19 Şubat 2010
Sayı: SİKB 2010/08

 Kızıl Bayrak'tan
TEKEL direnişinde kritik günler, kritik sorumluluklar
Putlar yıkılabiliyorsa,
düzeni de yıkılabilir!
Sendikal bürokrasi iki cami arasında
Grevli-toplu sözleşmeli
sendika için mücadeleye!
İlerici-devrimci kurumlar Tekgıda-İş’i mücadeleyi büyütmeye çağırdı
TEKEL işçilerinden mücadele çağrısı
TEKEL direnişiyle
dayanışma büyüyor
TEKEL’de direniş günlüğü
Entes’te direniş bitti,
mücadele sürecek!
İşçi ve emekçi hareketinden...
Tekel Direnişi ve sol hareket
TEKEL işçileri haramilerin saltanatına karşı direnmeye devam ediyor!
Sendika kanun tasarıları: Eski tas eski hamam!
“Akkardan ikinci TEKEL olacak”
Direnişçi kadın işçilerden 8 Mart çağrısı
8 Mart hazırlıklarından...
Gençlik hareketinden...
Avrupa’da TEKEL’le
dayanışma büyüyor!
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri...
Emperyalist/siyonist güçlerin İran hesapları
Halkların celladı NATO Afganistan’da savaşı tırmandırıyor!
Türkiye’de demokratikleşme sorunu hakkında kısa notlar -2- M. Can Yüce.
Hasta tutsaklara özgürlük!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Avrupa TEKEL işçisinin yanında!

TEKEL direnişi ikinci ayını geride bırakırken Türkiye sınırlarının ötesinde de işçi emekçilerin desteğini arkasına alıyor. Avrupa’da birçok merkezde TEKEL direnişiyle dayanışma eylemleri ve etkinlikleri düzenlenirken bir yandan da direnişe destek için maddi yardım toplanıyor.


Berlin

BİR-KAR’ın da içerisinde yer aldığı Berlin TEKEL Direnişiyle Dayanışma Komitesi, 10 Şubat Çarşamba günü, Kreuzberg’de dayanışma mitingi gerçekleştirdi. Kottbuser Tor’da gerçekleştirilen miting açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada, benzer sorunların başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada yaşandığı ifade edildi. Konuşmanın ardından, IG Metal’den Siemens’te çalışan bir işçi temsilcisi, Montagsdemo’dan bir katılımcı, Yekkom temsilcisi, ver.di üyesi bir emekçi, MLPD ve Sol parti milletvekili Sevim Dağdelen de söz alarak TEKEL direnişini selamladı. Mitingde son olarak TEKEL direnişini anlatan bir film gösterisi yapıldı.

Komite çalışmalarına 12 Şubat Cuma günü Mercedes işçileriyle gerçekleştirilen toplantı ile devam etti. Toplantı IG Metal işçi temsilcisi ve Mercedes fabrikasında Alternativ dergisini çıkaran Mustafa Efe’nin, Mercedes’teki gelişmeleri içeren açılış konuşması ile başladı. TEKEL direnişini anlatan bir sinevizyon gösteriminin ardından komite adına bir konuşma yapıldı. Toplantı soru cevap bölümünden sonra, Mercedes işçileri adına TEKEL işçilerine dayanışma mesajı verilerek bitirildi.

Daimler Berlin işçileri de 14 Şubat’ta yayınladıkları mesajla TEKEL işçilerini selamladılar. Daimler-Marienfelde Alternatif grubu adına yapılan açıklamada, kendilerini de benzer saldırıların beklediği belirtilerek, sendikaların her zamankinden daha örgütlü bir tavır sergilemesi gerektiği ifade edildi. Kendi sendikalarında da saldırılara onay verenlere karşı mücadele ettiklerini belirten işçiler, enternasyonal dayanışmanın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladılar.

TEKEL direnişinin sesi, Pazartesi Eylemleri’ne de (Monstagdemo) taşındı. 15 Şubat’ta Alexander Platz’da gerçekleştirilen eylemde, Hartz IV ve Dresden şehrinde yapılan Nazi karşıtı yürüyüş üzerine konuşmalar yapıldı. Eylemde yaygın bildiri dağıtımı yapılırken 17 Şubat günü Kottbuser Tor Koti’de gerçekleştirilecek dayanışma mitingine çağrı da yapıldı.

16 Şubat Salı günü ise Osram ve Gillette fabrikalarının önünde gerçekleştirilen bildiri dağıtımı ile TEKEL direnişiyle dayanışma mitinginin çağrısı yapıldı. Ayrıca Berlinale Uluslararası Film Festivali’nde de bildiri dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Berlin


Velbert

13 Şubat günü Velbert’te, Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ile BİR-KAR tarafından TEKEL direnişiyle dayanışma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlik TEKEL işçileri tarafından kaleme alınan mücadele çağrısının okunması ile başladı.

