Gülvin Aydın’a söz verildi. Aydın, sözlerine “işçilerin, geçmiş dönemlerde verilen mücadelelerde elde ettiği bir takım yasal hakları var. Ama bizim hak almamız bu yasalarla değil fiili-meşru mücadelemiz ile belirlenir” diyerek başladı. Aydın sunumuna, iş sözleşmeleri, fesih hakkı, sendikalaşma hakkı gibi anayasal hakların belli başlı yanlarını ve fabrikalarda patronlara karşı dikkat edilmesi gereken hususları belirterek devam etti. Sunum esnasında toplantıya katılan işçilerin soru ve görüşlerini paylaşması oldukça canlı tartışmalara vesile oldu.

Devamında BDSP temsilcisi tekrar söz alarak “Sendika nedir?”, “Neden sendikalı olmalıyız?”, “Nasıl sendikalaşabiliriz?”, “Fabrika komitelerinin bu süreçte ki önemi nedir?” sorularına yanıt veren bir sunum gerçekleştirdi. Esenyurt’taki DHL direnişinin bölgedeki işçi ve emekçilerin hak alma mücadelesi açısından önemli bir yerde olduğunu belirtti. “Nasıl sendikalaşabiliriz?” sorusuna pratik bir deneyim üzerinden yanıt vermek için sözü DHL işçilerine bıraktı.

DHL işçisi sözlerine “En büyük güç işçinin örgütlü gücüdür. Çünkü herşeyi üreten ve dağıtan onlardır” diyerek başladı. Ardından işçilerin kendi yaşam ve çalışma koşullalarını iyileştirebilmesi için birleşmesi, örgütlenmesi ve sendikalaşması gerektiğini söyledi. Önemli olanın sadece sendikalı olmak olmadığını ifade eden DHL işçisi, “önemli olan işçilerin sendikaya gitmeden önce birleşip örgütlenmesidir” dedi. Sendikaları işçi sınıfının birer mevzisi haline getirebilmenin yolunun buradan geçtiğini vurguladı ve DHL’de yaşanan direniş ve örgütlenme sürecini paylaştı. Kendi direnişlerinin her halukarda bir örnek temsil edeceğini söyleyen DHL işçisi “Ama bizler bu direnişi kazanımla sonuçlandırıp iyi bir örnek olması için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Kazanmak inanmaktan geçer. Bizler inanıyoruz ve kazanağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı. DHL direnişçisinin konuşmasını toplantıdaki işçiler beğeniyle dinledi.

DHL direnişçisinin ardından söz alan BDSP temsilcisi, toplantıya katılan diğer işçilere DHL direnişine sahip çıkmanın en iyi yolunun bölgedeki diğer fabrikalarda örgütlenmekten geçtiğini söyledi ve DHL işçileri ile sınıf dayanışmasını yükseltme çağrısı yaptı. Daha sonra hak alma mücadelesi ve sendikalaşma süreçlerinde fabrika komitelerinin önemini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Son olarak toplantıda 1 Eylül Dünya Barış Günün’de eşitlik, özgürlük ve gerçek kalıcı barış için alanlarda olma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Mersin’de bülten dağıtımı

 

Metal İşçileri Bülteni’nin Ağustos sayısı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ÇİMSATAŞ fabrikasına dağıtıldı. Vardiya değişiminde yapılan dağıtımda yaklaşık 400 adet bülten metal işçilerine ulaştırıldı.

Metal TİS’leri öncesinde işçilerin dağıtıma ilgili olduğu gözlemlendi. Sınıf devrimcileri dağıtımın ardından fabrika servislerine binerek fabrika önünden ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / Mersin