02 Nisan 2010
Sayı: SİKB 2010/14

 Kızıl Bayrak'tan
1 Mayıs yolunda ayrışma ve
birleşme ekseni
TEKEL işçilerinin 1 Nisan eylemi..
Faşist baskı ve terör sökmedi, sökmeyecek!
Anayasa tartışmaları ve emeğin sömürüsünün meşrulaştırılması
TEKEL işçilerinin
1 Nisan buluşması...
BDSP’den yaygın 1 Nisan çağrısı
İşçi ve emekçi hareketinden..
EKK’dan direnişteki TÜBİTAK işçisi
Aynur Çamalan’a..
Adana BDSP’den
TEKEL gündemli toplantı
Sınıf hareketi yeni bir dönemin başında / EKİM
Yolsuzluk düzeni kapitalizme karşı mücadeleye!
Avukatlar sömürüye karşı birleşti
Kusursuz cinayet ve
çıplak gerçekler
Kızıldere şehitleri
katliamın 38. yıldönümünde anıldı
Gençliğin Kızıldere anmalarından...
“Hayatımız sınav” raporunun verilerinin gösterdikleri...
Genç-Sen’den geleceksizlik karşıtı faaliyetler...
Irak halklarının sorunları
birleşik direnişle çözülebilir!
Arap Birliği’nin Sirte Konferansı…
Almanya’da ırkçılık ve faşizm devlet eliyle örgütleniyor
Türkiye’de demokratikleşme
sorunu hakkında kısa notlar…- 6 -
M. Can Yüce
Polis terörüne son!
Hasta tutsaklar için
eylemler sürüyor.
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana BDSP’den
TEKEL gündemli toplantı

TEKEL direnişinin ortaya çıkardığı deneyimleri paylaşmak, başta 1 Nisan olmak üzere önümüzdeki dönemde yapılabilecekleri tartışmak amacıyla 28 Mart günü Adana BDSP tarafından bir söyleşi gerçekleştirildi.

Adana Tabip Odası’nda gerçekleştirilen söyleşi başta Hamdullah Uysal olmak üzere emeğin kurtuluşu mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasının ardından söyleşide ilk sözü Ankara direnişinde TEKEL işçileriyle birlikte direnişi yaşayan BDSP temsilcisine bırakıldı.

BDSP adına yapılan konuşmada TEKEL direnişinin öğrettiklerinin tartışılması ve önümüzdeki sürece dair hedeflerin konması amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi. TEKEL direnişinin işçi sınıfını birleştirici ve dönüştürücü etkisinden bahsedilerek, ülkenin dört bir yanına dalga dalga yayılan dayanışmanın büyütülmesi için önümüzde duran sorumluluklar hatırlatıldı. Taban örgütlenmelerinin önemine vurgu yapılarak genel grev genel direnişin örgütlenmesi için sanayi havzalarında, fabrikalarda, işyerlerinde bu yönde adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

TEKEL işçileri; bu direnişin çok daha önce, özelleştirmeler yapılamadan önce başlaması gerektiğini söyleyerek buna rağmen gördükleri destekle birlikte direnişi sürdürebildiklerini, tüm zorluklara rağmen inancın yitirilmeden mücadelenin sürdürüldüğünü ifade ettiler. Konuşmalarda hükümetin ortaya koyduğu açılım oyunu karşısında işçilerin gerçek kardeşleşmeyi yaşadıkları ve gösterdikleri ifade edilerek Danıştay kararının ancak TEKEL işçilerinin direnişleri sayesinde mümkün olduğu ifade edildi.

TEKEL işçilerinin ardından söz alan BES Adana Şube Başkanı Sinan Tunç, kamu emekçilerinin TEKEL işçilerinin yanında yer almaları gerektiğini ifade etti. TEKEL sürecinde sendikaların aldıkları tutumun oldukça yetersiz olduğunu söyleyen Sinan Tunç, konuşmasını sınıf sendikacılığının önemine değinerek mücadelenin daha da büyütülmesi gerektiğini söyleyerek bitirdi.

Daha sonra söz alan Eğitim Sen bünyesinde faaliyet yürüten Sendikal İnisiyatif Platformu üyesi bir eğitim emekçisi de özellikle eğitim alanında iş güvencesiz çalıştırmanın giderek yaygınlaştığını söyledi.