BİR-KAR temsilcisi tarafından TEKEL direnişi üzerine değerlendirme yapıldı ve işçi sınıfı mücadelesinin önemi anlatıldı. Yanlızca işci sınıfının ve onun mücadelesinin, toplumun diğer emekçi kesimlerini kendi ekseni etrafında birleştirebileceği ve bunun TEKEL direnişi üzerinden bir kez daha ispatlandığı belirtildi.

Alevi Bektaşi Kültür Merkezi yöneticisi ise bu tür toplantıların anlamlı ve gerekli olduğunu ancak bu sayede devrimcilerin döneme ilişkin düşüncelerini anlayabileceklerini söyledi. TEKEL işçileriyle dayanışmanın örgütlenebilmesi için daha yoğun bir çaba sarfedileceğini belirtti.

Toplantı canlı tartışmaların yaşandığı serbest kürsü bölümüyle bitirildi.

BİR-KAR / Velbert

Frankfurt

12 Şubat Cuma akşamı, BİR-KAR, AGİF, ADHF, ATİF, COURAGE, Darmstadt Pazartesi eylemcileri, MLPD ve Kreis Rhein-Main TEKEL direnişiyle dayanışma etkinliği düzenledi.

Etkinlik açılış konuşmasının ardından sinevizyon gösterimiyle devam etti. TEKEL direnişine destek ziyareti gerçekleştiren IG Metal üyesi bir işçi de izlenimlerini anlattı. Etkinlik gerçekleştirilen müzik dinletileriyle devam etti.

Güneş Tiyatrosu, Barış Evi ve Pazartesi Eylemcileri de (Montagsdemo) TEKEL işçilerine gönderilmek üzere maddi olarak katkı sağladı. Etkinlikte TEKEL işçilerine ulaştırılmak üzere 485 Euro toplandı.

BİR-KAR / Frankfurt


Bielefeld

Bielefeld’teki kitle örgütleri ve sendikalara TEKEL işçilerinin yayınladığı mücadele çağrısını ulaştırarak direnişle dayanışma içinde olmaya çağıran Bielefeld BİR-KAR, IBZ’te TEKEL işçilerinin eylem fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi açtı. Yanısıra geliri TEKEL işçilerine iletilmek üzere bir etkinlik düzenlendi. İleriki günlerde ise şehir merkezinde haftanın üç günü bilgilendirme amaçlı stand açılacak.

Kızıl Bayrak / Bielefeld


Essen

MLPD tarafından her hafta düzenlenen Pazartesi yürüyüşlerine (Montagsdemo) katılan BİR-KAR, TEKEL işçilerinin direnişi hakkında bilgilendirme yapıyor ve direnişle ilgili çıkartılan materyalleri yaygın biçimde dağıtıyor. Ayrıca, 27 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirilecek TEKEL işçileriyle dayanışma etkinliğine dönük çalışmalar da devam ediyor.

BİR-KAR / Essen


Stuttgart

19-21 Şubat günlerinde işçilerden ve sendika yöneticilerinden oluşan “Dayanışma Delegasyonu” Stuttgart’tan Ankara’ya giderek TEKEL işçilerine bir ziyaret gerçekleştirecekler. 28 Şubat günü ise MLPD, ATIF, BİR-KAR ve Iranischer Rat-STGT, TEKEL işçileriyle dayanışma etkinliği düzenleyecek.

BİR-KAR / Stuttgart


Paris’te TEKEL’e destek eylemi

15 Şubat Pazartesi günü, Paris TEKEL İşçileri ile Dayanışma Komitesi tarafından Türkiyelilerin yoğun olarak yaşadığı 10. bölge Strasbourg St. Denis semtinde dayanışma eylemi gerçekleştirildi. St.-Denis kemer önünden gerçekleştirilen yürüyüş esnasında TEKEL işçilerine destek amacıyla 360 Euro toplandı.

Kızıl Bayrak / Paris


TEKEL işçilerinin direniş çağrısı Basel’de

TEKEL direnişiyle dayanışma kampanyası İsviçre’de devam ediyor. Kahve gezileri, bildiri dağıtımları, maddi destek kampanyaları, çeşitli eylem ve etkinlikler şeklinde yürüyen faaliyet, TEKEL işçilerinin geçtiğimiz gün yayınladığı mücadeleyi büyütme çağrısının ve imza metinlerinin ardından hızlandırıldı.

Bu çerçevede çağrı ve imza metninin sendikalara, yerli ilerici ve devrimci kurumlara dağıtılarak destek talep edilmesi ve stant açılması yönünde karar alındı. Türkiyeli kahveler dolaşılarak sözlü propaganda eşliğinde direnişe çağrı bildirileri dağıtıldı ve imza toplandı. TEKEL’e destek faaliyeti İsviçre’de emeklilik hakını gasp etmeye yönelik çıkarılmak istenen yeni saldırı yasasının teşhiriyle de birleştirildi.

BİR-KAR / Basel