Ardından ataması yapılmayan öğretmenler adına sözleşmeli çalışan bir eğitim emekçisi 4/B ve 4/C statüsünde çalıştırılan öğretmenlerin durumlarına ve yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Sanayi İşçileri Derneği (SİDER) temsilcisi ise güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşamaya karşı TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm topluma örnek olduğunu söyleyerek 16 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Adana İşçi Kurultayı’na çağrı yaptı.

Etkinlikte Ekim Gençliği de mücadele çağrısını yükseltti.

Etkinliğin serbest kürsü bölümünde söz alan işçi emekçiler gerek TEKEL süreci hakkında gerekse de ilde yapılanlar hakkında düşüncelerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Adana

 


TEKEL işçileri Kartal’da
binlerle yürüdü...

İstanbul Kartal’da 27 Mart Cumartesi günü TEKEL işçileriyle binler yürüdü. Kartal yürüyüşü uzun ve coşkulu yürüyüşle hayata geçirildi. TEKEL işçilerinin aileleriyle beraber katıldığı yürüyüşe DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yanısıra ilerici devrimci güçler de katılım sağladı. Yürüyüşün en anlamlı yanlarından biri de İstanbul çapında süren grev ve direnişlerin sesinin birleşik bir biçimde alana taşınmasıydı. Kartal Cevizli’deki TEKEL işletmesi önünde toplanmaya başlayan kitle yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş güzergahını Kartal yönüne giriş yolunu trafiğe kapatarak Kartal Meydanı’na yürüdü.

DİSK pankartı arkasında yürüyüşe katılan sendikalardan Genel-İş, Dev Sağlık-İş, Limter-İş, Nakliyat-İş ve Emekli Sen’in katılımı göze çarptı.

Baştan sona canlı ve coşkulu geçen yürüyüşün ilgi odağında ise TEKEL işçileri vardı. Kartal halkının yürüyüş boyunca alkışlarla destek verdiği TEKEL işçileri kortejinin en önünde aileleriyle birlikte coşkulu sloganlar eşliğinde yürüdüler.

İlerici devrimci güçler de bugün gerçekleştirilen yürüyüşe pankart, döviz ve flamalarıyla katıldılar. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu pankartı arkasında çeşitli sol güçler ve sendikal çevreler yer alırken birçok kurum kendi pankartıyla yürüyüşe katıldı.

“Güvencesiz, kuralsız çalışmaya karşı genel grev, genel direniş! / BDSP” pankartı arkasında yürüyen BDSP’liler ise yürüyüş boyunca canlılıklarını ve coşkularını korudular. “Lisede, fabrikada, sokakta TEK-EL’iz! Gelecek bizim! / Devrimci Liseliler Birliği” pankartını açan liseliler de TEKEL işçilerinin yanında yer aldıklarını haykırdılar. Kartal Meydanı’ndaki mitingde İlkay Akkaya sahne alırken Pınar Sağ da eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 


Esenyurt’tan TEKEL’e
direniş kazanacak!

Belediye-İş üyesi Esenyurt Belediyesi işçileri için 28 Mart günü dayanışma mitingi gerçekleştirildi. Direnişteki Esenyurt Belediyesi işçilerinin yalnız olmadığı haykırıldı. Sendikalar, ilerici ve devrimci kurumlar sendikalaşma mücadelesi veren işçileri yalnız bırakmadı.

Bini aşkın kişinin katıldığı mitingde Belediye İş Sendikası 2 No’lu Şube kitlesel bir katılım sağladı. Türk-İş’e bağlı sendikalardan yönetim düzeyinde katılım sağlanırken TÜMTİS ve Haber-İş’in sınırlı da olsa üyelerini eyleme kattığı görüldü. DİSK ve KESK ise temsili bir katılımla alanda yer aldı. TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan da eylemde yer aldı.

BDSP’liler ise mitinge “TEKEL’den belediyeye kazınmak için... Genel grev-genel direniş! / BDSP” pankartıyla katıldılar. BDSP kortejinden genel grev-genel direniş sesi yükselirken 1 Nisan Ankara buluşmasına da çağrı yapıldı.

TEKEL işçileri, TÜBİTAK direnişçisi Aynur Çamalan, İSKİ işçileri, Marmaray işçileri, Sinter Metal işçileri ve ATV-Sabah grevcisi Ender Ertürk de eylemde yer alarak sermayenin saldırılarına karşı sınıf dayanışması ve birleşik mücadele adına anlamlı bir örnek sundular.

Kızıl Bayrak / İstanbul